1
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında Sözcü Gazetesi'ne operasyon düzenlendi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, gazetenin sahibi Burak Akbay ve internet sorumlu müdürü Mediha Olgun'un da aralarında bulunduğu toplam 4 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Savcılığın talebi üzerine nöbetçi sulh ceza hakimliğince arama ve el koyma kararı da alındı.
Bu kapsamda İstanbul ve İzmir’de polis ekipleri, bazı adreslerde arama yaptı.
Arama yapılan adresler arasında Burak Akbay'ın Sarıyer'deki evi de bulunuyor.
Sözcü Gazetesi'nin internet sorumlu müdürü Mediha Olgun gözaltına alındı.
İzmir'de de muhabir Gökmen Ulu da akşam saatlerinde gözaltına alındı.
Gazetenin sahibi Burak Akbay'ın ise yurtdışında olduğu öğrenildi.
BAŞSAVCI'DAN AÇIKLAMA
Bu arada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, operasyonla ilgili DHA'ya açıklama yaptı.
Başsavcı Fidan, "Sözcü Gazetesi'nin yöneticileri hakkında. Şu anda zaten firari. Hakkında yakalama var. Gözaltı var. Soruşturma işlemleri devam ediyor" dedi.
Kimler hakkında işlem yapıldığı sorusuna da Fidan, "Sadece patronu ve birkaç çalışanı" karşılığını verdi.
AKBAY: BU NASIL FİRARİLİK?
Yazılı açıklama yapan Burak Akbay, firari olduğu açıklamasına tepki gösterdi.
Akbay, şu ifadeleri kullandı: "Türkiye’nin en çok satan gazetesinin sahibi, sadece doğruları duyurmaya gönül vermiş bir ekibin ferdi olduğum için beni hedefe koydular. Biliyorum, doğru ve dürüst gazetecilik yaptığım için hedefteyim. Savcının firari olduğum yolundaki açıklaması ise tam bir skandal. Referandum öncesi her Türk vatandaşı gibi oyumu kullanmak için Londra’dan İstanbul’a dönüp, vatandaşlık görevimi yerine getirdim. Yani Türkiye’deydim. Referandumun ardından anneannem vefat etti. Yine Türkiye’ye geldim. Bu nasıl firarilik, anlamak mümkün değil.”
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında çıkartılan gözaltı kararı, İzmir Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü ekiplerince Ulu'ya tebliğ edildi.
Ulu'nun Karşıyaka ilçesi Bostanlı semtindeki evine gelen ekipler, şüpheliye hakkında gözaltı, arama ve dijital verilere el koyma kararı olduğunu bildirerek, evde arama yapmaya başladı.
Gökmen Ulu, tebliğin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te tatil yaptığı yeri haberleştirmesinin habercilik başarısı olduğunu, dünyanın her yerinde siyasi liderlerin tatil haberlerinin haber değeri taşıdığını, kendisinin de bunun üzerine haberi yaptığını savundu.
Darbe girişimi yaşandığı sırada Marmaris'te bulunduğunu, o akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaldığı otele giderek yaptığı açıklamayı da haberleştirdiğini ifade eden Ulu, Erdoğan'ın halkı sokağa çağırmasını kamuoyuna ilk duyuran gazetecinin kendisi olduğunu öne sürdü.
Darbe yanlısı bir muhbirin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaldığı yeri haber yaparak değil darbecilere bunu telefonla bildirerek yapabileceğini dile getiren Ulu, yaşanan durumun trajikomik olduğunu savundu.
Ulu'nun avukatı Murat Ergün, polis ekipleriyle arama usül esaslarıyla ilgili müzakerede bulundu ve arama esnasında evin odalarına tek tek girilmesini istedi.