Kağıthane'de gizemli deprem

İstanbul'da yaşanan 3 şiddetindeki depremin üssü Kağıthane olarak açıklandı. Deprem sırasında gök görültüsüne benzer bir ses duyulduğu iddialarıyla birlikte sosyal medyada onlarca komplo teorisi üretildi. Uzmanlar sarsıntının Marmara'dan karaya uzanan fay kolundan kaynaklandığını söyledi.

BÜLENT ŞANLIKAN

İstanbul'da önceki gece saat 03.15'te 3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD, sarsıntının merkez üssünü Kağıthane İlçesi olarak duyurdu. 10.66 km derinlikte yaşanan deprem, Avrupa Yakası'nda hissedildi. Bir yandan akıllara olası büyük İstanbul depremi gelirken, diğer yandan sarsıntının adresi tartışma konusu oldu. Depremi hisseden vatandaşlar o sırada şiddetli bir ses duyduğunu iddia etti. Bunun üzerine sosyal medyada birbiri ardına komplo teorileri üretildi. Özellikle İstanbul Boğazı'na demirleyen ABD gemisi USS Nitze ile HAARP projesi üzerinden birçok senaryo dillendirildi.

KARAYA UZANAN FAY KOLU

AKŞAM'a konuşan deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, merkez üssü olarak gösterilen yerde fay hattı olmadığını doğruladı ancak depremin nedenini şöyle anlattı: "Asıl tehlikeyi Marmara Denizi'ndeki Kuzey Anadolu Fayı (KAF) üzerinde bekliyoruz. Bu fayın yer yer karaya doğru ikincil kolları var. Bunlar büyük deprem oluşturmuyor ama bazı küçük depremlere neden olabiliyor. Avrupa yakasında Büyükçekmece ile Küçükçekmece'de körfezlerine giren bazı ikincil faylar var. Kâğıthane'deki depremin nedeni bilinmekle birlikte burada önemli bir fay zonu yok. Depremin yerini doğru saptanırsa daha doğru yorum yapma imkânı buluruz."

ÖZEL ANLAM YÜKLEMEYİN

Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür de İstanbul'da karada daha önce de depremlerin yaşandığına dikkat çekti, şöyle konuştu: "Tuzla, Pendik, Kartal hattında 4'e varan depremler oldu. Bu tür faylar haritalanmamış olsa bile KAF boyunca olabilir. KAF zonuna sadece Marmara içerisinde dar bir zon olarak düşünmeyin. Kağıthane depremine bu açıdan bakın ve özel anlam yüklemeyin."

YAPAY OLSA ZİKZAKLI GRAFİKLE ANLAŞILIR

Suni deprem ve Haarp teknolojisi iddialarına değinen Ersoy, "Depremleri kaydeden cihazlar bir sarsıntının doğal mı yoksa yapay mı olduğunu ortaya koyabilir. Kalp elektrosu gibi zikzaklı grafikler bir sarsıntının yapay olduğu anlaşılır. Bir deprem için atom bombası gibi büyük bir enerji gerekir" dedi.