İzmir'de 500 hektar kül oldu! İhmal ciğerlerimizi yine alev alev yaktı

Türkiye'de 44 ayrı bölgede çıkan yangınlarda 500 hektardan fazla alan yok oldu. Menderes'teki yangının bir hobi bahçesinden başladığı, Çeşme'deki yangına ise atılan bir sigara izmaritinin neden olduğu belirlendi, izmariti atan tutuklandı.

İzmir, Balıkesir, Muğla, Edirne, Kahramanmaraş, Karaman, Çanakkale... Son iki günde Türkiye'nin orman yangınlarında yine ciğerleri yandı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir'in Selçuk ilçesinde gazetecilere açıklama yaptı. Bakan Yumaklı, öneki gün başlayan İzmir'in Selçuk ve Menderes ilçeleri ile Balıkesir'in Susurluk ilçesindeki orman yangınlarına gece de müdahale edildiğini ve yangınların tamamen kontrol altına alındığını açıkladı.

BİR GÜNDE 44 YANGIN

Türkiye genelinde 30'u kırsal yani orman dışı yangını olmak üzere 44 yangının çıktığını kaydeden Bakan Yumaklı, "Bunlardan 11 tanesi bizim yüksek risk grubunda gördüğümüz yangınlardan oluşuyordu" dedi. Selçuk yangınına ilk anda 4 uçak, 8 helikopter, 80 kara aracı ve yaklaşık 480 ekibin müdahalede bulunduğunu ifade eden Yumaklı, hava kararınca gece görüşlü 3 helikopterin de söndürme çalışmalarına katıldığını bildirdi. Menderes'teki yangına 5 uçak, 12 helikopter, 56 kara aracı ve 360 kişinin müdahale ettiği bildirildi.

EYLÜLE KADAR ALARM

Yangınların yüzde 90'ının insan kaynaklı olduğunu kaydeden Yumaklı, "Bütün bunların basit tedbirlerle, bu hale gelmesini engellemek mümkün. Sıcaklıkların yükselmesi, rüzgarların artması ve nemin çok düşük olması bu yangınlarla mücadeleyi güçleştiriyor ve önümüzdeki günler hatta temmuz ve ağustos ayları 15 Eylül'e kadar hepimiz alarm durumundayız. Biz vatandaşlarımızdan hassasiyet bekliyoruz" çağrısında bulundu. Yangınlara ilişkin başlatılan soruşturmalara dikkat çeken Yumaklı, "Menderes'teki yangın hobi bahçesinden çıktı. Şu anda ilgili kişiler gözaltında. Çeşme yangını bir sigara izmaritinden çıktı maalesef. Bu kişi de gözaltına alınmış durumda. (Daha sonra tutuklandı) İnsan unsuru birçok şeyi önleyebilecek konumdayken çok basit tedbirlerle bu hale gelmesini engelleyebilecekken biz hâlâ 2024 yılının Haziran ayında orman yangınları konusunda hassas olunmasını konuşuyoruz" dedi.

İzmir'deki yangını söndürmek için gece boyunca 3 gece görüşlü helikopter, söndürme çalışmalarında görev aldı.

AĞIR YAPTIRIM UYGULANACAK

Vatandaşlara orman yangınlarına karşı dikkatli olunması çağrısında bulunan Yumaklı, yangına sebep olanlarla ilgili olarak ağır yaptırımlar uygulayacaklarını söyledi.

Yumaklı kaybın çok büyük olduğunu belirterek şunları söyledi: "İzmir Selçuk'ta 350 hektar ve 150 hektar Menderes için yangından etkilenen alanın olduğunu söylemek istiyorum. Etkilenen alan demek tamamının yanması anlamına gelmiyor. Yangınların söndürülmesi sonrasında ne kadar alanın hasar gördüğünü yine arkadaşlarımız tarafından açıklanacak."

SOĞUTMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

İzmir'in Selçuk ilçesinde kontrol altına alınan yangından etkilenen ormanlık alan, helikopterden görüntülendi. Selçuk-Kuşadası karayolu Pamucak mevkiindeki ormanlık alanda dün çıkan, ekiplerin karadan ve havadan müdahalesiyle bugün kontrol altına alınan yangınla ilgili söndürme ve soğutma çalışmaları devam ediyor. Alevlerden zarar gören alanı Orman Genel Müdürlüğü'ne ait helikopterden görüntüledi. Görüntülerde, Selçuk'tan başlayan şiddetli rüzgarın da etkisiyle Kuşadası ilçe sınırlarını aşan yangından etkilenen yaklaşık 350 hektarlık alan ile yangının yaklaştığı Kuşadası'nın Bayraklıdede Mahallesi yer aldı.

TURİSTİK BÖLGEYE SIÇRADI

Muğla Milas'ta ve Antalya'nın Lara, Kundu turizm bölgelerde de yangın paniği yaşandı. Muğla'daki yangına 6 uçak, 5 helikopter, 14 arazöz, 2 iş makinesi ve çok sayıda orman işçisi müdahale etti. Ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alınan yangında, yaklaşık 3 hektar ormanlık alan zarar gördü. Antalya'daki yangına müdahale çalışmaları da devam ediyor.

ORMANI YAKAN İZMARİT KAMERADA

Çeşme ilçesi Germiyan Mahallesi'nde 50 hektar alanı küle çeviren yangının başlama anları kameralara yansıdı. Görüntülerde bir kişinin sigara izmaritini otluk alana attığı ve yangının başladığı görülüyor. İzmariti atan kişi yangını kendi imkanlarıyla söndürmek istese de alevler bir anda kuvvetli rüzgarında etkisiyle yayılıyor.

YURTLAR BOŞALTILDI

Bursa'da makilik alanda çıkan yangın da Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Görükle Kampüsü'ndeki ormanlık alana sıçradı. Kampüsteki doğal yaşam alanında bakılan kızılgeyikler, atlar ve diğer hayvanlar alandan tahliye edildi, yurtlar boşaltıldı.