Kalıcı konutlar bitene kadar Kırıkhan'dayız

Tuzla Belediyesi, 11 ili etkileyen depremlerin yaşandığı ilk andan itibaren Hatay Kırıkhan'da yaraları sarmaya ve belediyecilik hizmetlerine aralıksız devam ediyor. Başkan Şadi Yazıcı “Kalıcı konutlar bitene kadar burada olacağız” dedi.

Tuzla Belediyesi tarafından Hatay'ın Kırıkhan ilçesi'nde kurulan 3 ayrı konteyner kentte 250 aile yaşıyor. Konteyner kentlerde kurulan çok amaçlı çadırlara, Tuzla Belediyesi Aşevi'nden 3 öğün sıcak yemek servisi yapılıyor. Çocuklara yönelik etkinlikler ise aralıksız sürüyor.

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ve eşi Gönül Elleri Çarşısı Gönüllüsü Dr. Fatma Yazıcı da Kurban Bayramı öncesi konteyner kentleri ziyaret ederek depremzede aileler ve çocuklarla bayramlaştı. Başkan Yazıcı, burada ilk olarak Kırıkhan'da artan sıcak nedeniyle her konteynere klima takılacağı müjdesini verdi. Yazıcı ayrıca akülü tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyan bir depremzedeye akülü tekerlekli sandalye hediye etti.

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ve eşi Gönül Elleri Çarşısı Gönüllüsü Dr. Fatma Yazıcı, Tuzla Belediyesi'nin Kırıkhan'da kurduğu 3 konteyner kentte incelemelerde bulundu. Başkan Yazıcı, yapılan çalışmaları Akşam Yurt Haberler Müdürü Dursun Topçu'ya anlattı.

'DEPREM GERÇEĞİ UNUTULMASIN'

Konteyner kentte açıklamalarda bulunan Başkan Yazıcı, "6 Şubat sabahı saat 04.17'den itibaren buradayız. Arama ve kurtarma çalışmaları dahil tüm yardım çalışmalarında, çadır kentler ve konteyner kentlerin kurulması dahil tüm çalışmalarda burada yer aldık. Şunu gördük aslında depremler yeryüzünden hiçbir zaman eksilmedi. Bundan sonra da eksilmeyecek. Depremlerle beraber mühim olan bununla mücadele etmektir. Bunun bir gerçek olduğunu bilip ona göre hareket etmemiz lazım. Asrın depreminde, her birimiz 150 bin insanımız ile birlikte yaralandık, 51 bin canımızı kaybettik. Allah bir daha depremleri bize yaşatmasın. Biz burada bir şeyi gördük, hep beraber o günden itibaren teyakkuzdayız" ifadelerini kullandı.

'DOSTLUK ZOR GÜNDE BELLİ OLUR'

"Dostluk, kardeşlik ve arkadaşlık zor günlerde belli olur" diyen Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, "Dolayısıyla ülke ve millet olarak bu zor günlerde dostluğu ve kardeşliği gördük. Aslında medeniyetimizin bir gerçeğini gördük. Biz dostluk, kardeşlik ve arkadaşlık medeniyeti olduğumuzun 85 milyon olarak altını çizdik. 13 milyon kardeşimizin yardımına koştuk. Vatandaşlarımız ellerinden gelen bütün imkanlarla seferber oldu. Her ne kadar değerlerimize ve medeniyetimizi aykırı davranan ifadeler ve eylemler olsa da biz bir dayanışma medeniyeti olduğumuzu ortaya koyduk. Kardeşlik sadece insanlar arasında olmaz, şehirler arasında da olur. İlk günden itibaren bozulan şehirlerin alt yapısının geliştirilmesi ve kalıcı konutlar için devletimizin hemen aksiyona geçmesi, ilk günden itibaren köy evleri ve kalıcı konutların temellerinin atılması ile biz de Kırıkhan ile kardeş olduk. Tuzla ile Kırıkhan'ın kardeşliğini ilan ettik ve buradaki tüm belediye başkanı arkadaşlarımız ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kalıcı konutlar bitene kadar da sürdüreceğiz" bilgisini verdi.

'ASLA YALNIZ KALMAYACAKSINIZ'

Başkan Şadi Yazıcı sözlerine şöyle devam etti: Depremler ve afetler bir realitedir. Bu süreçlerde, asla ve asla yalnız kalmayacağımızı bilmemiz çok kıymetlidir. Bu açıdan devletimiz ve medeniyetimiz ile gurur duyduk. Bu kadar kısa sürede böylesine büyük bir afetin yaralarını sararak, bölgeyi kalıcı konutlar ile normal yaşama dönmeye yakınlaştıran bir çalışmanın yapılması nedeniyle hakikaten onur ve gurur duyduğumuzu ifade ediyorum.

BAKANLAR ÇOK HIZLI AKSİYON GÖSTERDİ

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın, bakanlarımızın deprem sonrası alandan ayrılmamaları ve belediyelerin, kamu kurumlarının işbirliği ile deprem sonrası yapılabilecek afet koordinasyonunu sağlamaları olağanüstü bir çalışmaydı" diyen Başkan Şadi Yazıcı, "Bu sadece devletin gücü ve imkanları ile alakalı bir durum değil, ciddi bir lider ve ekibinin birlikte hareket etmesi ile oluşabilecek bir çalışma. Dünyada böylesi bir afet sonrasında bu kadar hızlı aksiyon alabilen bir durum görmedim" tespitinde bulundu.

ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ

Başkan Şadi Yazıcı ve eşi Dr. Fatma Yazıcı yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde konteyner kentleri ziyaret ederek depremzede aileler, yaşlılar ve çocuklar ile bayramlaştı. Çocukların aileleriyle geçici süreyle misafir edildiğinin altını çizen Başkan Yazıcı, çocukların yaşıtlarından geri kalmaması için eğitimleriyle de yakından ilgilendiklerini söyledi.

'İLÇEYE YABANCI DEĞİLİZ'

Başkan Yazıcı, Kırıkhan'a yabancı olmadıklarını belirterek, "13 yıl önce Suriye savaşında Kırıkhan ciddi göç sorunu yaşıyordu. Kırıkhan Belediyesi'nde Ayhan Bey'in başkanlığı döneminde Hayat Derneği ve birkaç sivil toplum kuruluşu göçün altında ciddi şekilde eziliyordu. Biz o zaman da yetimler için Gönül Eller birimi ile organizasyonlar yaptık. Biz 13 yıl boyunca gerek araçlarımız gerekse yardım malzemesinin temininde burada olduk. Sınır ötesi harekatlar öncesi ve sonrasında Cinderes'te klinik kurmak gibi çalışmalarda bulunduk. Suriyeliler'in memleketlerine gidişlerine de yardımcı olduk. 13 yıl boyunca ekmek çıkardık, ağırlama yaptık. Ama asıl yetim ve dul kadınlarla ilgili çalışmalarımız çok fazlaydı. Çocuklar için çok çalıştık sınır ötesinde. Yani deprem olunca biz zaten buradaydık. İlk gün itibariyle saat 09.00'da Antakya'ya geldik. Arama kurtarma çalışmalarına başladık. Bir müddet devam ettikten sonra orayı Şile Belediyesi'ne devrettik. Ve Kırıkhan'da sürekli kalmaya başladık. Şimdi Kırıkhan'da 3 konteyner kentle vatandaşımızın eksiklerini gideriyoruz. Sağlık, temizlik gibi hizmetlerde de bulunuyoruz" dedi.