Karaköprü hizmetle büyüyor

Şanlıurfa'nın modern ilçesi Karaköprü, Belediye Başkanı Metin Baydilli'nin hizmetleriyle her geçen gün büyüyor ve gelişimini sürdürüyor. Gelişen yapılaşmayla artan yol ihtiyacının giderilmesi için belediye ekipleri çalışmalarını sürdürüyor.

Şanlıurfa'nın her geçen gün gelişen ilçesi Karaköprü hızlı bir artış gösteren nüfusun yanında yapılan hizmet ve projelerle büyümesini sürdürüyor. 2020'de nüfusu 237 bin 158'e ulaşan ve Türkiye'de büyüme oranı en fazla olan 6. ilçe konumundaki Karaköprü'de gerçekleştirilen hizmetler ilçenin büyürken hızla kalkınmasını da sağlıyor. Karaköprü'yü Şanlıurfa'nın ve bölgenin en gözde ilçesi yapmak için uğraşan Belediye Başkanı Metin Baydilli, yapılan hizmetler ve projelerle adından söz ettiriyor.

MAHALLE MAHALLE YATIRIM

Sürekli yeni yapılaşma olduğu için oluşan yol ihtiyacını karşılamak için son 2 yılda ilçede birçok yeni yol açan Karaköprü Belediyesi, açtığı yolları kilitli parke döşeyerek vatandaşların hizmetine sunuyor. Betonarme yapıların etkisini azaltarak vatandaşlara yaşam alanı açmak ve yemyeşil bir ilçe için çalışan Karaköprü Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından son 2 yılda ilçeye 35 adet yeni park kazandırıldı. Karaköprü'de 2 yılda kazandırılan yeşil alan oranı 200 bin metrekare artarken, kişi başına 8 metrekare yeşil alan düşüyor. Kırsal mahalleleri merkezden ayırmayan Karaköprü Belediyesi ilçedeki 86 kırsal mahalle ve 90 mezranın tamamında köy içi yollarda stabilize malzeme serimi yaparak köy yollarını tozdan ve çamurdan kurtardı. Bunun yanında kırsal mahalleleri kalkındırmak için çok amaçlı salon ve sentetik çim sahalar inşa ediliyor. 2 yılda 10 mahalleye toplamda da 43 mahalleye çok amaçlı salon kazandırılırken, kırsaldaki gençleri spor yapması için de toplu taşımalı eğitimin olduğu 17 mahalleye sentetik çim saha kazandırıldı.

KARAMEK'TE KADIN İSTİHDAMI

Karaköprü Belediyesi ilçede yaşayan kadınların hem meslek öğrenip hem de eğitim sonucunda yaptıkları üretimden para kazanarak aile ekonomisine katkı sağlaması için meslek edindirme kursları açtı. Karaköprü Belediyesi Meslek Edindirme Kurslarında (KARAMEK) kadınlar dikiş-nakış, kuaförlük, halı dokuma, giyim kurslarında meslek öğreniyor. Toplumun her kesimiyle ilgili projeler geliştirip hayata geçiren belediye, vatandaş odaklı projeleriyle hem ilçeye hem insana yatırım yapıyor.

TARİHİ KEŞİF HEYECANI

Karaköprü'ye bağlı Sayburç kırsal mahallesinde ilçesinde bir evin altında ve bahçesinde Neolitik Çağ'a ait ören yeri keşfedildi.

Kazı çalışmaları yapılan tarihi alanda incelemeler devam ederken, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli de çalışmaları yerinde inceleyip bilgi aldı.

Yaklaşık 10 bin yıllık olduğu düşünülen ören yerinde ortaya çıkan figürler Göbeklitepe'de bulunan figürler ve kabartmalarla büyük oranda benzerlik gösteriyor. Kazı Başkanı Doç. Dr. Eylem Özdoğan çalışmalarla ilgili Başkan Baydilli'ye bilgi verirken, burada bulunan eserlerin büyük önem arz ettiğini ve tarihe yeniden ışık tutabilecek, bazı bilgileri güncelleyecek düzeyde olabileceğini iletti.

