OHAL ilan edildiği günden beri devam eden operasyonlar kapsamında çeşitli dernek, vakıf, hastane ve eğitim kurumları devlet tarafından kapatıldı. Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağı bulunan kurumların faaliyetlerine de son verildi. Bu kapsam 15 vakıf üniversitesi kapatıldı. OHAL döneminde çıkartılan ilk kanun hükmünde kararname ile kapatılan üniversiteler listesi haberimizde.
OHAL döneminde Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile olan mücadele devam ediyor. Terörle mücadele kapsamında bir Kanun Hükmünde Kararname ile Türkiye’nin çeşitli yerlerinde faaliyet gösteren vakıf üniversiteleri kapatıldı. FETÖ ile organik bağı bulunan ve kapatılan üniversiteler listesi haberimizde bulabilirsiniz. Türkiye'nin çeşitli illerinde faaliyet gösteriyor. Bakacak olursak; İstanbul ve İzmir'de 3, Ankara'da 2, Bursa, Samsun, Diyarbakır, Kayseri, Konya, Gaziantep ve Adana'da 1 üniversite kapatıldı.
Kapatılan üniversiteler listesi
Altın Koza (İpek) Üniversitesi (Ankara)
Bursa Orhangazi Üniversitesi (Bursa)
Canik Başarı Üniversitesi (Samsun)
Selahattin Eyubi Üniversitesi (Diyarbakır)
Fatih Üniversite (İstanbul)
Melikşah Üniversitesi (Kayseri)
Mevlana Üniversitesi (Konya)
Şifa Üniversitesi (İzmir)
Turgut Özal Üniversitesi (Ankara)
Zirve Üniversitesi (Gaziantep)
Kanuni Üniversitesi (Adana)
İzmir Üniversitesi (İzmir)
Murat Hüdavendigar Üniversitesi (İstanbul)
Gediz Üniversitesi (İzmir)
Süleyman Şah Üniversitesi (İstanbul)
Mevlana Üniversitesi, Gevher Sultan Eğitim Araştırma, Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından 2009 yılında kuruldu. Konya'da kurulan üniversite bünyesinde Mühendislik Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İşletme Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Yüksekokulu, Mevlana Sosyal Araştırmalar Merkezi, Sağlık Uygulamaları ve Araştırma Merkezi, Sürekli Eğitim Merkezi (MEVSEM), Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (MEVÜTEM), PETGEM, Uzaktan Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi yer almaktadır.
Şifa Üniversitesi, Türkiye Tabipler Vakfı tarafından İzmir'de kuruldu. Sağlık alanında eğitim veren bu üniversite OHAL Kararnamesi'nin ardından kapatıldı. Şifa Üniversitesi'nde; Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sürekli Eğitim Merkezi, Yabancı Diller Bölümü akademik birimleri bulunmaktadır.
Turgut Özal Üniversitesi, 2008 yılında Ankara'da kuruldu. Turgut Özal Düşünce ve Hamle Vakfı tarafından kurulan üniversite aynı yıl çalışmalarına başladı. Üniversite bünyesinde; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Güzel Sanatlar, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yabancı Diller Yüksekokulu, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu, Hemşirelik Yüksekokulu, Sağlık Yüksekokulu, Ankara Meslek Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu, Türk Dili Bölümü, Yabancı Diller Bölümü, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü, TÖMER akademik birimleri yer almaktadır.
Zirve Üniversitesi, 2009 yılında Gaziantep'te kuruldu. OHAL Kararnamesi'yle kapatılan üniversitenin bünyesinde; Emine Bahaeddin Nakıpoğlu Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, İletişim Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Meslek Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü,Sağlık Bilimleri Enstitüsü akademik birimleri bulunmaktadır.
Kanuni Üniversitesi, 2013 yılında Çukurova Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Adana'da kurudu. "Bilgiye ulaşmada güvenli güzergah" sloganı ile hizmete başlayan üniversitenin bünyesinde; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Beşeri Bilimler Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü bulunmaktadır.
İzmir Üniversitesi, 2007 yılında Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından İzmir'de kuruldu. YÖK tarafından başvurusu tamamlanmış ve açık olan bölümleri; Fen - Edebiyat Fakültesi (Matematik Bilgisayar Bilimleri Bölümü), İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (Uluslararası İlişkiler Bölümü ve İşletme Bölümü), Mühendislik Fakültesi (Bilgisayar Mühendislği Bölümü, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü, Yazılım Mühendisliği Bölümü), Hukuk Fakültesi ve Meslek Yüksekokulu (Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama Bölümü, Elektronik Haberleşme Bölümü, Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü)'dur.
