Karadeniz'deki 6 kent için yapılan kırmızı kodlu şiddetli yağış uyarısı sonrası korkulan oldu. Kastamonu yine sel kabusunu yaşadı. Sağanak en çok İnebolu'da etkili oldu. Söke Çayı taştı, üzerindeki 2 köprü yıkıldı. Çay üzerindeki 4 köprü de yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Geçen yıl 11 Ağustos'ta yaşanan sel faciasının yaralarını saran Bozkurt'ta da Ezine Çayı'nın debisi yükseldi. Kentte olumsuz hava nedeniyle elektrik kesintileri de yaşandı.
VALİ: ÜST KATLARA ÇIKIN
Kastamonu Valisi Avni Çakır, can kaybı ve kayıp vakası olmadığını söyledi. Vali, vatandaşların işyerlerini açmaması ve giriş katla birinci katta oturan ailelerin de üst katlara çıkarak tedbir almalarını istendi.
IRMAK 10 METRE YÜKSELDİ
Bartın'da da yağış etkisini arttırdı. Sağanak nedeniyle Bartın Irmağı'nın debisi 10 metreye kadar yükseldi. Bartın Valisi Nurtaç Arslan, riskli 4 binanın tahliye edildiğini bildirdi. Epçiler Köyü'nde 60 ev ve işyeri su altında kaldı. Çok sayıda köyde de taşkınlar olduğu öğrenilirken, özel idare ekipleri çalışma başlattı. Bartın-Kozcağız ve Bartın-Arıt karayolları üzerindeki Kaşbaşı Köprüsü sular altında kalınca trafik ulaşıma kapandı.
BOTLARLA KURTARDILAR
Zonguldak'ta ise Çaydamar Deresi taştı. Dere kenarındaki bir otoparkın istinat duvarı heyelan nedeniyle yıkıldı, bazı araçlar suya düştü. Gökçebey İlçesi'nde de Gaziler Deresi'nin debisinin yükselmesi sonucu caddeyi su bastı. 30 evde mahsur kalan 100'den fazla vatandaş botlu ekipler tarafından kurtarıldı.
SULAR KÖPRÜYÜ BÖYLE SÜRÜKLEDİ
Önüne ne katarsa sürükleyen taşkın suları, İnebolu'nun iki yakasını birbirine bağlayan demir köprüyü de yıktı. O anlar, vatandaşlar tarafından cep telefonuyla kaydedildi.
SAĞLIK BAKANLIĞI VE AFAD, 4 BİN 481 KİŞİYLE GÖREVDE
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Batı Karadeniz'de yoğun yağış nedeniyle oluşan veya oluşabilecek sel afetleri için bölgede 254 araç ile 1929 sağlık personelinin görevlendirildiğini duyurdu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı da şiddetli yağış nedeniyle 'kırmızı' renkli uyarı verilen 6 ilde, 2 bin 552 personel ile 826 araç/ekipmanın görevlendirildiğini bildirdi.
KÖYLERE SEL TAHLİYESİ
Sinop'un Ayancık ve Türkeli ilçelerini sel vurdu. Geçen yılki selde 40 evin yıkıldığı Babaçay ve Söküçayırı köyleriyle Kazköy ve Zaviye mahalleleri tedbir amaçlı boşaltıldı. Köy sakinlerinin bir bölümü akrabalarının yanına bir bölümü ise ilçedeki yurda yerleştirildi. Türkeli'ne bağlı Çatakgüney Köyü'nde cami ve bazı evler sular altında kaldı. Yılanlık, Çayırlar ve Yeşiloba köylerine yapılan geçici köprüler ulaşıma kapandı.
KORKU FİLMİ GİBİ
Bartın'a bağlı Arıt Köyü'ndeki derenin Çöme Boğazı mevkiinde sular yükseldi. Köydeki tarım alanları sular altında kalırken, kaydedilen görüntüler olayı korkutucu boyutunu gözler önüne serdi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE GELEN 'YAZ FELAKETİ'
Meteoroloji uzmanı Dilek Çalışkan, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak kar yağışlarının azalacağına yazın da sağanak yağışların artacağını belirterek şöyle devam etti: "Gelen yağışlar sıcak havada olduğu için şiddetli yağıyor. Yeni iklimimiz bu diyebiliriz. Bu yağışlar için yeni tedbirler almak gerekiyor."
235 KİŞİ KURTARILDI
Afet bölgelerinde çalışmaları takip eden AFAD Başkanı Yunus Sezer, Bartın, Zonguldak ve Kastamonu'da mahsur kalan 235 kişinin tahliye edildiğini bildirdi.
TOPRAK SUYA DOYDU, İSTANBUL DA RİSKLİ
Meteoroloji uzmanı Fatih Budak, Karadeniz Bölgesi'ne yer yer 100-150 kilogramın üstünde yağış düştüğünü belirterek, "Toprak suya doyduğu için bundan sonraki yağışlar olumsuzluk getirebilir" dedi. Bölgedeki aşırı yağışların yarına kadar etkili olacağını söyleyen Budak, aynı manzaranın İstanbul'un Anadolu yakasında da görüleceğini dile getirdi. Budak, şöyle devam etti: "İstanbul'da mevsim normallerinde sıcaklıklar görülüyor. Önümüzdeki 3 gün yağış bekleniyor. Akşam saatlerinde, Batı Kadeniz'in batısı ve Marmara'nın doğusunda Batı Karadeniz'deki kadar olmasa da aşırı yağış bekleniyor."