Kapalıçarşı'ya tarihi dokunuş! En kapsamlı tadilat

561 yıllık Kapalıçarşı'da restorasyon rüzgârı esiyor. Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, “7 kişilik bilim kurulu koordinasyonunda, tarihi dokusuna uygun yeni Kapalıçarşı'yı haziranda açacağız” dedi.

Temeli Bizans döneminde atılan, 1460 yılında ise Fatih Sultan Mehmet Han'ın emriyle benliğine kavuşan 561 yıllık tarihi Kapalıçarşı restorasyonu devam ediyor. 65 bin metrekarelik alanda; deprem güçlendirmesi, beden duvarları, altyapı, vitrin cephelerinin uygun hale getirilmesi ve kalem işleri yapılıyor.

Anıtlar Kurulu onayıyla geçen yıl başlayan projeye 70 milyon lira bütçe ayrıldı. 42 bin metrekare alan üzerine kurulu çarşıda yaklaşık 4 bin dükkan, 65 sokak, 22 kapı ve 14 han yer alıyor.

'TABAN İŞLERİ TAMAMLANDI'

Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, haziran ayında çalışmaları bitirmiş olacaklarını belirterek, "Taban işlerinin yüzde 100'ünü tamamladık. Kalem işlerinin yaklaşık yüzde 15 tamamlandı. Önümüzdeki turizm sezonunda farklı bir Kapalıçarşı karşımızda olacak" dedi. Beden duvarları güçlendirme çalışmalarının yapıldığını söyleyen Başkan Turan, şu anda yapılan çalışmanın 1894 yılında yaşanan depremden sonra yapılan en kapsamlı çalışma olduğunu belirtti.

Çalışmaların orijinaline uygun yapıldığını belirten Başkan Ergün Turan, "40 arkadaşımız sadece kalem işi çalışıyor" dedi.

'TİCARETE YÖN VERECEK'

Turan, sözlerine şöyle devam etti: "Beden duvarlarında görülmeyen kılcal çatlaklar var. Bu alanın tamamı UNESCO dünya miras alanındaki yerler. Askıda görünen bütün kablolar kaldırılacak. Tarihi çarşının her sokağında birbirine girmiş kabloları görmek mümkün, bu çirkin görüntüyü ortadan kaldıracağız. Işıklandırmaklar düzenlenecek. Geçmiş yıllarda çatıda düzenleme yapıldı. Yaklaşık 15 yıllık en kapsamlı tadilat yapılıyor. 17 bin metrekarelik çarşı taban alanı yenilendi. 40 arkadaşımız sadece kalem işi çalışıyor. En son bitecek iş kalem işi. 7 kişilik bilim kurulu koordinasyonunda çalışıyoruz. Geçmişin dokusuna uygun ama çok daha güzel bir Kapalıçarşı yaratacağız. Kapalıçarşı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yüzyıllar boyunca İstanbul ticaretine yön verecek."