Karadeniz'e tam kapanma önerisi

Karadeniz'e 15 gün bölgesel karantina. Uzmanlar, vaka sıralamasında 5 kentiyle ilk sırada yer alan Karadeniz için; 15 gün tam kapanma, ulaşım kısıtlaması ve ‘bölgesel karantina' önerisinde bulundu.

Vakaların nüfusa oranla en fazla olduğu iller sıralamasında ilk 5'te Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ve Samsun yer aldı. İl bazında alınan önlemlere ek olarak uzmanlar bölgesel kapanma önerisi getirdi. Trabzon Tabip Odası Başkanı Dr. Yaşar Kibar Güven, Trabzon ve çevre şehirlerde vakaların diğer şehirlere göre hızlı artmasını, şehirler arasındaki hareketlilik ve köy bağlantıları olarak değerlendirdi.

KÖYDE TEDBİR SIFIR

Dr. Güven, "İnsanlarımız cuma köye gidiyor, hayat daha serbest olduğu için tedbirler ortadan kalkıyor. Hafta sonunu köyde geçiren insanlar şehirlere döndükleri zaman bunun yansımalarını görüyoruz. Bunun için şehirlerarası bağlantıların önü kesilmeli. Vaka sayısı yüksek olan bu 4 ilin arasındaki ilişkiler sınırlandırılmalı, daha katı tedbirler getirilmeli" dedi.

'TAM KAPANMA'

KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın da, Samsun-Rize arasında bölgesel olarak özel tedbirler uygulanması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Şehirlerimizde bilinen mutasyonlar var ama bilinmeyenin varlığının da analizlerinin yapılması lazım. Samsun'dan Rize'ye kadar 15 gün tam kapanmayı öneriyorum. Bu kıyı şeridi için için 'bölgesel bir karantina' uygulanmalı. 15 günlük bir kapanmanın bu bölge için masaya yatırılıp değerlendirilmesi gerekiyor."

VAKA SAYISI YİNE 8 BİNİN ÜSTÜNDE

Türkiye'de dün 118 bin 816 Kovid-19 testi yapıldı, 8 bin 104 kişinin testi pozitif çıktı, 78 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta 1189, 5 bin 690 kişi ise taburcu oldu.

TRABZON'DA 68 YERLEŞİM YERİ TECRİTTE

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, kentte 8 ilçedeki toplam 68 yerleşim yerinde, karantina uygulandığını duyurdu. Ustaoğlu, "8 ilçemizde 4 mahalle, 4 apartman ve 60 hane karantinada. Lütfen tedbirlere uyalım' dedi.

EV HANIMLARINA SMS İLE UYARI

Edirne'de filyasyon ekipleri özellikle Keşan İlçesi'nde, ev gezmelerinin vaka artışına neden olduğu nu tespit etti. İlçe Hıfzısıhha Kurulunca vatandaşlara komşu ziyaretleri ve ev buluşmalarının yapılmaması yönünde uyarıda bulunulması kararı alındı.Kaymakamlık vatandaşları SMS ile uyardı.

VAKA SAYISI DÜŞÜKSE EĞİTİM BAŞLAYABİLİR

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, vakaların düşük olduğu bölgelerde okulların kademeli olarak açılabileceğini belirterek şunları söyledi: "Kurallara uygun olursa, çok yoğun olmazsa, tedbirli olarak süreç yönetilebilirse, salgının düşük olduğu yerlerde okullar kademeli olarak hibrit eğitime başlayabilir. Eğer salgın yüksekse, bulaş fazlaysa o zaman bu durum salgının seyrini daha da alevlendirebilir."