İzmir'de TEKNOFEST coşkusu

TEKNOFEST heyecanı İstanbul ve Ankara'nın ardından şimdi de İzmir'i sardı. Dün kapılarını açan TEKNOFEST İzmir, 1 Ekim'e kadar teknoloji ve bilim meraklılarını ağırlayacak. 1 milyonun üzerinde ziyaretçi bekleniyor.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST İzmir, kapılarını açtı.

İlki 2018 yılında gerçekleştirilen TEKNOFEST'in, bu yıl yurtiçinde 8'incisi, toplamda ise 9'uncusu düzenleniyor. Cumhuriyet'in 100'üncü yılı nedeniyle ilk defa bu yıl 3 ilde yapılması planlanan TEKNOFEST, nisanda İstanbul'da 2.5 milyon kişiyle ziyaretçi rekoru kırarken, ağustosta Ankara'da da 1 milyona yakın kişiyi ağırladı. Şimdi de İzmir'de teknoloji ve bilim meraklılarıyla buluşan TEKNOFEST,

Çiğli Havaalanı'nda 1 Ekim'e kadar yine 1 milyona yakın ziyaretçinin katılımını bekliyor. Festival heyecanına ortak olmak isteyen ziyaretçiler, kayıtlarını TEKNOFEST internet sitesi ve mobil uygulama üzerinden yapabiliyor ve ücretsiz olarak katılım sağlıyor.

Festivalin açılışında konuşan T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST kuşağının dev bir dip dalgası olarak geldiğini belirtti. Bayraktar, şunları söyledi: "TEKNOFEST, dünyanın daha önce şahit olmadığı zihinsel bir devrime imza atıyor. Milli teknoloji hamlesiyle dünyaya örnek oluyoruz. Türkiye araştırıp üreterek her alanda kalkınıyor. Bu yeni alanlara ruh verecek olanlar bizleriz. Fikirlerimizi ve hayallerimizi paylaşarak daha yükseklere ulaşmamız mümkün. Gelin, tüm insanlık için yarınları şekillendirelim. TEKNOFEST yalnızca bir festival değil, gençlerin hayallerini ortaya koyduğu bir dönüşüm rüzgarıdır. Tüm dünyaya örnek olacağına inanıyorum. Genç kardeşlerim, dünyaya, Türkiye Yüzyılı'na sizler ve eserleriniz damgasını vuracak."

MUSK İÇİN DE İLK

SpaceX ve Tesla Motors şirketlerinin kurucusu Elon Musk'un festivale davet edilmesi konusuna da değinen Selçuk Bayraktar, "TEKNOFEST, dünyada eşi benzeri olmayan bir etkinlik. Ticari maksatlarla yapılmayan, tümüyle sosyal ve aslında sessiz bir devrim. Bu anlamda kendisini (Elon Musk'u) de bekleriz. Buradaki bu ruhu yaşaması onun için de bir ilk olacak" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da "Kimilerinin gıpta kimilerinin kıskançlıkla izlediği bir Türk gençliği geliyor. Bize düşen TEKNOFEST gençliğinin önünü açmaktır. Bu yıl 337 bin takım 1 milyon yarışmacıyla dünyada eşi benzeri olmayan bir rekora imza attık" dedi.

YOĞUN İLGİ

Dün sabahın erken saatlerinde Türk Hava Kuvvetleri'nin gösteri timi SOLOTÜRK ve jandarma helikopterleri gösteri uçuşlarıyla başlayan TEKNOFEST'e İzmirliler akın etti. Gösteri uçuşları kapsamında Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı helikopterler de zeybek gösterisi yaptı, CN-235 CASA uçağından paraşüt atlayışı yapıldı. Festival boyunca Türk Yıldızları, Bayraktar Akıncı, Anka, Bayraktar TB2, F-16 SOLOTÜRK, Hürkuş, S-70 (Çelik Kanatlar), BEL-429 (Üzüm Salkımı), Paramotor, Gyrocopter, T-129 Atak Helikopteri gökyüzünde heyecan veren gösteriler sunacak, paraşüt atlayışları ve öğrencilerle ilk uçuş etkinlikleri hayata geçirilecek. Festival kapsamında; gençlere yönelik teknoloji ve girişim alanlarında yarışmalar düzenlenecek.

HELİKOPTERLER MİLLİ GEMİLERE YERLİ TEKNOLOJİYLE İNECEK

Türk savunma sanayiinin ambargolarla karşılaştığı Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi yerli olarak geliştirildi, ilk milli fırkateyn TCG İSTANBUL'a entegre edildi ve liman kabul faaliyetleri tamamlandı. Sistem, ilk helikopterli testte SH-70 Sea Hawk helikopterinin güvenle gemiye yaklaşmasını sağladı.