İTÜ'den 2023 deprem raporu: Aktif fay haritası ile kırıklar farklı

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin çeşitli alanlarındaki uzmanlarından oluşan heyet, deprem bölgesindeki ilk incelemelerin ardından hazırladıkları ön raporda çarpıcı tespitlere yer verdi.

BÜLENT ŞANLIKAN

Deprem bölgesinde, İnşaat mühendisliği, jeoloji, jeofizik gibi alanlardaki uzman isimlerden oluşan İTÜ'lü bilim insanları gruplar halinde şehirlerde inceleme ve gözlemlerde bulundu. Elde edilen gözlem sonuçları üzerinden bir ön rapor hazırlandı. Raporda yer alan rakamlara göre toplam deprem atıklarının miktarının 50 ila 110 milyon ton ağırlığında olacağı öngörüldü. Raporda yer alan tespitlerden bazıları şöyle:

"Birbiri ile ilişkili segmentlerin atım dağılımı, bölgede aynı anda Amanos Segmenti'nin 2, Çardak Fayı'nın 2, Pazarcık Segmenti'nin 1, Gölbaşı Segmenti'nin 1 bağımsız depremle aynı anda kırıldığını düşündürmektedir. Diğer dikkat çekici unsur Türkiye aktif fay haritası ile yüzey kırıkları birbirlerini üzerlememekte ve farklı alanlardan geçmektedir."

ALETSEL BÜYÜKLÜK 7,8 İLE 7,7

"Pazarcık ve Ekinözü depremlerine ait aletsel moment büyüklükleri sırasıyla 7,8 ve 7,7 olarak hesaplandı."

8-10 METRE YER DEĞİŞTİRDİ

"Fay segmenti üzerinde yaklaşık 8-10 metre arasında değişen ve arazi gözlemleri ile de uyumlu yer değiştirme değerleri gözlendi."

ÇARDAK FAYINDA 58 KM KIRIK

"Çardak Fayı'nda ise bölge karla örtülü olmasına rağmen uydu görüntüleri ile 58 km uzunluğunda yüzey kırığı arazide haritalandırıldı. Bu arazi kırığı üzerinde doğuda en büyük atım 6,7 m olarak Nurhak kuzeyinde saptandı."

BİNALAR YAŞLI, KALİTE AZ, ZEMİN UYGUN DEĞİL

İTÜ'nün ön raporunda yıkımlarla ilgili de çarpıcı tespitler yer aldı:

"Yıkılan binaların enkaz haline gelmesinde, birçok parametre rol oynadı. Binaların yaşı, temellerin oturduğu zeminlerin taşıma kapasitelerinin düşük olması, inşaatlarda kullanılan malzeme kalitesinin, kolonlar ve kirişlerin en kesit boyutlarının ve donatı miktarlarının yetersizliği, taşıyıcı sistem elemanlarının inşa edilmemiş olmaları, diğer yapım kusurları ile bitişik nizamda inşa edilen binaların kat seviyelerinin farklı olmaları gibi hususlar en belirgin yıkım nedenleri olarak gözlendi."

SIVILAŞAN ZEMİN

"Hatay-Antakya ve Adıyaman-Gölbaşı gibi bölgelerde zemin sıvılaşması etkisiyle binaların temel sistemi özelliklerine bağlı zemine batarak ya binanın tamamı yana yatarak ya da kısmen sıvılaşan zemine batarak eğik vaziyette göçtüğü de görüldü."

GERİ KAZANIM

"Alan ihtiyaçlarının geri dönüşüm ile geri kazanım faaliyetleri ile azaltılması en uygun çözüm olarak durmaktadır. Bu kapsamda yıkılan veya yıkılacak yapılardan, beton/donatı ayrımı yapılarak demir geri kazanılmalı, beton ise ara depolama sahalarındaki mobil kırıcılar ile dolgu malzemesi ile geri kazanılmalıdır."

50 İLE 110 MİLYON TON ATIK

"Toplam deprem atıkları miktarının 50 milyon ton ile 110 milyon ton aralığında olacağı öngörülüyor."

RAPOR 5 BÖLÜMDEN OLUŞTU

Beş bölümden oluşan raporda, "Depreme Dair Jeolojik, Jeofizik, Jeodezi ve Jeomorfolojik Ön Tespitler", "Kuvvetli Yer Hareketlerinin Değerlendirilmesi", "Yapısal Hasarlar", "Geleceğe Dönük Çıkarımların Kent Planlama ve Hızlı Konut İhtiyacının Karşılanması İçin Kullanılabilecek İnşaat Teknikleri" ve "Çevresel Altyapı ve Deprem Atıkları Yönetimi Açısından Değerlendirme" bölümleri yer aldı.

İNTERNETSİZ ENKAZ DİNLEME TEKNOLOJİSİ

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, "İTÜ Müzik İleri Araştırma Merkezi (MİAM) tarafından internet bağlantısına ihtiyaç duymadan çalışabilen 'Enkaz Dinleme Uygulaması' geliştirildi. Deprem felaketinin sonuçlarını kapsamlı biçimde ele alacak olan daha detaylı bir rapor ise önümüzdeki günlerde kamuoyuyla ayrıca paylaşılacak" diye konuştu.