İTÜ'deki 35 FETÖ şüphelisine 15'er yıl hapis istemi

FETÖ'nün İstanbul Teknik Üniversitesindeki akademik yapılanmasına ilişkin aralarında akademisyenlerin de bulunduğu 35 şüpheli hakkında 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) İstanbul Teknik Üniversitesindeki akademik yapılanmasına ilişkin, aralarında akademisyenlerin de bulunduğu 22'si tutuklu, 3'ü yakalama kararıyla aranan 35 şüpheli hakkında, ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan, onbeşer yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Mehmet Şenay Baygın tarafından hazırlanan ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 233 sayfalık iddianamenin detayları belli oldu.

Bir kısım şüpheliler hakkında soruşturmanın sürdüğü, 35 şüpheli hakkında dosyadaki işlemlerinin tamamlandığı kaydedilen iddianamede, diğer FETÖ/PDY iddianamelerinde olduğu gibi, örgütün mali, kültürel, yargı, askeri ve emniyet yapılanması ile Türkiye'deki eylemleri anlatıldı.

İddianamede, İTÜ Rekto¨rlu¨gˆu¨ tarafından darbe girişiminin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen 25 Temmuz 2016 tarihli yazıda, "15 Temmuz 2016'da FETO¨ tarafından darbe kalkıs¸ması bas¸latıldığı, halen devlet imkanları kullanılarak c¸es¸itli fiili saldırı ve tehdit yo¨ntemleriyle kaos ortamı yaratılarak su¨rdu¨ru¨lmeye c¸alıs¸ıldığı" bilgisine yer verilerek, bu örgu¨tle bağı kuvvetle muhtemel olan ve üniversite imkanlarını bu hain amaç için kullanma şu¨phesi bulunan personel hakkında idari işlem başlatıldığı, söz konusu kişilerin de savcılığa bildirildiği ve bu şekilde soruşturmanın başlatıldığı belirtildi.

"FETO¨/PDY'nin, amacına ulas¸abilmek ic¸in u¨niversitelerde en katı s¸ekilde o¨rgu¨tlenme ic¸ine girdiği vurgulanan iddianamede, örgütün Türkiye'de 17 u¨niversiteyi bizzat kurup faaliyete gec¸irdiği, bu üniversitelerin daha sonra 23 Temmuz 2016'da 667 sayılı Kanun Hu¨kmu¨nde Kararname ile kapatıldığı hatırlatıldı.

Yurt dışında faaliyet gösteren üniversitelerin de sıralandığı iddianamede, üniversitelerde okuyan o¨gˆrencilere o¨rgu¨t tarafından ev ve yurtlar tahsis edildiği, öğrencilerin buralarda "ağabey" ve "ablalar" tarafından o¨rgu¨tsel egˆitime, denetime tabi tutulduğu, ıs¸ık evlerinden, dershanelerden yetis¸tirilen o¨gˆrencilerin, o¨rgu¨tu¨n istedigˆi bo¨lu¨mler ic¸in u¨niversiteye hazırlandığı ve u¨niversite sınavlarında bu bo¨lu¨mlere girebilmeleri ic¸in her tu¨rlu¨ sınav yolsuzlugˆunun yapıldığı anlatılan iddianamede, şunlar kaydedildi:

"U¨niversiteye giren bu o¨gˆrenciler, o¨rgu¨tu¨n u¨niversite imamları tarafından korunmus¸ ve o¨rgu¨t hiyerars¸isi ic¸erisinde ileride tayin edilecek go¨revler ic¸in o¨zel olarak yetis¸tirilmis¸tir. U¨niversite sonrası yu¨ksek lisans, doktora, yurt dıs¸ı egˆitimleri almak ic¸in her tu¨rlu¨ hukuk dıs¸ı yollar kullanılmıs¸tır. O¨rgu¨t, akademik kadrolara kendi u¨yelerini yerles¸tirmek ic¸in Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sorularını ele gec¸irerek o¨rgu¨t u¨yelerine sızdırmıs¸tır. Yu¨ksek lisans, doktora ve ALES sınavlarında c¸aldıgˆı sorular sayesinde u¨niversitelere 2002-2013 yılları arasında 8 bin 500 civarında akademisyen yerles¸tirildigˆi tahmin edilmektedir."

İtirafçı şüpheliler ByLock'u kabul edip, isim verdiler

İddianamede, 7'si doçent, 16'sı araştırma görevlisi, 12'si memur olmak üzere toplam 22'si tutuklu 3'ü firari 35 şüpheliden, 28'inin örgütün şifreli haberleşme programı olan ByLock kullanıcısı olduğu vurgulanarak, 3 şüphelinin etkin pişmanlıktan yararlanarak hem ByLock programını kullandıklarını kabul ettikleri ve söz konusu programı kimin aracılığıyla indirdiklerini anlattığı kaydedildi. Şüpheli itirafçıların ifadesine de yer verilen iddianamede, örgüte ilişkin bilgilere ve örgüt içerisinde ''ağabey'' ve ''abla'' konumunda bulunan şüphelilerin isimlerine de yer verdikleri belirtildi.

Şüphelilerin ByLock isimli programı kullanmaları, örgu¨tu¨n çağrısı u¨zerine Bank Asya'ya yeni hesap açıp ya da açılmış olan hesaplara yüklü miktarda para yatırmaları, örgu¨tsel simge olan 1 doların ele geçirilmesi ve yine örgu¨t çağrısı u¨zerine Digitu¨rk platformundan çıkmaları delil olarak gösterilen iddianamede, tüm dosya kapsamında şüphelilerin hakkında yeterli delillerin bulunduğu ve bu nedenle ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan onbeşer yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edildi.

İddianamenin kabulüne ve ilk duruşmanın 15 Mayıs'ta Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayında yapılmasına karar veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tensip zaptında 22 sanığın tutukluluk hallerinin devamına, firari 3 sanık hakkındaki yakalama emrinin infazının beklenilmesine ve diğer tutuksuz sanıkların duruşma günü hazır olmaları için yazı yazılmasına hükmetti. (AA)