İstiklal Marşı ödülünü kabul etmedi

Mersin'in Anamur İlçesi'nde Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Şubesi'nin bu yıl 3'üncüsünü düzenlediği İstiklal Marşı Okuma Yarışması'nda ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri sergiledikleri performanslarla salonda bulunanları duygulandırdı. Yarışmada dereceye giren Rabia Şeyda Kar, ''İstiklal Marşı'na ödül konmaz'' diyerek verilen altın ödülünü kabul etmedi.

1

Anamur Kaplan Düğün Salonu'nda yapılan yarışmanın açılışına Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe ile çok sayıda davetli katıldı. TÜRKAV Anamur Şube Başkanı Mehmet Gümüş, burada yaptığı konuşmada İstiklal Marşı'nın nasıl yazıldığını anlattı ve amaçlarının gençlere bu ruhu yaşatmak olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından 36 öğrenci 3 kategoride yarıştı.


İlkokul ve ortaokul kategorisinde Şerife Ars birinci, Elif Metin ikinci ve Kübra Uysal üçüncü oldu. Liselerde ise Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi 10'uncu sınıf öğrencisi Rabia Tatar birinci olurken yine aynı okulda eğitim gören 9'uncu sınıf öğrencisi İzzet Salihlioğlu üçüncülük elde etti. Anamur Anadolu Lisesi öğrencisi Fatma Şeker ise liseler kategorisinde ikinci oldu.

ÖDÜLÜ KABUL ETMEDİ

Yarışma sonunda gösterdiği performansla mansiyon ödülüne layık görülen Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi 10'uncu sınıf öğrencisi Rabia Şeyda Kar kendisine verilen çeyrek altını kabul etmedi. Kar, "Ben İstiklal Marşı'nı ödül için okumadım. Benim ödülümü bir hayır kurumuna verirsiniz. İstiklal Marşı için ödül konulmamalı" dedi. 


MEHMET AKİF DE ÖDÜLÜ KABUL ETMEMİŞTİ

İstiklal Marşımızının yazarı Mehmet Akif Erson, şiir için konulan 500 liralık ödül nedeniyle başlangıçta katılmayı reddetmişti.  O güne kadar gönderilen şiirlerin hiçbiri yeterli bulunmamıştı ve en güzel şiiri Mehmet Âkif'in yazacağı kanısı mecliste hâkimdi. Mehmet Âkif'in yarışmaya katılmayı kabul etmesi üzerine kimi şairler şiirlerini yarışmadan çektiler. Şairin orduya ithaf ettiği İstiklâl Marşı, 17 Şubat günü Sırat-ı Müstakim ve Hâkimiyet-i Milliye'de yayımlandı. Hamdullah Suphi Bey tarafından mecliste okunup ayakta dinlendikten sonra 12 Mart 1921 Cumartesi günü saat 17.45'te ulusal marş olarak kabul edildi. Âkif, ödül olarak verilen 500 lirayı Hilal-i Ahmer bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Dar’ül Mesai vakfına bağışladı.