ÖRNEĞİ DE KUSURLU
Bingöl’de 27 Kasım’da “Okulumda Gıda Kontrolörü Benim Projesi” kapsamında Turgut Özal Ortaokulu’nda öğrencilerin de katıldığı bir denetim yapıldı. Örnek olarak gösterilen denetimde kantinde yasak olan her şeyin satıldığı hatta menüde çiğköfte dürüm bile bulunduğu görüldü.
KİMLER DENETLİYOR
Kantin denetimleri genellikle okulun belirlediği komisyon tarafından 15 günde bir yapılıyor. Kantinleri ayda bir denetleyen il ve ilçe denetim komisyonlarında ise Milli Eğitim, Halk Sağlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık müdürlüklerinden temsilciler bulunuyor.
NE ARARSAN VAR
Mardin Şehit Pilot Teğmen Ayfer Gök Ortaokulu’ndaki denetimde çekilen fotoğraf da dikkat çekti. Okul yöneticileri ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri gülerek poz verdi. Ancak kantinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın satışını yasakladığı ürünlerin bulunması gözden kaçmadı.
ÖLÜMCÜL ŞIRINGA HÂLÂ RAFLARDA
İki çocuğun ölümüne neden olan şırınga şeklindeki çikolatanın İstanbul dahil birçok ildeki okul kantinlerinde görüntülendi. O okullardan biri de Fethiye Yunus Nadi İlkokulu.
YASAK OLAN HER ŞEY SATILIYOR
MEB’in 2016’da yönetmeliğine göre okul kantinlerinde başta çikolata olmak üzere şekerleme, asitli meşrubat ve cips benzeri ürünlerin satışı yasak. Buna rağmen kantinlerin çoğunda yasaklı ürünlerden fazlası bile satışta. Hatta bazı okullarda ölümlere neden olan şırınga şeklindeki çikolatanın satışına devam edildiği tespit edildi.
YÖNETMELİK NE DİYOR?
Bakanlığın yönetmeliğine göre gazlı, kolalı, meyveli, aromalı içecekler, kızartma, cips, çerez, çikolata, gofret, tüm şeker ve şekerleme türleri, kafeinli ürünler, jöleli kek ve pasta türlerinin kantinlerde satışı yasak. Kantinlerde satılmasına müsaade edilen ürünler ise şöyle: Meyve, çiğ tüketilebilen sebze, salata, kuru meyve ve yemiş, içme suyu, süt, taze sıkılmış meyve suyu, yoğurt, ayran, peynir, günlük haşlanmış yumurta ve çeşnili ekmekler.
ZABITA KANTİNLERİ DİDİK DİDİK ARADI
İstanbul’da zabıta ekipleri, okul kantinlerine girerek, raflarda denetlemelerde bulundu. İncelemelere zabıta ekiplerinin yanı sıra sağlık uzmanları da destek verdi. Kantinlerin içerisine giren ekipler tarafından, ürünlerin son kullanma tarihleri ve TSE damgasının olup olmaması tek tek kontrol edildi. Dün sabah bazı veliler okullara gelerek kantinlerde şırıngalı ürünün satılıp satılmadığını sordu ve denetimlerin artırılmasını istedi. Tuğba Kara isimli veli şunları söyledi: “Denetimlerin sıklaşması gerekli. Umarım bir daha bu tatsız olaylar yaşanmaz. Çok özgünüz.”
1 LİRAYA HER YERDE
Zabıtanın denetlediği kantinlerde şırınga çikolataya rastlanmasa da okul çevrelerindeki bakkallarda ölümcül ürünün 1 TL’ye satıldığı saptandı.
FİRMA, SUÇU ÖĞRETMENLERE ATIP SİTESİNİ KAPATTI
‘Şırınga çikolata’ üreten firma acı olayın ardından dün apar topar internet sitesini kapattı. Gebze’de faaliyet gösteren ‘şırınga çikolata’ üretimi yapılan firmanın mali işler müdürü Yüksel Uçkun, şu açıklamayı yaptı: “Birkaç firma daha üretiyor. Bizim ürünümüz olduğuna dair net bilgi yok. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izniyle üretiyoruz, yurtdışına da ihraç ediyoruz. Üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Okulda öğretmenlerden bir kişi ilk yardımı bilmiş olsaydı belki çocuğumuz yaşıyor olacaktı. Okulun hemen karşısında sağlık ocağı olmasına rağmen olaya zamanında müdahale edilmediği ortadadır.”
