İzmir'de ulaşım durdu

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde metro ve tramvay çalışanları, maaşta uzlaşamayınca iş bıraktı. Haftanın ilk gününe grevle uyanan İzmirli yolda kaldı.

İzmir'de metro ve tramvaylar kepenk indirdi. Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası'na üye metro ve tramvay çalışanlarının Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine greve gitmesi, şehir içi ulaşımda aksamalara neden oldu. Sendikalı 625 çalışan istasyonlara "Bu işyerinde grev vardır" yazısı asılarak kapatıldı. Grev nedeniyle metro ve tramvay hatlarının bulunduğu bölgelere ilave otobüs ve vapur seferleri konuldu. Toplu ulaşımda büyük aksaklık yaşandı. Metroya binmek için gelen vatandaşlardan Ercan Turalis, "Böyle bir yönetime isyan ediyoruz. Biz yıllardan beri CHP'ye oy verdik ama şu an yollarımız kapalı. İşimize gidemiyoruz. Neden böyle oldu, neyin grevi bu? Bunun duyurulması gerekiyordu. Halk ona göre kendisine önlem alırdı" dedi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Tunç Soyer ise greve giden işçileri suçladı: "Metro ve tramvay çalışanlarımıza, belediye şirketlerimiz içerisindeki en iyi şartları sunduk. Çalışanlarımıza önerdiğimiz rakamların Türkiye şartlarında pek çok kamu kurumundan ve özel sektörden daha yüksek olduğunu görüyoruz."

SOYER GREVDEKİ İŞÇİLERİ SUÇLADI

"Bu açıdan baktığımızda, belki de Türkiye'deki tek kamu işçileri grevini İzmir hak etmiyor. İşçilerin taleplerini duyurabilecek yöntemler varken doğrudan greve çıkılması, üstelik de hafta başı başlatılması kentimiz ve hemşehrilerimiz açısından ciddi mağduriyete neden olmuştur. Sendika yetkililerini İzmir için sağduyuya davet ediyorum."

İZELMAN ve İZENERJİ'de çalışan 18 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi de nisanda yürürlüğe girdi. Ancak işçilerin geriye dönük alacakları ödenmedi. Soyer ile yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmayınca işçiler, yarım gün iş bırakmıştı.

TOPLU TAŞIMAYA YÜZDE 48 ZAM

Geçtiğimiz hafta CHP'li İBB'de toplu taşıma ücretlerine yüzde 57 zam yapılması teklifinde bulunuldu. Oybirliğinin sağlanamaması nedeniyle toplantı ağustos ayına ertelendi. Süreç devam ederken bir zam da CHP yönetimindeki İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden geldi. Belediye tarafından, toplu ulaşım araçlarına yüzde 48 zam kararı alındı. Bu karara göre 8,78 lira olan ilk biniş ücreti 13 liraya yükseldi. 3,5 lira olan ilk aktarma ücreti 6,5 lira, 2 lira olan ikinci aktarma ücreti ise 3,26 lira oldu.