Kabine toplantısında hangi kararlar alındı? 1 Haziran normalleşme takvimi nasıl şekillendi, yasaklar kalktı mı?

Koronavirüs tedbirleri kapsamında yeni kararların alınacağı kabine toplantısı bugün gerçekleştirildi. Yapılan son açıklamaya göre, 31 Mayıs'ta Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak olan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde 1 Haziran sonrası uygulanması beklenen normalleşme takvimi belli olacak. Söz konusu toplantıda vaka sayıları ve aşılama rakamlarının masaya yatırılacak. Peki Kabine toplantısında hangi kararlar alındı? 1 Haziran normalleşme takvimi nasıl şekillendi, yasaklar kalktı mı?

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, 31 Mayıs'ta toplanıyor. Düzenlenecek kabine toplantısında 1 Haziran sonrası uygulanacak olan normalleşme süreci ele alınması bekleniyor. Vaka sayıları, aşı rakamları ile birlikte normalleşme sürecine yönelik ayrıntılar kabine toplantısı sonrası açıklanacak. Peki Kabine toplantısı ne zaman, saat kaçta? 1 Haziran sonrası normalleşme için kabine toplantısı kararları neler?

YASAKLAR NE ZAMAN KALKACAK?

Türkiye genelinde tam kapanma döneminin saat 05.00'te sona ermesinin ardından 1 Haziran Salı günü saat 05.00'e kadar uygulanacak 15 günlük "kademeli normalleşme" süreci başladı.

KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 31 Mayıs Pazartesi gün içerisinde toplanacak.

KABİNE TOPLANTISI KARARLARI NELER?

Kabine toplantısında alınacak kararlar ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Toplantının ardından 1 Haziran itibarıyla uygulanması planlanan kademeli normalleşme planının da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısında Kovid-19 ile mücadele başta olmak üzere yurt içi ve dışındaki gelişmelerle ilgili ülke gündeminde önemli yer tutan konuların görüşülmesi bekleniyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bir sunum yapması öngörülen toplantıda alınan tedbirlerin vaka ve vefat sayılarına nasıl yansıdığı, hangi tedbirlere ne zamana kadar devam edileceği, normalleşme kapsamında hangi adımların atılacağı konularının ele alınacağı tahmin ediliyor.

Aşı programında öncelikli grupların durumu, yeni yaş gruplarına ilişkin aşı uygulaması ile yerli aşı çalışmaları ve ithal aşıdaki tedarik sürecinin, toplantının bir diğer önemli gündem maddesi olması öngörülüyor.

Telafi eğitimine ilişkin çalışmaların da Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde görüşülmesi ve bu konuda atılacak adımların ele alınması bekleniyor.

Ayrıca 13-14 Haziran'da Brüksel'de yapılacak NATO zirvesinin de toplantıda gündeme geleceği tahmin ediliyor.

İşte yeni dönem için masada olacak başlıklar:

KAFE VE RESTORANLAR: Yüzde 50 kapasite mecburiyeti getirilebileceği belirtilen işletmelerin, dış mekanlarının mesafe kurallarınca açılması ve 22.00'ye kadar faaliyet göstermelerine izin verilmesi bekleniyor.

EĞİTİM: Telafi eğitiminin ne zaman başlayacağı ve yüz yüze mi yoksa uzaktan mı olacağı görüşülecek.

DÜĞÜNLER: Salonlar belli misafir sayısına göre hizmet verebilecek. İlk etapta açık alanlarda düğünlerin yapılması beklenirken, aşılamanın artmasıyla bu durumun kapalı salonlara kadar ilerlemesi bekleniyor.

SOSYAL ALANLAR: Halı sahalar, spor salonları, yüzme havuzları, hamam ve saunalar kapılarını yine kapasite düşürerek açabilecek.

AŞILAMA: Aşılamanın yüksek olduğu iller ve yaş gruplarıyla ilgili alınacak kararlarda bu kriter de ele alınacak. Kararlarda illerin yoğunluk oranları belirleyici bir etken olacak.

MASKE ZORUNLULUĞU: Yarından itibaren sahillerde, parklarda, bahçelerde, kişiler arası iki metre mesafe varsa, insanlar artık maskesiz oturabilecek ya da dolaşabilecek.

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI

Bilim Kurulu'nun hafta içi uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması uygulaması saat 24.00'e kadar uzatılmalı önerisi, kabine üyeleri tarafından ele alınacak. Hafta sonu sokak yasağının cumartesi kaldırılması ve pazar devam etmesi gündemde ancak bu hafta cumartesi de yasak olabilir.

Şehirlerarası seyahat yasaklarının da tamamen kaldırılması düşünülüyor.

BAKKAL VE MARKETE 2 KM MESAFE AYARI

Hükümet, AVM ve zincir marketlerle ilgili yeni kuralları belirleyen yasa teklifi çalışmalarını hızlandırdı. Küçük esnafı korumak için harekete geçilen düzenleme kapsamında zincir marketler, mahalle bakkalının 200 metre yanında olamayacak. Bulvar üzerinde ise zincir marketler ile mahalle bakkalı arasında 2 km olacak. 2 bin altı nüfuslu bölgelerde zincir market şubeleri açılmayacak. Bazı yerlerde 100'er metre arayla aynı zincir marketin farklı şubelerinin açılması da önlenecek. Öte yandan, yeni açılacak AVM'ler arasında en az 5 km mesafe olacak. Alanı bin 500 m2'nin altında olan zincir marketlerde tütün mamulü, mobilya, elektronik eşya ve beyaz eşya gibi ürünlerin satışı yapılmayacak.