İzmit Körfezi'nde tehlike! 10 balıktan 4'üne mikroplastik bulaştı

İzmit Körfezi'ndeki balıklar üzerine yapılan araştırmada, 10 balıktan 4'ünde mikroplastik tespit edildi. Balıklarda en çok sentetik tekstil ürünlerinden kaynaklanan fiberlere rastlandı.

AA

Akşam

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ülgen Aytan ve ekibinin 2019'da İzmit Körfezi'nde başlattığı araştırmanın sonuçları denizdeki tehlikeyi gözler önüne serdi. İncelenen her 10 balıktan 4'ünde mikroplastik tespit edildi.

12 BALIK TÜRÜ İNCELENDİ

12 balık türünün incelendiği araştırma kapsamında kefal, kırlangıç, iskorpit, dil balığı ile pisi balıklarının tamamında, barbunların yüzde 80'inde, mazakların yüzde 53'ünde, istavritlerin yüzde 40'ında, kaya balıklarının yüzde 39'unda, çırçırların yüzde 28'inde, trakonyaların yüzde 20'sinde ve mezgitlerin yüzde 10'unda mikroplastik tespit edildi.

'ONLARCA KALINTI VAR'

Aytan, "İncelenen tüm türlerde, değişen miktar ve tiplerde mikroplastiğe rastladık. İncelediğimiz her 10 balıktan 4'ünde mikroplastiklere rastladık diyebiliriz. Bu, balıkların sindirim kanalında en az bir tane plastik bulunduğu anlamında gelmiyor, bazı balıkların sindirim kanalında onlarca mikroplastik tespit ettik" diye konuştu.

ARITMA SİSTEMİ YENİLENMELİ

Denize gönderilen plastiğin fiziksel, kimyasal, biyolojik birçok etki gösterdikten sonra, etkilerinin katlanarak sofraya döndüğünün ve insanlar için çok büyük bir tehdit haline geldiğinin altını çizen Aytan, mikroplastik kirliliğine karşı çözüm önerilerini şöyle sıraladı: "Acilen denizlerimize giren plastiği azaltmamız ve denizde mevcut olanları da uzaklaştırmak için yeni teknolojiler geliştirmemiz lazım. Daha iyi katı atık yönetimine ve atık su arıtımına ihtiyaç var. Tek kullanımlık plastiklerin kullanımına global olarak yasaklama getirilmeli."