Şeyhmus Çakan
Hasat döneminde sabahın erken saatlerinde tarlaya gelen erkekler, çeltiğin başaklarını orakla biçerken, kadınlar da destek için elleriyle topladıkları ürünü heybelerle harmana taşıyor. Toplanan çeltik daha sonra biçerdövere atılıyor, böylelikle sap ile ürünün ayrıştırılması sağlanıyor. Ürün, daha sonra tarla yakınında bulunan boş arazilere serilerek güneş altında kurumaya bırakılıyor. Kurutulduktan sonra kabuklarının soyulması için fabrikalara gönderilen çeltik, buradaki işlemlerin ardından tüketime hazır hale getiriliyor.
Kentin 48 coğrafi tescil almış ürününden biri olan Karacadağ pirincinin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi için ciddi çalışmalar gerçekleştirildi. Karacadağ pirincinin kalitesiyle, tadıyla, aromasıyla bölgede ve Türkiye'de vatandaşların severek, beğenerek yediği bir pirinç türünü oluşturuyor.
'BEREKETLİ HASAT DÖNEMİ DİLEDİ'
Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, Karacadağ çeltiği hasat programına katıldı. Programda konuşan ve Diyarbakır'ın köklü tarım geçmişine vurgu yapan Vali Zorluoğlu, çiftçilere bereketli bir hasat dönemi diledi.
Çınar ilçesine bağlı Bayırkonak Mahallesi'nde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesindeki etkinlik; Vali Murat Zorluoğlu, Çınar Kaymakamı Zikrullah Erdoğan, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar ve meslek odaları başkanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.
Diyarbakır'ın en özel mahsullerinden biri olan Karacadağ pirincinin hasadı vesilesiyle çiftçilerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Zorluoğlu, "Çiftçimizin bayramı niteliğinde olan bu hasadın, bereketli ve hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi. Vali Zorluoğlu, Diyarbakır'ın binlerce yıllık tarım geleneğine dikkat çekerek, Çayönü Tepesi'nin tarımın ilk uygulandığı ve buğdayın ilk üretildiği yerlerden biri olduğunu hatırlattı.
16 MİLYAR LİRALIK ÜRETİM DEĞERİ
Diyarbakır'ın Türkiye'nin 10. büyük tarım şehri olduğunu belirten Vali Zorluoğlu, 2023 yılında ilin tarımsal ve hayvansal üretim değerinin 16 milyar lirayı aştığını açıkladı. Kral Kızı, Dicle ve Silvan barajları gibi sulama projelerinin tamamlanmasıyla birlikte sulanabilir tarım arazilerinin üç kat artacağını vurgulayan Zorluoğlu, "Şu anda bir buçuk milyon dönümü sulanabilen toprağımız, bu barajlar tamamlandığında 4 buçuk milyon dönüme çıkacak. Böylece şehrimizdeki tarımsal üretim en az üç kat civarında artacak ve istihdam da genişleyecek" şeklinde konuştu.
Karacadağ pirincinin özelliklerine de değinen Vali Zorluoğlu, bu pirincin protein ve nişasta bakımından zengin olduğunu, düşük glisemik indeksi nedeniyle şeker hastaları tarafından tercih edildiğini belirtti. Diyarbakır'da 9 ilçede toplam 10 bin 700 dekarlık alanda pirinç ekimi yapıldığını ve bu yıl 6 bin ton rekolte beklendiğini aktaran Vali Zorluoğlu, devletin tarım desteklerinin devam edeceğini ve gelecek yıl ise destek oranlarının artırılacağını müjdeledi. Vali Zorluoğlu beraberindekilerle pirinç tarlasını gezdikten sonra biçerdöverin başına geçerek pirinç hasadı yaptı.