Kaçak çalıştıran insan taciridir

Yargıtay, yurda yasadışı yoldan giren Afgan'ı çalıştıran esnafın beraat kararını bozdu. Yüksek mahkeme, sanığın ‘göçmen kaçakçılığı' suçu işlediğine hükmetti.

AA

Akşam

Afganistan uyruklu sığınmacı, esnaf B.K.'nin yanında çalışırken polislere yakalandı; ülkeye yasadışı yollardan girdiğini tespit edildi. Patron B.K. hakkında 'göçmen kaçakçılığı' suçundan Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Mahkeme, sanığın beraatına hükmetti. Savcı karara itiraz etti; dosyayı inceleyen Yargıtay 4. Ceza Dairesi emsal bir karara imza attı. Yerel mahkemenin beraat kararını bozan yüksek mahkeme; yurda kaçak giren, ikamet ya da çalışma izni olmayan ve ülkede sürekli olarak kalmak istediği anlaşılan sığınmacıyı bunlara rağmen çalıştırmanın suç olduğunu belirtti.

8 YILA KADAR HAPİS CEZASI VAR

Sanığın kaçak göçmen çalıştırarak sigorta, vergi ve tazminat gibi masraflarından kurtulurken, sınır dışı edilme korkusuyla hakkını arayamayan kaçağı sömürdüğüne dikkat çekildi; bunun 'göçmen kaçakçılığı' kapsamına girdiğine hükmedildi. Göçmen kaçakçılığı suçunun cezası Türk Ceza Kanunu'nun 79. maddesinde şöyle açıklanıyor: "Ülkeye girmiş bir yabancının ülkede kalmasına imkân sağlanmasının cezası 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır."