İyi, kötü, çirkin

Üniversite hayali kuran milyonlarca adayın iki günlük YKS maratonu dün sona erdi. Geride, hem iyiliğe dair umutları artıran hem de “Bu kadar rezillik olmaz” dedirten görüntüler kaldı.

Yükseköretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nin (TYT) önceki gün gerçekleştirilmesinin ardından üniversite adayları dün de Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi’nde (YDT) ter döktü. AYT saat 10.15’te başladı ve 180 dakika sürdü. Saat 15.45’te başlayan YDT ise 120 dakikada tamamlandı. Saat 18.30 itibarıyla 81 ilde sokağa çıkma kısıtlaması sona erdi.

BEKLENMEYEN OLAYLAR

Öte yandan sınav maratonuna dün değişik olaylar damga vurdu. Sınavda kopya çeken bir öğrenci gözaltına alındı, okul kapısında kendisini öğrenci gibi gösteren bir genç ise fenomen olma uğruna yaşıtlarıyla dalga geçti. Milyonların senelerdir emek vererek hazırlandığı sınavda günün kahramanları ise kasklarını öğrencilere takarak yardıma koşan polis ekipleri oldu.

KAHRAMAN POLİSLER SINAVA YETİŞTİRDİ

Öğrenciler, sınava yetişebilmek için yoğun çaba sarf ederken polis ekipleri de sınava yetişemeyen öğrenciler için seferber oldu. Polis, Kahramanmaraş’ta 35 öğrenciyi sınava yetiştirdi. Yanlış okula gelen Ramazan Solmaz, trafik polis tarafından kask takılarak sınava gireceği okula zamanında yetiştirildi. Denizli’de nüfus cüzdanını kaybeden Ahmet Buğra Demirci, motosikletle nüfus müdürlüğüne götürüldü. Burada nüfus kayıt örneği alınan öğrenci, 1 dakika kala sınava yetiştirildi.

KİTAPÇIĞA GÖZALTI

TYT oturumunda soru kitapçığının fotoğrafını çekerek sosyal medyada paylaşan ve kopya girişiminde bulunduğu tespit edilen B.Y., Batman’da gözaltına alındı. Gözetmenlere soruşturma başlatıldı.

AKRABA DEĞİL, ‘FENOMENLİK’ KURBANI!

İstanbul’da sınava alınmayan Görkem Varlık, okul kapasında yere düştü. “Kuzenim giriş belgesi yerine boş kağıt vermiş” diyen Varlık’ın youtuber olduğu öğrenildi. Varlık’ın daha önce de ‘Sisteme karşı gelin’ diyerek beddua ettiği görüldü.

‘OKUMANIN YAŞI YOK’ DEDİRTTİLER

57’SİNDE HEDEFİ HACETTEPE TIP

Rize’de, AYT’ye giren 4 çocuk, 2 torunu olan Naciye Dinç (57), Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanmayı hedeflediğini söyledi. Kahramanmaraş’taki Yunus Doğru (60) ise hastalığından etkilenerek tıp okumak istediğini söyledi.

SINAVA GİDERKEN MASKE CEZASI YEDİ

Bursa’da dün sınava gitmek için arkadaşlarıyla yolda yürüyen kız öğrenciye, maske takmadığı için 900 TL para cezası kesildi.

HEM KOŞTULAR HEM AĞLADILAR

Sınava dakikalar kala gelen öğrenciler kapılar kapanmadan yetişmek için koşarak ter döktü. Bazı adaylar ise 1 dakikayla bile sınava girme hakkını kaybetti. Gözyaşları içinde ailelerine sarıldı.

ADAYLAR UYDU, VELİLER YOK SAYDI

Koronavirüs salgını kapsamında üst düzey güvenlik önlemlerinin alındığı sınavda öğrenciler sosyal mesafe ve maske kuralına göre salonlara alındı. 

Ancak okul bahçesinde bekleyen velilerin çoğu maske taksa da sosyal mesafe kuralını hiçe saydı.

‘AYT, TYT’YE GÖRE DAHA KOLAYDI’

Öğrenciler, sınavları şu sözlerle değerlendirdi: Zeynep Arman: “AYT’de sözel kısım daha azdı. Daha çok gündem sormuşlar. Coğrafya kolaydı. Fen ve matematik çok zordu. TYT daha kolaydı.” Abdullah Hekim: “Sosyal bilimler kolaydı.” Ahmet Eren Sezeralp: “AYT düne göre beni zorladı. Fizikte zorlandım.”

SONUÇLAR 28 TEMMUZ’DA

ÖSYM tarafından YKS oturumları soru kitapçıkları ve cevap anahtarları erişime açıldı. Soru kitapçıkları ve cevap anahtarlarına osym.gov.tr üzerinden erişilebiliyor. YKS sonuçları ise 28 Temmuz’da açıklanacak. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. numaraları ve şifreleriyle ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamasından öğrenebiliyor. Bu yılla sınırlı kalmak şartıyla, lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan baraj, 180 yerine 170 puan olacak. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilecekler. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri olması gerekiyor.

YASAK BİTTİ, SAHİLLER DOLDU 

YKS için uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının sona ermesi ile vatandaşlar sokaklara ve sahillere adeta akın etti. İstanbul’da Taksim’in yanı sıra Bakırköy ve Caddebostan sahilleri dolup taştı. Piknik yerlerine akın eden vatandaşlar, sosyal mesafe kurallarına yine uymadı. 

EBA TV’DE BUGÜN ‘YAZ OKULU’ BAŞLIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı’nca, TRT EBA TV kanallarında 28 Ağustos’a kadar yayımlanacak ‘Yaz Okulu’ programları bugün başlıyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Bilim, teknoloji, sanat, kültür, spor ve yaşam becerileri gibi farklı alanlarda zengin programlarımızı takip edebilirsiniz. ‘Bizden’ aile kuşağı da özel konu ve konuklarıyla sizlerle olacak. ‘Öğretmenler Odası’ programını da meslektaşlarımın seyretmesini öneririm” dedi.