Brezilya’nın Sao Paolo kentinde 2016 yılında doktorlar, beyin kanamasından ölen bir kadından alınan rahmi başka bir kadına nakletti. Vücudunun yeni rahmi reddetmemesi için ameliyattan sonra 32 yaşındaki kadına bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar verildi. Kadın, ameliyattan altı hafta sonra âdet görmeye başladı. Yedi ay sonra da rahme döllenmiş yumurtalar yerleştirildi. Normal bir hamileliğin ardından 15 Aralık 2017’de sezaryenle 2.5 kiloluk bir kız bebek dünyaya geldi. Uzmanlar, ilk kez başarılan bu yöntemin uygun donör bulamayan birçok kadın için umut olabileceğini belirtti.
‘Anne olmasını istiyoruz’
8 gün sonra 1 yaşına girecek olan bebek, tıp dünyasını da heyecanlandırdı. Dünyada kadavradan rahim naklini yapan ilk ekibin başındaki isim olan Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahı Prof. Dr. Ömer Özkan, Derya Sert adlı hastasına ikinci kez deneme yapacaklarını söyledi. Umutlu olduğunu belirten Özkan, nakli 1 yıl içinde gerçekleştireceklerini belirterek, “Brezilya’daki doğum hastalarımıza moral oldu. Anne olmasını istiyoruz” diye konuştu. Prof. Dr. Özkan, Brezilya’daki ekiple de irtibatlı olduklarını söyledi.
Her 4 bin 500 kadında görülüyor
Dünyada her 4 bin 500 kadından birinde görülen Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser sendromunda hastalar, rahimleri gelişmemiş olarak doğuyor. Şimdiye kadar canlı donörlerden alınan rahimle 39 nakil yapıldı. Bu ameliyatlardan 11’i doğumla sonuçlandı. Ölü donörlerden rahim nakli ameliyatları ise daha önce Türkiye, ABD, Kanada ve Çekya'da 10 kez yapılmış, ancak hiçbirinde canlı bebek doğumu olmamıştı.
Canlı donörden alınan rahimle doğan ilk bebek 2013’te İsveç’te dünyaya gelmişti.