NEOLİTİK ÇAĞ İZLERİ KEŞFEDİLDİ

Keşfedilen tarihi alanın Şanlıurfa ve Karaköprü için çok önemli olduğunu ve heyecan oluşturduğunu kaydeden Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, "Göbeklitepe, Karahantepe gibi tarihi noktalara benzer nitelikte bir ören yerinin ilçemizin sınırlarının içerisinde bulunması bizi gerçekten çok heyecanlandırdı. Kazı çalışmaları bitince çok ses getirecek önemli bir buluş olacağını düşünüyorum. Bu tarihi keşif ilçemize, Şanlıurfa'ya ve ülkemize hayırlı olsun" diye konuştu. Kazı başkanı Doç. Dr. Eylem Özdoğan liderliğinde devam eden kazı çalışmalarında özellikle Neolitik çağa ait bilgilere ulaşılabileceği tahmin ediliyor.

Karaköprü Belediyesi'nin bir ilki gerçekleştirerek ilçeye kazandırdığı El Battani Uzay ve Havacılık Bilim Merkezi gençler için önemli bir teknoloji merkezi oluyor.

GENÇLER İÇİN BİLİM MERKEZİ KURULDU

Karaköprü'deki El Battani Uzay ve Havacılık Bilim Merkezi uzay ve havacılık ile ilgili çok önemli fikirler sunarken, bunun yanında eğitim sınıflarıyla gençler için teknoloji ve bilimsel eğitimin merkezi olacak. Robotik kodlama, yazılım, mobil cihaz onarımı, 3D programlama gibi eğitimlerin verileceği sınıflarda gerekli tüm ekipmanlar bulunurken, gençler burada teknolojiyle buluşup teknolojik ürünlerin yazılım ve donanımsal üretimi hakkında fikir sahibi olacak.

Önümüzdeki günlerde açılışı yapılarak faaliyete girecek olan bilim merkezinde geleceğin bilim insanları, mühendisleri ve yazılımcıları olan gençler burada fikir sahibi olup gelecek adımlarını daha emin bir şekilde atacak. Doğukent Mahallesindeki uzay, havacılık ve bilim merkezine Şanlıurfa Harran'da yetişmiş, gök bilimleri alanında birçok keşif yapmış, astronomiye öncülük etmiş El Battani'nin ismi verildi.

İLÇE SANATA DOYACAK

Karaköprü'yü müze şehir yapma hayali olan Belediye Başkanı Metin Baydilli, ilçeye kazandırdığı müzelerle bu hedefinde adım adım ilerliyor. İlk olarak ilçeye Oyun ve Oyuncak Müzesi'ni kazandıran Baydilli, Şanlıurfalı Merhum sanatçı Müslüm Gürses'in anısını yaşatacak Müslüm Gürses Müzesi'ni de ilçeye kazandırdı. Merhum sanatçı Müslüm Gürses'in kişisel kıyafetleri, enstrümanları, plak ve kasetleri, kitapları ile bal mumu heykeli sergileniyor. Vatandaşların ilgi gösterdiği müzeyi açıldığından beri 3 ayda yaklaşık 5 bin kişi ziyaret etti.

BASIN MÜZESİ AÇILACAK

Baydilli'nin Şanlıurfa'da bir ilk olarak ilçeye kazandıracağı Basın ve Sinema Müzesi'nde de çalışmalar devam ederken, önümüzdeki dönemde bu müzenin de açılışının gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Müzede, Şanlıurfa basınında emek vermiş isimlerin malzemeleri ve ekipmanları ile Şanlıurfa'da çekilmiş sinema filmleri, Şanlıurfalı sinema sanatçıları ve sinema çekimlerinde kullanılan malzemeler de sergilenecek.

HEM ÜRETİYOR HEM KAZANIYORLAR

Karaköprü Belediyesi kadınlar için hayata geçirdiği hizmetlerine bir yenisini daha ekledi. Özellikle kadınların istihdam edilip ev ekonomilerine katkı sunması için çalışmalar gerçekleştiren Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli'nin girişimleriyle ilçedeki Akziyaret ve Hamurkesen Kırsal Mahallelerinde kadınlar için halı dokuma merkezleri kuruldu. Halı dokuma merkezlerinde kadınlar hem eğitim alacak hem üretim yapacak hem de hizmetleri karşılığında belirli bir ücret alarak ev ekonomilerine katkı sunacak. Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, "Biz kadınların istihdamı, sosyal hayatta mücadelesi için her zaman birtakım çalışmalar ve projeler yaptık. Kırsala kazandırdığımız halı dokuma merkezleriyle de buradaki hanımlar üretim yapacak ve aile ekonomisine katkı sunacak" diye konuştu.