Kalfa ve çırak özer sorunu çözüldü

Mesleki eğitim merkezlerinde çırak ve kalfa sayısı 7 kat artışla 1 milyon 200 bine ulaştı. Böylece, küçük ve orta ölçekli işletmelerde çırak ve kalfa ihtiyacının giderilmesinde bir eksiklik kalmadı.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) 2022 yılı hedeflerini başarıyla tamamladı. Okul öncesinden mesleki eğitime, öğretmenlerin eğitiminden köy yaşam merkezlerine kadar tüm alanlarda hedeflerini tutturan MEB 2023 yılına yeni hedefler oluşturdu.

OKUL ÖNCESİ OKULLAŞMA ARTTI

Buna göre, okul öncesi eğitime erişimi artırmak için bini İstanbul'da olmak üzere 3 bin yeni anaokulunun hizmete alınması kapsamında, 6 bin 4 yeni anaokulu kapasitesi oluşturularak hedeflenen kapasitenin iki katına ulaşıldı, İstanbul'a 1010 anaokulu yapıldı. Ayrıca ortaöğretimde okullaşma oranı da yüzde 90'dan yüzde 95,06'ya, tüm eğitim kademelerinde okullaşma oranları ilk kez yüzde 95 ve üzerine yükseldi.

YENİ MESLEK LİSELERİ KURULUYOR

Mesleki eğitimin güçlendirilmesi kapsamında mesleki eğitim merkezlerinde çırak ve kalfa sayısı 7 kat artışla 1 milyon 200 bine ulaştı. Böylece, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde çırak, kalfa ve usta ihtiyacının giderilmesinde artık bir eksiklik kalmadı. Gelecek yıl çırak ve kalfa sayısı, 1 milyon 200 binden 1 milyon 500 bine çıkarılacak. İlk kez uluslararası meslek lisesi kurulması ve bu okullara farklı ülkelerden öğrenci alınması hedefi kapsamında İstanbul, Ankara, Bursa, Balıkesir, Konya ve Ordu'da 7 uluslararası meslek lisesi kuruldu ve bu okullar ilk kez Balkan ülkelerinden öğrenci aldı.

Öğrenciler 350 dönüm araziye mevsime göre sebze ekip biçiyor.

1 MİLYON CİROLUK OKUL

Bursa'da, 1891'de kurulan, Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, hem besledikleri tavukların yumurtalarını satıp gelir elde ediyor, hem de ektikleri sebzelerin hasadını yapıyor. 45 öğretmen ile 600 öğrenciye eğitim verilen lisede, 'Yiyecek', 'İçecek ve Gastronomi', 'Laboratuvar Hizmetleri', 'Gıda Teknolojileri', 'Hayvan Sağlığı ve Tarım Teknolojileri' olmak üzere 5 alan bulunuyor. Okulda, kurutulmuş gıda, sirke, salça, tarhana, erişte, yumurta, sebze-meyve, süs bitkisi, çiçek yağı, zeytinyağı ve tıbbi aromatik bitkilerin de aralarında olduğu 102 çeşit ürün yetiştirilip satılıyor. 1 milyon lira ciro yapılan satışlardan, öğrenciler de 400 ile 1000 lira arasında değişen kazanç sağlayıp harçlıklarını çıkarıyor. 'Hayvan Sağlığı' bölümü öğrencileriyle yumurta üretimi yapıyor. Yaklaşık 3 bin tavuğun beslendiği okulda, her gün 2 bin 500 yumurta, hem toptan hem de perakende olarak satılıp döner sermayeye kazanç sağlıyor.