Ordu Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Mehmet Hilmi Güler öncülüğünde Karadeniz’e sınırı olan 6 ülke limanından daha büyük ve tüm Karadeniz kıyısında lider hale gelecek bir liman ortaya çıkarmak amacıyla çalışma başlattı. Limanda tüm yapılacak işlemleri üstlenen Büyükşehir Belediyesi, iştirak şirketlerinden ORBEL vasıtasıyla Ünye Limanı’nın kapasitesinin artırılması ve ekipmanların teknolojiye uygun yenilenmesi için ilk çalışmayı başlattı.
RIHTIM SAYISI 4’E ÇIKIYOR
Bu kapsamda limanın 1 tane olan rıhtımı 4’e çıkarılacak. Halen 6.5 metre derinliğe sahip mevcut yükleme-boşaltma rıhtımının yanına 8 metre derinliğe sahip ikinci bir rıhtım inşa ediliyor. Bu çalışmanın tamamlanmasıyla açıkta bekleyen gemi sayısı düşecek. Limanın derinliği 10 metreye çıkarılacak. Limanın kapasite artırımını sağlamak ve geleceğin konteyner limanını ortaya çıkarmak amacıyla mendireğin bulunduğu kısımda dolgu çalışması başlatıldı. Ünye Port’un ilk ayağı olan 380 dönümlük alanın ilk etapta 80 dönümlük alanı doldurulacak. Bu 80 dönümlük alanda konteyner, silo depoları, Ro-Ro alanı, dökme yük ve depolama alanı inşa edilecek. Bir buçuk yıllık süre içerisinde tamamlanması beklenen bu çalışmalarda 50 milyon lira yatırım yapılacak.
ÜNYEPORT HAYALİ GERÇEK OLUYOR
Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından limanın devamı olarak Ünyeport Projesi kapsamında daha açık alana yaklaşık 2 bin500 metre uzunluğunda mendirek inşa edilecek. Derinliği 14 metre olacak limanda rıhtım sayısı artırılacak. Ünye, Ordu ve Türkiye’nin prestij projelerinden biri olacak Ünye Konteyner Limanı (Ünye Port), tüm Karadeniz Bölgesini etkileyecek ve Türk cumhuriyetlerine hizmet verecek konteyner limanı haline getirilecek.
KARADENİZ’İN YÜKSELEN YILDIZI ÇAMBAŞI
Ordu’nun 2000 rakımlı Çambaşı Yaylası’nda bulunan Çambaşı Kış Sporları ve Kayak Merkezi, hayata geçirilen yatırımlarla adından söz ettiren tesislerden biri olmaya hazırlanıyor.
Ordu’da sadece 3 ay değil 12 ay boyunca turizmi canlı tutmak için kayak merkezine önemli yatırımlar yapılırken, romantik bir kış tatili için çam ağaçları içinde 12 adet bungalov ev inşa edildi. Kayak turizmini canlandırmak için kayak pisti sayısı 5’ten 14’e çıkarılırken, 5 kilometrelik pist uzunluğu da 15 kilometreye çıkarıldı.
Ordu Büyük Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Altınordu’ya 58 kilometre mesafede bulunan Çambaşı Yaylası, hem yazın hem de kışın turizm için bulunmaz doğal güzellik ve özelliklere sahip. Yaylamızda bulunan Kayak Merkezimiz ise burayı daha cazip bir mekân haline getiriyor. 2020 yılında yaptığımız yatırımlarla tesisimiz daha çok büyütüldü ve zenginleştirildi. Doyasıya eğlenmek ve doğanın güzelliklerinden nasibini almak isteyen yerli ve yabancı turistlerimiz yapılan çalışmalarla birlikte bu yıl daha modern ve konforlu bir tatil geçirecekler. 2021-2022 kış sezonunda da tüm kayaksever ve doğa tutkunlarını tesisimize bekliyoruz” dedi.
KIYILAR HALKINDIR
PROJELER GELİR KAPISI OLDU
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler’in klasik belediyeciliğin dışına çıkarak başlattığı tarım ve hayvancılık projeleri, kırsalda yaşayan vatandaşların yüzünü güldürdü. Başkan Güler, vatandaşlara, et ve yumurta verimiyle dikkat çeken 4 bin adet mask ırkı damızlık kaz dağıttı. Kısa sürede bölgeye uyum sağlayan kaz işletmeleri bir yılda bire dört büyüyerek, sayılarını 14 bine çıkardı. Başkan Güler, “Topyekûn bir kalkınma projesini yeni bir belediyecilik anlayışıyla birlikte gerçekleştiriyoruz. İlerleyen günlerde bu tür projelere devam edeceğiz” dedi.
