Türkiye’de son yıllarda artan kadına şiddet olaylarının ardından Nevşehir’de bulunan Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği, Kadına uygulanan şiddete emniyet içerisinde özel ekipler ilgilensin kadınlar karakollarda rahat ifade veremiyorlar konusunda İçişleri Bakanlığına ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne dilekçe verdiler. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği’nin bu talebi olumlu karşılanmasının ardından Nevşehir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’nde kadına yönelik şiddet için özel bir birim oluşturuldu. Bu kararın ardından Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hayriye Demirbilek, "Şiddete uğrayacak olan kadınlarımız artık kendilerini daha rahat ifade edebilecekler bu karar bizleri son derece mutlu etmiştir" dedi. Demirbilek, "Cinsiyete dayalı şiddetle mücadelede uzmanlık köprüleri adı altında 21 aylık bir proje yürüttük. Merkezi aile finans ve Avrupa Birliği tarafından fonlanmıştı. Bu proje kapsamında kadınlarımızın ayrı birimlerde şiddete uğrayan kadınlarımızın ayrı birimlerde alınmadığını gördük. Nevşehir Barosu, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği olarak İçişleri Bakanlığından Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğüne birlikte müracaatlarımızı yaptık. Bu müracaatlarımız sonunda da 2 Aralık tarihinde İç İşleri Bakanlığımızdan gelen bir yazı ile 12 Kasım 2015 tarihinde Türkiye genelinde Asayiş Şube Müdürlüklerinde kadına yönelik şiddetle mücadele ve kadına yönelik ifadelerin artık ayrı bir birimde alınacağını öğrendik. Bu bizi çok mutlu etti. Bu bizim projemizin bir çıktısı olarak düşünüyoruz.
Kadınlarımız daha önce karakollarda ifadeleri alınıyordu. Karakollarda ifadeleri alınırken adi suçlar ve şiddete uğramış kadınlarımızın aynı odada ifadeleri alınabiliyordu. Ama bundan sonra eğitilmiş özel kadına duyarlı polisler tarafından alınacak. Ayrı birimlerde ayrı odalarda rahatça kendilerini ifade edip ifadelerinin doğru düzgün verilmeleri sağlanacak" şeklinde konuştu.
Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği üyelerinden Nevşehir Barosu Avukatlarından Sema Yurtbilir Yavuz ise, "Kadınlarımız artık insan hakları çerçevesinde daha rahat ifade verebilme özgürlüğüne kavuşmuş oldu" dedi. Yurtbilir, "Biliyorsunuz 2012 yılında gündeme gelmiş ve yürürlüğe girmiş 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair bir kanunumuz var. Bu kanunumuz hem aile içi şiddet hem de kadına uygulanan şiddet ile ilgili korunmayı sağlayan bir kanun. Bu kanunla ilgili uygulamayı yapan kurumlar, kuruluşlar belli. Bunun içerisinde Emniyet çok önemli bir yere sahip. Jandarma, emniyet kolluk kuvvetlerimiz çok önemli bir yere sahip. Fakat biz şu eksikliği gördük. Emniyette kadın için şiddete uğrayan kadın için, aile içerisinde şiddet için ayrı bir birim oluşturulması. İnsan haklarının yerine getirilebilmesi için çok önemli bir mesele olarak gördük. Çünkü maalesef toplum içerisinde kadınımızın insan haklarına ulaşması çok daha zor bir durumda. Çok daha ciddi sıkıntılarımız var. Bununla ilgili ifadelerin alınması, beyanlarına başvurulması, şikayette bulunmaları sırasında kadınlarımıza gerekli hassasiyeti gösterecek ve 6284 sayılı kanunu gerektiği şekilde uygulayacak uzman personelin eşliğinde ve fiziki koşulların sağlandığı ortamda bu işlerin yapılmasının kadınların insan haklarına kavuşması için çok daha önemli şeylerin beraberinde getireceğini düşünüyoruz. Bu nedenle Nevşehir’de de bunun girişimini yapan ve biliyorsunuz 2011 yılında aslında Emniyet Genel Müdürlüğü’nde böyle bir birim kurulmuş durumdadır. Asayiş Şubesi biriminde kurulan bir birim. Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesine dönük. Nevşehir’de biz böyle bir uygulamaya girerek başlatmak istedik. Bu fiziki şartların yetersizliğini gidermek ve insan haklarının çok daha iyi sağlayabilmek için böyle bir girişimde bulunduk ve sonuçlarına olumlu yönde aldık. Emeği geçen kurumlara çok teşekkür ediyorum" dedi. (İHA)