Karayolunun altından tarih çıktı

Nevşehir'de Göreme Açık Hava Müzesi alanından geçen, 2022'de ulaşıma kapatılan kara yolunda başlatılan kazı çalışmalarında nekropol bulundu.

Nevşehir'İn Göreme İlçesi ile Ortahisar beldesini bağlayan ve doğal yapıya zarar verdiği gerekçesiyle 2022'de ulaşıma kapatılan kara yolunda Kapadokya Alan Başkanlığı'nca başlatılan kazı çalışması sürüyor.

GÖREME'DE BİR İLK

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü, Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz, "Yıllardır kara yolu olarak kullanılan alanda arkeolojik kurtarma kazılarına başladık. Burada yeni arkeolojik alanlar tespit ettik. Tokalı Kilisesi'nin hemen üzerinde bulunan Balkonlu Kilise'nin kiler, mutfak ve işlik alanlarının olduğu mekanlar ortaya çıkartıldı. Şu anda Tokalı Kilisesi'nin önünde Göreme'de ilk defa kayadan oyma mezar olmayan ilk nekropol (arkeolojik şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölgeye verilen isimdir) alanını bulduk. En son bulunan çocuk mezarında çeşitli kalıntılarda ortaya çıktı. Bunları çalışmalar bittiğinde Nevşehir Müzemizde sergileyeceğiz. Hedefimiz 2025'te buranın arkeopark olarak projelendirilmesini sağlamaktır" dedi.

PERİBACALARI YENİLENİYOR

Güvercinlik ve Aşk vadileri ile Göreme Açık Hava Müzesi'nde gerekli düzenlemelerin yıl sonuna tamamlanması için çalıştıklarını belirten İnceciköz, "Bugüne kadar hiç dokunulmamış, yıkılmak üzere olan 4 peribacamızı restorasyona aldık. Sobesos Ören Yeri'nde kazı ve koruma faaliyetleri başlattık" ifadelerini kullandı. ◗ DHA