HAYVAN BAKIM OTELİ TALEBE YETİŞEMİYOR
Hayvancılığın merkezi olma yolunda hızla ilerleyen Mesudiye, Hayvan Bakım Oteli ve İnek Kiralama Merkezi sayesinde hayvancılıkta önemli yol kat etti. Özellikle yaz bitiminde gurbete dönen üreticilerin tercih ettiği otelde doluluk oranı yüzde 90 oldu. Başkan Mehmet Hilmi Güler, “Geçtiğimiz yıllara oranla ilçede hayvancılık yüzde 25-30 oranında artış gösterdi. Bu sayede ilçemizde süt ürünlerinde de artışlar yaşandı. Buna benzer projelerimizi diğer ilçelerimizde de farklı alanlarda uygulamak için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
RÜZGÂR ENERJİ SANTRALİ ÜÇ İLÇENİN BİR YILLIK İHTİYACINI KARŞILAYACAK
58, 59 ve 60. hükümetlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapan Başkan Güler, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı sürecinde de enerji yatırımlarına ağırlık veriyor. Başkan Güler’in başlattığı çalışma sonucu Akkuş’un 1750 rakımlı Taz Yaylası’nda RES projesi başlatıldı. Güvenilir rüzgâr enerji potansiyelinin yüksek olduğu Taz Yaylası’nda kurulumu halen devam eden projeyle üretilen enerji Altınordu, Ünye ve Fatsa ilçelerinin 1 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak güce sahip olacak. İlk amaçlarının il geneli enerjiyi karşılamak olacağını söyleyen Genel Sekreter Coşkun Alp, “Yakın bir zamanda da hem ilçe belediyelerimizin hem de bölgedeki sanayi tesislerimizin enerjisini karşılayacak büyüklükte yatırım yapmaya hazırlanıyoruz. 12 megawatlık RES’imiz 36 megawata kadar çıkacak. Ünye, Fatsa ve Altınordu’daki elektrik ihtiyacını karşılayan yatırımı yapmış olacağız” diye konuştu.
FINDIKTA ‘FINVER’ REFORMU
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, fındık sektöründe dikkat çeken projelere imza atmaya devam ediyor. Başkan Güler, “FINVER projesi ile birlikte fındık bahçeleri ORTAR iştirak şirketimiz tarafından 5 yıllığına bahçe sahiplerinden kiralanıyor. Profesyonel ekiplerce, ziraat mühendisi eşliğinde fındık bahçelerinin, budama, gübreleme, ilaçlama, yabani ot temizliği ve fındık hasatı gerçekleştiriliyor. Proje sayesinde 5 yılın sonunda yüzde 100 verim artışı hedefleniyor. Verimliliği artırılmış ve bakımı yapılmış bahçeler sözleşme tarihi sonunda bahçe sahiplerine koşulsuz olarak teslim ediliyor. Böylece hem hemşerilerimizin ihtiyacını karşılamış hem de fındık verimini artırmış oluyoruz” dedi. Üretici Ali Çakır ise “Bu imkandan herkesin yararlanmasını öneriyorum” dedi.
UZAKTAN GSM İLE DOLUM YAPABİLEN SU SAYACI
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in talimatı ile Ordu Büyükşehir Belediyesi, elektronik su sayacını kendisi üretiyor. Klasik elektronik kartlı ve abonelerin uzaktan kredi yükleme yapabileceği GSM’li olmak üzere iki ayrı model olarak tasarlanan sayaçlar, ayda 10 bin adet üretim kapasitesine sahip tesiste talebe göre üretilecek. Projeyle birlikte elektronik kartlı sayaçlarda yaşanan sorunların önüne geçilirken, abonelerin içme suyu tüketimlerini daha hassas ölçen ve faturalandıran elektronik su sayacıyla tesisatlardaki kayıp-kaçaklar da tespit edilerek suyun daha verimli kullanılması sağlanacak. Elektronik kartlı sayaçların hizmet vermeye başlamasının ardından montaj, servis, bakım ve onarım hizmetleri de yine ORYAZ tarafından yürütülecek.
ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİLECEK
Göreve gelir gelmez Ünye, Fatsa ve Perşembe ilçelerinde bulunan atık depolama alanlarını kapatarak köklü bir soruna el atan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, diğer belediyelere örnek olan bir çalışmayı hayata geçirdi. Güler, vatandaşların büyük rahatsızlık duyduğu atıktan şimdi de elektrik üretilmesini sağlayacak çalışmaları başlattı. Her gün 260 ton organik atığın depolandığı Çaybaşı ilçesinde bulunan Katı Atık Düzenli Depolama ve Enerji Üretim Tesisi’nde 2020 yılı itibariyle enerji üretimi çalışmaları başlatıldı.
Başkan Güler, “Bir zamanlar vatandaşların şikayetçi olduğu atık konusunu onlara fayda sağlar hale getirileceğiz. Bu projeyle Çaybaşı ilçemizde bulunan katı atık depolama tesisimizde biriken atıkları elektrik enerjisine çevireceğiz. Böylece atığı bir sorun değil bir kazanç olarak görmeye başlayacağız” dedi.