İKİNCİ KEZ YÜREĞİMİZ YANDI
ŞIRINGALI ÇİKOLATA UMUT’U DA ÖLDÜRMÜŞ
Okuldaki kantinden aldığı şırıngalı çikolatanın kapağı boğazına kaçan Mert’in ölümünün ardından bir çocuğun daha aynı şekilde hayatını kaybettiği ortaya çıktı.
Ankara Keçiören’de 10 Aralık’ta 1. sınıf öğrencisi Mert Yağız Köksal (7) kantinden aldığı şırıngalı çikolatayı yerken kapağının nefes borusuna kaçması sonucu hayatını kaybetti. Kantinde satışı yasak ürünün neden olduğu skandal olayın bir benzerinin de Diyarbakır’da yaşandığı ortaya çıktı. İddiaya göre 7 yaşındaki Umut Bilgi, 28 Kasım’da okul çıkışında bir marketten şırınga şeklinde çikolata alarak eve gitti. Şırınganın kapağı boğazına kaçan çocuğa ilk müdahaleyi yapan anne Gülşen Bilgi, o anları şöyle anlattı: “Ekmek almaya gönderecektim. Çikolatanın ambalajıyla oynuyordu. Nefes alamadığını gördüm. Sırtına vurdum, karnına bastırdım yine çıkmadı.”
Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılan Umut’a acil serviste müdahale edildi. Ancak ailenin iddiasına göre soluk borusuna kaçan parçayı doktorlar da çıkaramayınca çocuk ameliyata alındı. Nefesini kesen kapaktan kurtalan Umut, yoğun bakımdaki 10 günlük yaşam savaşını 6 Aralık’ta kaybetti.
ÇANTASINDA GÖRDÜM, HAMUR APARATI SANDIM
Ankara Keçiören’deki Şehit Ahmet Kabukçu İlkokulu’nun kantininden aldığı şırınga şeklindeki sıvı çikolatayı yerken boğulan minik Mert’in ailesi, üretici firmadan şikayetçi olacaklarını söyledi. Acılı anne Şükran Köksal, “Daha önce çantasında bu şırıngadan görmüştüm, oyun hamuru aparatı sanmıştım. ‘Çikolata anne, kantinden aldım’ dedi. Ben de “Pis bunlar” diye kızdım; ama gitmiş yine almış. O katta nöbetçi öğretmen de yokmuş” şeklinde konuştu.
‘MERT DÜŞTÜ’ DEDİLER
Olay günü Mert’i okula bıraktıktan sonra kendisini öğretmenin aradığını belirten anne Köksal, “Mert Yağız’ın bahçede düştüğünü söyleyip ‘Gelebilir misiniz?’ dedi. Anneme haber verdim. Çok geçmeden annem aradı, ‘Mert’i ambulansla götürüyorlar’ dedi. Gittiğimizde kalbi durmuştu” diye konuştu.
HASTANEDE DEĞİL, OTOPSİDE BELLİ OLDU
Mert’in boğazına kaçan kapağın hastanede çekilen ultrason filminde gözükmediğini söyleyen baba Faruk Köksal, “Parçayı otopside çıkardılar” dedi. Parçada ısırık izleri olduğu öğrenildi.
CİSİM YUTAN ÇOCUĞA NASIL MÜDAHALE EDİLİR?
• Çocuğu yüzü ve üst bedeni aşağıya bakacak şekilde bir diz üzerine konduktan sonra hangi elimizi kullanıyorsak o elimizi iki kürek kemiği arasına aşağıdan yukarı doğru sıvazlar şekilde vurmalıyız.
• Diğer elimizin işaret parmağını da çocuğun ağzına koymalı ve başını yan çevirerek işaret parmağını ağız içine koyarak öksürmekle atılan cismi fark edelim.
• Ayrıca çocukta yutma güçlüğü, aşırı salya, kusma, öksürük, morarma ve nefes darlığı belirtilerinin olması yabancı cisim olasılığını akla getirmelidir.
• Heimlich manevrası adı verilen her iki elin üst üste birleştirilerek mide bölgesinden diafragmaya doğru ani baskı uygulanarak yabancı cismin çıkartılması işlemi uygulanmalıdır.
• İnatçı öksürük, ateş, zatürree, kilo kaybı olan çocuklarda çekilen akciğer filminde yabancı cisim saptanırsa anestezi altında bronkoskopiyle çıkartılır.