MİLLİ Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bakanlığın 2023 yılı hedeflerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Bakan Özer, eğitim sistemini daha da iyi noktalara getirmek için durmadan çalışacaklarını belirterek, "2022 yılında okul öncesi eğitime erişimi artırmak amacıyla 1000 tanesi İstanbul'da olmak üzere 3 bin yeni anaokulunun hizmete alınması için yola çıktık ve 6 bin 4 yeni anaokulu kapasitesi oluşturduk. Böylece hedeflediğimiz kapasitenin 2 katına ulaştık. 2023 yılında ise 3 yaşta okullaşma oranını yüzde 16'dan yüzde 50'ye, 4 yaşta okullaşma oranını yüzde 38'den yüzde 70'e ve 5 yaşta okullaşma oranını ise yüzde 99'dan yüzde 100'e ulaştırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
ÇIRAK VE KALFA SAYISI ARTACAK
Mesleki eğitimin güçlendirilmesi kapsamında mesleki eğitim merkezlerinde çırak ve kalfa sayısının 7 kat artışla 1 milyon 200 bine ulaştığını kaydeden Özer, gelecek yıl için bu sayının 1 milyon 500 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
KÖY OKULLARI YENİLENİYOR
Bakan Özer, aktif kullanılmayan köy okullarını yeniden açarak köy yaşam merkezlerine dönüştürmeye başladıklarını hatırlatarak, bu kapsamda 2 bin 200 köy yaşam merkezinin açıldığını belirtti. Bu binaların ihtiyaç doğrultusunda anaokulu, ilkokul ve halk eğitim merkezlerine dönüştürülerek, aktif eğitim birimleri olarak kullanılmasının sağlandığını anlatan Özer, 2023'te kullanılmayan tüm köy okullarını köy yaşam merkezine dönüştürmeyi hedefl ediklerini bildirdi.
OKUL ÖNCESİNE ÜCRETSİZ YEMEK
Özer, ağırlıklı olarak taşımalı eğitim kapsamındaki ve pansiyonlarda kalan öğrencilerin yararlandığı ücretsiz yemek desteğinden 2022'nin başlarında 1,5 milyon öğrencinin yararlandığını, özellikle okul öncesindeki öğrencilere öncelik vererek bu sayıyı 1,8 milyona çıkardıklarını bildirdi. Özer, bu yılın sonuna kadar okul öncesi tüm öğrencilerin ücretsiz yemek desteğinden yararlanmasını sağlayacaklarını, böylece ücretsiz yemek desteğinden faydalanan öğrenci sayısını 5 milyonun üzerine çıkarmayı hedeflediklerini aktardı.
Köy okulunun ilkokul veya anaokulu olarak kullanılamadığı durumda yaşam merkezine dönüştürülüyor. Merkezlere köy halkı istihdam odaklı kurslarla yeni meslek ve beceriler öğreniyor