TDK'ya göre istisna etmek ne demek? İstisna teşkil etmek nedir?

İstisna teşkil etmek cümlesi günlük hayatta kullandığımız gibi, televizyon kanallarındaki tartışma programlarını izlerken karşılaştığımız ve kimi zaman farklı anlamlarda kullanılan kelimeler arasında yer almaktadır. İnternet aramalarında kelimelerin anlamını araştıran vatandaşlar ''İstisna teşkil etmek nedir? TDK'ya göre istisna etmek ne demek?'' sorusuna yanıt arıyor. İşte konu ile ilgili merak edilenler...

İstisna teşkil etmek cümlesi günlük hayatta çok fazla kullanılmasa da anlamı merak edilmektedir. Genellikle TDK'ya göre istisna kelimesinin anlamı nedir gibi sorular ile karşılaşılmaktadır. Peki istisna teşkil etmek nedir? TDK'ya göre istisna etmek ne demek? Sizlere detaylıca istisna etmek cümlesi hakkında bilgileri hazırladık.

İSTİSNA ETMEK NE DEMEK?

Ayrı tutmak, dışarıda bırakmak. Kuraldan ayrı görmek

Öncelikle istisna kelimesine bakıldığı zaman TDK açısından, 'Bir kimse ya da bir şeyi benzerlerinden ayrı tutmak' biçiminde ifade edilmektedir. Aynı şekilde istisnai kelimesi Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığında, 'Kuraldışı ya da ayrıklı,' şekilde karşılık bulunmaktadır.

İSTİSNA VE İSTİSNAİ NEDİR?

İstisna kelimesi TDK üzerinden birbirinden farklı tanımlamalara sahiptir.

- Bir kimseye ya da bir şeyi benzer olanlarından ayrı tutmak,

- Genelden ayrı olan, kuraldışı ya da ayrıklık,

- Herhangi bir durumdan ayrı tutulan şey ya da kimse,

Bu anlamları ile beraber ek olarak istisnai kelimesine bakıldığı zaman, 'Kural dışı olan ve ayrıklı' biçiminde karşılık buluyor.

''O çok istisna bir durum.''

''Bu konuyu istisnai olarak ele almak gerekir.''

TDK'DA İSTİSNALI VE İSTİNASIZ KELİMELERİNİN ANLAMI NEDİR?

İstisna kelimesi ile beraber türemiş olan istisnalı ya da istisnasız sözcükleri de yer almaktadır.

Bu doğrultuda istisnalı kelimesi, 'İstisna içerisine girmiş olan bir kişi ya da şey' olarak TDK üzerinden ifade etmek mümkün.

Tam tersi olarak istisnasız sözcüğü ise, 'herhangi bir ayrım yapmadan,' şeklinde Türk Dil Kurumu açısından ele alınmaktadır.

''İstisnasız her öğrenci okula gelmelidir.''