İzmir 5.1'le korkuyu yaşadı

İzmir'de dün sabah saatlerinde 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kısa süreli paniğe neden olan depreme ilişkin Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “O bölgedeki faylar büyük değil” derken, Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, artçıların iki hafta sürebileceğini söyledi.

İzmir Kuşadası açıklarında dün sabah saat 08.19 sıralarında 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Menderes'e 5.42 kilometre mesafede gerçekleşen deprem çevre illerde de hissedildi. Korkuya neden olan sarsıntı sonrası vatandaşlar sokaklara çıktı.

ARTÇILAR 2 HAFTA SÜRER

Herhangi bir hasarın meydana gelmediği depremin ardından, uzmanlardan rahatlatan açıklamalar geldi. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise sosyal medya hesabından depremi değerlendirdi. Ercanlar, "Bunun ana deprem olduğu kanısındayım. Artçılar 2 hafta sönümlenerek sürecektir. Bir iki gün içinde 4 büyüklüğünde bir artçı gelebilir. Bu büyüklükte deprem bu bölgede yıkıcı değildir. Sorun yok" diye konuştu.

FAYLAR BÜYÜK DEĞİL

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Oldukça hissedilebilir bir deprem. Büyük ihtimalle önemli bir deprem olmayabilir. Kuşadası Körfezi'nde önemli bir enerji boşalmıştı 2020'de, belki bu deprem onun artçısı bile olabilir. Eğer kara üzerinde olsaydı, belki farklı bir yorum olabilirdi. Yıkıcı etkisi olabileceğini düşünmüyorum. O bölgedeki faylar büyük değil. Kuzeydeki bu deprem için kesin yorum yapmak kolay değil. Bundan sonraki artçılara bakmak lazım. 5.1'in de kendi içinde artçıları olacak" dedi.

NORMAL FAY ÜZERİNDE

Prof. Dr. Naci Görür ise, "Kuşadası Körfezi'nde 5,1 deprem oldu. Bu körez kuzey ve güney sınırları boyunca normal faylarla sınırlı. Bu fayları KD-GB Uzanımlı Kesen Doğrultu atımlı fay sistemleri de var. Deprem kuzey kenara yakın ve olasılıkla normal fay üzerinde" dedi.