Karadeniz, Ankara sayesinde sakin

Karadeniz'e savaş gemilerinin girmesine izin verilmediğini belirten Milli Savunma Bakanı Akar, “Karadeniz'in mücadele alanı olmasını engelledik” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Akar "Dostlarımızdan, müttefiklerimizden terörle mücadele konusunda destek beklediğimizi, konunun objektif şekilde değerlendirilmesi gerektiğini gündeme getirdik" diye konuştu.

SOMUT ADIM ATILMALI

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunun gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine Akar, "Bizim de tutumumuz, politikamız bu manada açık ve net. Hâlâ bu ülkelerde provokatif eylemlerin, görüntülerin devam ettiğini üzülerek görüyoruz. Hem İsveç hem Finlandiya'nın somut adımlar atmasını bekliyoruz" dedi.

SÜKUNETİ SAĞLADIK

Karadeniz'in stratejik bir mücadele alanı olmamasında, sakin kalmasında Türkiye'nin önemli rolü olduğunu vurgulayan Akar, "Ne Karadeniz'in içine, ne Karadeniz'den dışarı savaş gemisinin girmesine, çıkmasına müsaade etmedik, etmiyoruz. Orasının bir mücadele alanı olmasını engelledik. Karadeniz'in sakin olması Türkiye'nin başarısı" diye konuştu.

ATİNA İLE GÖRÜŞME OLABİLİR

Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos ile görüşmesini değerlendiren Akar, "Türkiye-Yunanistan arasındaki meselenin üçüncü tarafların müdahalesine gerek kalmadan çözülmesi esas olmalıdır. İki ülke arasında görüşmeler var. Bu görüşmelerin durduğunu görüyoruz. Önümüzdeki dönemde görüşmelerin başlayabileceğini değerlendiriyoruz. Yunanistan heyetini Ankara'ya bekliyoruz" dedi.

F-16'NIN ALTERNATİFİ MEVCUT

Bir gazetecinin ABD'den F-16 tedariki ve modernizasyonuna ilişkin sorusu üzerine Akar, "Süreç devam ediyor. Basına da çeşitli gelişmeler yansıyor. ABD Savunma Bakanlığı ile temaslarımızı sürdürüyoruz. Şu ana kadar heyetler arası 4 toplantı yapıldı. Temaslarımız devam ediyor. Bu konunun, stratejik ortağımız, müttefikimiz ABD ile temasımızı sürdürerek çözülmesini bekliyoruz. F-16 konusunun bir an önce olumlu şekilde sonuçlandırılmasına gayret gösteriyoruz. Ancak alternatifler de mevcut" diye konuştu.