KKTC Kapalı Maraş açılacak mı? Kapalı Maraş nerede?

Başkan Erdoğan'ın dün yaptığı ''Kuzey Kıbrıs'a ziyaretimiz var. Müjdesini orada vermek istiyorum, güzel bir adımımız var'' açıklamasının ardından müjdenin ne olduğu merak ediliyor. Harekatın 47. yıldönümü olan 20 Temmuz'da Erdoğan'ın, akıbeti tüm dünya tarafından merakla izlenen hayalet şehir Maraş'a gitmesi bekleniyor. Bu kapsamda Kapalı Maraş nerede? KKTC Kapalı Maraş açılacak mı? gibi soruların yanıtları araştırılmaya başlandı.

Başkan Erdoğan dün cuma namazı çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gerçekleştireceği KKTC seyahatine ilişkin bilgi veren Başkan Erdoğan, Kıbrıs'ta bir müjde vereceğini ve tüm dünyaya mesaj vereceklerini duyurdu. Erdoğan'ın vereceği müjde merak edilirken Maraş kenti gündeme geldi. Kapalı Maraş nerede? KKTC Kapalı Maraş açılacak mı? gibi soruların yanıtları merak konusu oldu. İşte tüm merak edilenler..

KAPALI MARAŞ NEREDE?

Kapalı Maraş, Gazimağusa şehrinde bulunan mahalle, Kıbrıs'ın en ünlü bölgesiydi. Yapılan anlaşmalar sonrası büyük bir kısmı yerleşim ve iskana kapatılmıştır.

KKTC KAPALI MARAŞ AÇILACAK MI?

Başkan Erdoğan'ın Kıbrıs'ta birçok programı var. Bunlardan bir tanesi Maraş kenti. Maraş kentinin tamamen açılması için askeri bölge statüsünün kaldırılması gerekiyor. Erdoğan'ın böyle bir çağrı yapması bekleniyor.

Bir diğer haber ise Geçit Kale Üssü ile ilgili. Daimi üs olması hatta ve hatta Türkiye'nin burada bir deniz üssü kurmasıyla yönünde açıklamalarda bulunacağı söyleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çok sayıda mesaj vermesi bekleniyor.

Başkan Erdoğan'ın müjdesi ne? Başkan Erdoğan müjdeyi ne zaman açıklayacak?

KAPALI MARAŞ NEDEN KAPALI?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sınırları içerisinde bulunan, 1974 Kıbrıs Türk Barış Harekatı'ndan bu yana Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılmış bir şehir Maraş. Kamuoyu tarafından "hayalet şehir" olarak adlandırılan, 46 Yıldır sivillerin girişinin yasak olduğu şehir adeta film sahnelerini andırıyor. İçinde evlerin, otellerin, okulların ve eğlence mekanlarının olduğu doğanın ele geçirdiği yerleşim yeri tekrardan hayata döndürülmeyi bekliyor.

AKDENİZ'İN 'LAS VEGAS'IYDI

Maraş, Akdeniz'in Las Vegas'ı olarak biliniyordu. Kapalı Maraş'ta 1974'ten önce 10 bin yataklı 45 otel ve 60 apartman tipi otel bulunuyordu. Rum turizminin yüzde 58'i bu bölgedeydi. 3 bin ticari birim, 99 eğlence merkezi, 143 Yönetim ofisi, 4 bin 649 özel ev, 21 banka, 24 tiyatro ve sinema, 380 bitirilmemiş inşaat, İngilizce, Yunanca ve Türkçe 8 bin 500 kitabın olduğu bir kütüphane bulunuyordu. Sekiz kilometre uzunluğunda kumsalı olan Maraş, 1974'ten önce Akdeniz'in Las Vegas'ı olarak biliniyordu. Şimdilerde 'Hayalet Şehir' diye nitelendirilen şehir, 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası BM Güvenlik Konseyinin aldığı karar uyarınca iskâna kapatılmıştı.

KAPALI MARAŞ 46 YILIN ARDINDAN KADEMELİ OLARAK AÇILDI

KKTC sınırları içerisinde bulunan ve 46 yıldır kapalı olan Maraş'ın kamuya ait olan sahil kısmı geçen yıl Ekim ayında kullanıma açılmıştı.

1974'teki Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilen ve yerleşime kapatılan Maraş'ın kademeli olarak açılım süreci geçen yıl başlatılmıştı.