Karadeniz'deki vakaları nüfus hareketi artırıyor

Türkiye'nin risk haritasında rekor Rize ve Bartın'da. Çay ve fındık nedeniyle bölgede ciddi bir hareket olduğunu belirten Prof. Aydın, “Her hafta insan yoğunluğu değişiyor” dedi.

Kovid risk haritasında en çok vaka yoğunluğu yaşanan iller listesinde Rize ve Bayburt ilk sırada yer aldı. Bölgede iki kentin yanı sıra Trabzon, Gümüşhane, Artvin, Giresun, Samsun ve Ordu da yüksek vaka oranlarıyla öne çıktı. KTÜ Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, vaka artışının nedenlerini şöyle sıraladı:

OTELLERDE YER KALMADI

"Aşılama ve yoğun filyasyona rağmen vakaların yüksek olmasının çeşitli nedenleri var. Bunlardan biri, toplumda bulaşta etkili olan yaş grubunun hangi oranda aşı olduğu. İkinci nokta ise haziran itibarıyla hem tatil, hem çay ve fındık tarımı, hem uluslararası turizm nedeniyle gelen insan sayısının çok yüksek olması. Bölgede hiçbir otelde yer yok, hatta insanlar evlerde konaklamaya başladı. Burada ciddi nüfus hareketi var. Hemen hemen her hafta veya 15 günde bir nüfus değişiyor. Sokakta ise tedbirlere tam uyum yok. Türkiye vaka açısından kırmızı alanda. En kötüsü ise bizim bölge."

GERÇEK HEMŞİRELER BÖYLE ÇALIŞIYOR! FINDIĞA BİLE YARDIM EDİYORLAR

FINDIKTA YOĞUN ÇABA

Ordu'da, fındık hasadının devam ettiği yüksek rakımlı yerleşim yerlerine giden sağlık ekipleri vatandaşlara bahçelerde aşısını yapıyor. Gürgentepe Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Aylin Demir, "Vatandaşlarımız gelemediği zaman bizler engebeli arazileri aşarak aşı için yanlarına gidiyoruz. Toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için vatandaşların tüm doz aşılarının yapılması gerekiyor. Vatandaşlarımız lütfen devletimize ve Bakanlığımıza güvensinler. Tüm aşılarını yaptırsınlar. Bu salgını aşabilmemiz için tek çare aşı" dedi. Fındık üreticisi Ayşe Sevgili ise şöyle konuştu: "Beni büyük bir zahmetten kurtardılar. Yakında İstanbul'a gidecektim. Aşımı olmam çok iyi oldu. Allah onlardan razı olsun."