İzmir için deprem uyarısı! ''Ege'de suskun faylar aktifleşti''

İzmir'de 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6.6'lık depremin diğer fayları tetiklediğini belirten Prof. Dr. Sözbilir, “Bu fay hattı 7 büyüklüğünde deprem üretebilir” dedi.

DHA

İzmir Buca'da 4 Kasım günü 4,9 büyüklüğündeki deprem, İzmir'in yanı sıra Manisa, Aydın, Balıkesir ve Çanakkale'den de hissedildi. Kentlerde paniğe neden olan deprem sonrası uzmanlardan uyarı geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi, Seferihisar açıklarında, 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin, Tuzla fayının kuzeydoğu ucundaki 'çiçek yapısının' aktif hale geçerek Buca fayı gibi binlerce yıldır suskun fayları aktifleştirdiğini söyledi.

Bölgede deprem fırtınası yaşandığına dikkati çeken Sözbilir, "Yani bu çiçek yapısının içerisindeki birçok fay, deprem fırtınasına neden oluyor. Bu fayların 5.5 ve üstü yıkıcı deprem üretme kapasitesi yok. Buca fayının Tuzla fayı ile bağlantısı bulunuyor. Bütün bu yapı, çiçek yapısını andıran şekilde gelişmiş durumda. Tuzla fayının 7 büyüklüğünde bir deprem üretebildiğini biliyoruz. Depreminde yakın zamanda olması beklenmiyor. Ancak biz toplum olarak depreme hazırlıklı olmalıyız" dedi.