Murat Hüdavendigar Üniversitesi, 2012 yılında Merve Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından İstanbul'da kuruldu. "Türkiye'nin geleceği, geleceğin üniversitesi" sloganı ile faaliyetlerine başlayan bu vakıf üniversitesinde; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Mühendislik, Mimarlık Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü akademik birimleri yer almaktadır.
Gediz Üniversitesi, 2008 yılında İzmir'in Menemen ilçesinin Seyrek beldesinde Sipahi Eğitim, Sağlık ve Spor Vakfı tarafından kuruldu. OHAL Kararnamesi'nin ardından kapatılan üniversiteler arasında yer alan Gediz Üniversitesi'nde; Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Meslek Yüksekokulu, Adalet Meslek Yüksekokulu akademik birimleri yer almaktadır.
Süleyman Şah Üniversitesi, 2010 yılında "Türkiye'nin sosyal geleceği" sloganı ile Sistem Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından İstanbul'da kuruldu. Süleyman Şah Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi olmak üzere 3 fakültesi, İngilizce Dil Okulu ve Sosyal Bilimler Enstitüsü ile Fen Bilimleri Enstitüsü akademik birimlerinden oluşmaktadır.
2009 yılında kuruluş çalışmalarına başlanan üniversite, eğitim-öğretime 2012-2013 döneminde başladı. Başarı Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı ile Tanrıverdi Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı'nın birlikteliğinde kurulan üniversitenin bünyesinde; Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, rektörlüğe bağlı olarak; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü, Türk Dili Bölümü, Enformatik Bölümü, Yabancı Diller Yüksekokulu bulunmaktadır. Ayrıca Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Medeniyetler İttifakı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bal Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çocuk Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi de üniversite bünyesinde yer almaktadır.
2013 yılında Diyarbakır'da kurulan Selahaddin Eyyubi Üniversitesi, eğitim-öğretime 2014-2015 yılında başladı. OHAL'de kapatılan üniversiteler arasında yer alan Selahaddin Eyyubi Üniversitesi'nde yer alan akademik birimler; Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Meslek Yüksek Okulu'dur.
İstanbul, Büyükçekmece'de bulunan Fatih Üniversitesi, 1996 yılında kurulmuş, açılışını ise dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel gerçekleştirmiştir. "Bir dünya üniversitesi..." sloganı ile hizmet veren Fatih Üniversitesi bünyesinde; Eğitim Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi, Fatih Üniversitesi Konservatuvarı, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Adalet Meslek Yüksekokulu, İstanbul Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, AR-GE Projeleri Yönetim Ofisi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Biyo&Nano Teknolojileri Ar&Ge Merkezi, End. Ot. Tek. Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi, Enformatik Bölümü, Sürekli Eğitim Merkezi, Hazırlık Sınıfları Koordinatörlüğü, KOSGEB Fatih Üniversitesi Tek. Gel. Koor., Medeniyetler Uygulama Araştırma Merkezi, Stratejik Plan Koordinatörlüğü, Türk Dili Bölümü, Türkçe Dil Öğrenme, Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER), Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (FUZEM), Yabancı Diller Bölümü bulunmaktadır.
İpek Üniversitesi, Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı tarafından 2011 yılında Ankara'da kuruldu. Üniversite bünyesinde İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Sinema Sanatları Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Uzaktan Eğitim Merkezi bulunmaktadır. Üniversitenin disiplinlerarası çalışmalara ve yabancı dillere ağırlık vermesi, senaryo yazarlığı, moda tasarım, animasyon gibi programları açması dikkat çeken yanlarındandır.
2011 yılında Uludağ Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından kurulan üniversite, Bursa'da kurulan ilk ve tek vakıf üniversitesidir. Bursa Orhangazi Üniversitesi bünyesinde Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü bulunmaktadır.
Melikşah Üniversitesi, 2008 yılında kuruldu. Kayseri'deki ikinci üniversite olan bu kurum aynı zamanda şehrin ilk vakıf üniversitesi durumundadır. Burç Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından kurulan Melikşah Üniversitesi bünyesinde Fen-Edebiyat Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi akademik birimleri bulunmaktadır.