Kabil'deki Mehmetçik 20 yıl sonra vatan toprağında... Tahliye tamam

Başkan Erdoğan, “Sivillerimizi ülkemize getirdik. Az sayıda teknik elemanımız orada, tüm ekiplerimizi çektik” dedi. MSB de Mehmetçiğin tahliyesinin tamamlandığını duyurdu.

Başkan Erdoğan, Bosna Hersek'te Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljko Komşiç, Konseyin Boşnak üyesi Şefik Dzaferovic ve Sırp üye Milorad Dodik ile bir araya geldi. Görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenlendi. Erdoğan, şu açıklamaları yaptı:

ÖLÜ SAYASI 170: "Maalesef Afganistan'la birlikte yeniden dünya ayrı bir yere kilitlenmiş vaziyette. Ölü sayısı 170'i buldu. Dünyada en güçlüyüm diyen ülkelerin girdikleri yerlerden çok daha dikkatli çıkmaları gerekirken bu çıkışlar öyle söylendiği gibi olmadı. Terör örgütlerine bu ülkeleri teslim etmek suretiyle buralardan ayrılmak bedeli ağır neticeler doğurmaktadır."

DEAŞ FARKLI: (Saldırıyı terör örgütü DEAŞ'ın üslenmesi) "Tabii DEAŞ farklı bir örgüt, Taliban farklı bir örgüt. Ortada terör örgütlerinin çatışması var. Bütün mesele Afganistan halkının huzurunu, Afganistan halkının bir an önce huzurlu bir şekilde yaşama geçmesini görmek. Eğer Amerika'nın yapacağı bir şey varsa bunu sağlamaktır.

NATO İLE GÖRÜŞME: "Amerika, 'Ben çekildiğim gidiyorum' deyip çekilip gidiyor, ondan sonra 'Ne derdiniz varsa görün' diyor. Şu anda NATO ne yapacak biz de bir NATO üyesiyiz, şu anda o noktada tabii görüşmelerimiz olacak. Ne gibi adımlar atacağız, onların da planlamalarını yapacağız."

EKİPLERİMİZİ ÇEKTİK: "Sivillerimizi ülkemize taşıdık. Bunun dışında tüm ekiplerimizi çektik. Sadece bir teknik heyet orada, az sayıda 20-30 kişi."

BALKANLARIN UMUDU ERDOĞAN

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljko Komşiç, "Erdoğan Balkanların istikrarı konusunda umudumuzdur ve Sayın Erdoğan'dan ricamız bu politikasını sürdürmesidir. Türkiye ve Erdoğan Bosna Hersek'in gerçek dostu olduğunu birçok kez kanıtladı" dedi.

HAVALİMANI İÇİN HENÜZ KARAR VERMEDİK

Başkan Erdoğan, Bosna Hersek'i ziyaretinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Afganistan'daki son gelişmeleri değerlendiren Erdoğan, Taliban ile 3,5 saatlik bir görüşmenin yapıldığını belirten Erdoğan şunları söyledi:

BİZE TEKLİFLERİ VAR

"Devlet olarak ne gerekiyorsa yapıyoruz. Taliban'la gerektiğinde görüşme yaparız. Taliban'ın Kabil Havaalanı'nın işletilmesi noktasında bize teklifleri var. 'Güvenliği biz sağlayalım, işletmeyi siz yapın.' Henüz verilen bir karar yok. Orada her an, her türlü ölüm vesaire mümkün. Orada adımız geçerse, Türkiye Cumhuriyeti yer alıyor, orada askeri havalimanını işletiyor, sivil havalimanını işletiyor. Buna biz bulaşırsak biz bunu izah edemeyiz. Şu anda böyle bir kararımız söz konusu değil."

SÜKUNET OLUNCA

"Uçak seferlerinin başlaması vesaire acelemiz yok. Sükunet hakim olduğu zaman gerekli kararı veririz. Afgan halkı bizim asırlarca kardeşimiz olmuş insanlardır. Kiminle, nerede, ne zaman görüşmeler yapacağımız konusunda izin alma lüksümüz yoktur. "

ELÇİLİĞİMİZİ TAŞIDIK

"Bizim büyükelçiliğimizi havaalanındaki askeri bölüme taşıdık. Orada faaliyetlerini sürdürüyor. Görüşmelerimizin ilkini de Taliban ile ilgili olarak 3,5 saat süren görüşmeyi büyükelçiliğimiz nezaretinde sürdürdü. Sonraki süreçte de bu tür görüşmeleri yapma fırsatımız olacak. Bu tür görüşmelerle süreci sağlıklı yürütmenin gayreti içindeyiz."

MUHALEFETİN İŞİ GÜCÜ YALAN

Başkan Erdoğan göç baskısıyla ilgili şunları söyledi: "Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile bizim sık sık görüşmelerimiz var. Görüşüyoruz, yol haritalarını gözden geçiriyoruz. Göç baskısının en yakın olduğu ülke Türkiye. Türkiye içindeki bazı mahfiller var ki, bunlar yalan terörü estiriyorlar. Dedikleri, 'Türkiye'de 1,5 milyon Afgan göçü söz konusu'. Şu anda İçişleri Bakanlığımızın kayıtlarında mevcut göçmen sayısı 300 bin. Benim BBC'nin yalan söylemesini normal karşılarım da bunları böyle görmek istemezdim. Bu ülkenin ana muhalefetisin bu kadar yangın, sel felaketleri oldu bu iktidar, bu devlet bütün buralarda dünyanın hiçbir yerinde icra edilmemiş operasyonlar icra etti."

İZZETBEGOVİÇ'İN KABRİNDE DUA

Erdoğan, Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in kabrini ziyaret etti. Meçhul Asker Anıtı'na ve Aliya'nın mezarına çelenk bıraktı, dua etti.