İzmarit Datça ve Çeşme alev alev... 7 kişi gözaltındakül etti

Datça ve Çeşme'de çıkan yangınlar rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüdü. Yangın söndürme çalışmaları sürerken 2 bin tatilci ile 2 sitede oturanlar tahliye edildi.

Muğla Datça'da ilk yangın Kızlan Mahallesi'nde çıktı. Alevler itfaiye ekiplerince kısa sürede söndürüldü. 2.5 dönümlük alan kül oldu, yangının sigara izmaritinden kaynaklandığı belirlendi. Mesudiye Mahallesi'ndeki ormanlık alanda çıkan yangına ilk müdahale 14 dakika sonra yapıldı. Ancak şiddetli rüzgar nedeniyle alevler kısa sürede büyüdü. 156 arazöz, 11 iş makinesi ve 1138 personelle karadan yapılan müdahalelere havadan da 10 uçak, 17 helikopter katıldı. Milli Savunma Bakanlığı da bölgeye takviye personel ve yangın söndürme aracı gönderdi. Alevlerin Kabaklarlı Plajı'na ilerlemesi üzerine jandarma tahliye kararı aldı. Tatil için bölgede bulunan 2 bin kişi Palamutbükü'ne yönlendirildi. Döşemealtı mevkiindeki 4 ev yangından zarar gördü. Bu evlerde oturan 15 kişi tahliye edildi.

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER

Bölgeye gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangın bölgesinde incelemelerde bulundu. Kirişci, "Teknolojimiz en üst seviyede. Kullandığımız yapay zeka, yazılımlarımız, donanımlarımız. Biz Marmaris'te daha beterini gördük, burada içimiz daha rahat. Gece kullanılabilen helikopterleri de ilk defa burada deneyeceğiz" dedi.

KAYNAK YAPARKEN YANGIN ÇIKARDILAR

İzmir'in Çeşme ilçesinde çiftlikte hayvan barınağı yapan işçilerin kaynak yaptığı esnada çıkarttığı kıvılcım makilik alanın alev almasına neden oldu. Kısa sürede büyüyen yangına, 3 uçak, 6 helikopterle havadan, 30 arazöz ve 4 dozer ile karadan müdahale edildi. Rüzgar Enerji Santralleri'nin (RES) etrafını saran yangın nedeniyle İzmir-Çeşme otoyolu 6 saat süreyle trafiğe kapatıldı. İki tatil sitesi boşaltıldı. Yangının çıkmasına neden olan 7 işçi gözaltına alınırken söndürme çalışmaları gece boyu devam etti.