İzmir körfezi oksijensizlikten ölmek üzere... Belediyeye 5 yılda 13 ceza kesildi

‘İzmir Körfezi Bilim Kurulu Heyeti' ile körfezde incelemelerde bulunan Kurum, “Oksijen seviyesi 1.8'e, yer yer sıfıra kadar düşmüştür. Yani denizde oksijen kalmamıştır” dedi.

Akşam Gazetesi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 'İzmir Körfezi Bilim Kurulu Heyeti' üyelerinin körfezde yaptığı incelemelere katıldı. TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi'yle körfeze açılan heyet, yaşanan toplu balık ölümleri, kötü koku ve kirliliğin sebeplerinin öğrenilmesi ve önlenmesi amacıyla araştırmalarda bulundu. Heyetle yaptığı incelemelerden sonra konuşan Murat Kurum, İzmir Körfezi için 'acil eylem planı' başlattıklarını duyurdu.

'TEHLİKE ALTINDA'

Murat Kurum konuşmasının başında İzmir Körfezi'nin, Kurtuluş Savaşı'nda düşmanın denize döküldüğü Mavi Vatan'ın en anlamlı noktası olduğuna işaret etti. Körfezin tam bir cennet parçası olduğunu dile getiren Kurum, "Maalesef bugün, tüm bu güzellikler tehlike altındadır, İzmir Körfezi adeta can çekişmektedir. İzmir Körfezi'miz, karadan gelen kirlilik nedeniyle artık nefes alamamaktadır. Balıklarımız toplu ölümler yaşamaktadır" diye konuştu. Körfezdeki oksijen oranına dikkat çeken Kurum, "Denizdeki oksijene baktığımızda da benzer bir manzarayla karşılaşıyoruz. İzmir Körfezi'ndeki oksijen seviyesi 6 miligram/litre olması gerekirken balıklar, canlılar için olması gereken alt sınır 4-4.5 miligram/litre iken ölçtüğümüz" açıklamalarında bulundu.

BELEDİYEYE 13 CEZA

Bakan Kurum, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğin bir nedeninin de Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nin verimli işletilememesi olduğunu söyleyerek, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni bu konuda defalarca uyardı. Bu sebepten son 5 yılda belediyeye 6 milyon liradan fazla, 13 ayrı ceza uygulandı. Tesise gelen fazla atık su tesiste arıtılmıyor, çok yüksek miktarda katı atık, orta körfeze arıtılmadan doğrudan dökülüyor" dedi.

'TEK BİR ADIM ATMAYANLAR'

İzmir Körfezi'nde büyük bir çevre felaketi yaşandığını belirten Çevre Bakanı, sözlerine şöyle devam etti; "İzmir Körfezi'nin ekosistemi artık durma noktasına gelmiştir, körfezimiz ölmektedir. Denizin bu hale gelmesinin sorumluları seçim meydanlarında 'körfezi temizleyip burada yüzeceğiz' diyen ama görevdeyken tek bir adım atmayanlardır. Sorumlular şimdi suçlarını gizlemek için 'bu balıklar bize ait değil, bunlar gemilerle getirildi' diyen ve kendilerini gülünç duruma düşürenlerdir."

'KÖRFEZ KADERİNE TERK EDİLEMEZ'

Kurum: "İzmir Körfezi'nde yapılan her şeyin takipçisi olacağız. Körfez kaderine terk edilmez. Bir bilim kurulu oluşturduk. Yerel yöneticiler birlikte mücadeleye dair yol haritası çıkaracağız" dedi.