Kadınlar tuvaletini kullandı, tazminatsız kovuldu: Kötü haber Yargıtay'dan geldi

Bursa'da bir işçi, çalıştığı iş yerinde kadınlar tuvaletini kullanınca tazminatsız kovuldu. Tuvalet mağduru işçi haklarını alabilmek için konuyu mahkemeye taşıdı. Ancak yüksek mahkeme, erkek personelin kadınlar tuvaletine girmesini başlı başına tazminatsız işten atılma sebebi saydı.

İHA

Bursa'da bir firmada satış danışmanı olarak görev yapan çalışan, kadınlar tuvaletini kullanınca tazminatsız kovuldu. İş akdinin haksız yere feshedildiğini belirten çalışan, konuyu mahkemeye taşıdı. Çalışana kötü haber ise Yargıtay'dan geldi.

İHA'da yer alan habere göre, Bursa 2. İş Mahkemesi’ne başvuran mağdur davacı, iş akdinin haksız feshedildiğini ileri sürerek;kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, yıllık izin ücreti, ücret ve prim alacaklarını istedi.

MAHKEME, DAVANIN KABULÜNE HÜKMETTİ

Davalı şirket avukatı ise davacının uzun süredir mesai arkadaşlarına karşı olumsuz tavır ve söylemlerde bulunarak iş yeri huzurunu bozduğunu, bu sebeple defaaten uyarıldığını, anılan sebeplerle davacının iş akdinin İş Kanunu’nun 25/II-d bendi uyarınca haklı nedenle feshedildiğini, davacının kıdem ve ihbar tazminatlarına hak kazanamadığını savunarak,davanın reddini istedi. Mahkeme, davanın kabulüne hükmetti.

Kararı davalı şirket temyiz etti.

YARGITAY, ŞİRKETİ HAKLI BULDU

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, emsâl bir karara imza attı. Kararda, "Davacının bayanlar tuvaletini kullanarak bayan çalışanların rahatsız ve tedirgin olmalarına sebebiyet verdiği tutanak altına alınmıştır.

Davacının savunmasında arada bayanlar tuvaletine girdiğini açıkça kabul etmesi,davacı tanığı H.F.A.’un da ’Davacının kadınlar tuvaletini kullandığı için işten çıkartıldığını iş yerine gittiğimde kendisinden duydum’ demek suretiyle bunu doğrulaması ortadadır.

Feshe konu edilen 11.04.2014 tarihli tutanak tanıklarının tutanağın içeriğini doğrulayan duruşmada alınan ifadeleri karşısında; davacının diğer davranışlarının yanı sıra özellikle bayanlar tuvaletine girmek sureti ile iş yerinde huzursuzluğa yol açtığının anlaşılması karşısında; mahkemece işveren feshinin haklı olduğu kabul edilerek kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi gerekirken yazılı gerekçe ile kabulü hatalıdır. Temyiz olunan kararın, bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir." denildi.