İzmir depreminin yaraları sarıldı! Tarihin en büyük kentsel dönüşümü

Seferihisar'da 2020'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından 365 gün içinde yaralar sarıldı. Tarihinin en büyük kentsel dönüşüm sürecini yaşayan kentte 57 bin 109 konut ve iş yeri yenilendi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ülke genelinde yaşanan deprem, sel, yangın gibi doğal afetlerin ardından yeni konut ve iş yerleri için yaraları sarmayı sürdürüyor. Bakanlık, İzmir'in Seferihisar İlçesi açıklarında 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından 365 gün içinde yaraların sarıldığını vurgulayarak afetlerden etkilenen vatandaşlara yeni konutların ve iş yerlerinin 1 yıldan kısa bir sürede teslim edildiğini bildirdi. İzmirli vatandaşlara bu dönemde kira ve taşınma desteği sağlanırken kentsel dönüşüm kararı alınan bölgelerde de çalışmalar sürüyor. İzmir'de afetzede vatandaşlara toplam 5 bin 61 konut inşa edilirken ilk konutların teslim töreni geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı programla gerçekleşti. Bugüne kadar bin 400'ü yerinde olmak üzere 4 bin 602 konut teslim edildi. 459 konutun yapımında ise sona gelindi ve mayıs ayına kadar tamamının teslim edileceği açıklandı.

1.8 MİLYAR LİRALIK DESTEK

Ayrıca yaşanan acı depremin ardından şehri yeniden ayağa kaldırmak için bakanlık tarafından, İzmir tarihinin en büyük kentsel dönüşüm süreci yürütülüyor. Şehirde riskli yapı olarak tespit edilen 57 bin 109 konut ve iş yerinin dönüşümü gerçekleştirildi. Bu çerçevede İzmir'de kira yardımından kamulaştırmaya ve yapıma kadar 1.8 milyar liralık destekte bulunuldu. Öte yandan cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi olan "İlk Evim, İlk İş Yerim" projesi çerçevesinde İzmir'de toplam 12 bin 400 konut inşa edilirken 25 bin konutluk arsa da İzmirlilerin hizmetine sunuldu. "İlk İş Yerim" çerçevesinde İzmir Kemalpaşa'da 40, Aliağa'da 500 ve Torbalı'da 70 olmak üzere toplam 610 dükkanı esnafın hizmetine sunuyoruz.

13 BİN KONUT VE DÜKKAN

TOKİ tarafından İzmir'de toplam yatırım bedeli 27 milyar lira olan 19 bin 430 konutu sosyal donatılarıyla beraber inşa ederken yine yatırım bedeli 11 milyar lira olan 3 bin 960 konutun yapımının ise devam ettiği bildirildi. Bu projeler tamamladığında ise kente toplamda 13 bin konut ve dükkan kazandırılmış olacak.