İstikbal göklerdedir

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında ay yıldızı uzaya taşıyan Alper Gezeravcı'nın ilk mesajı, Atatürk'ün unutulmaz sözü oldu.

"Bir gün Batılı ayaklar Ay'da ayak izi bırakacaklarsa bunların arasında bir Türk'ün bulunması için şimdiden çalışmalara başlamak gerekir" diyen Atatürk'ün hayali, Türkiye'nin 100. yılında gerçek oldu.

SpaceX'in AXIOM 3 görev misyonuyla birlikte uzaya çıkan ilk Türk astronotu olan Alper Gezeravcı, Dragon kapsülünden dünyaya ilk mesajını Atatürk'ün unutulmaz sözleriyle gönderdi: "İstikbal göklerdedir."

Türkiye'nin ilk insanlı uzay misyonu kapsamında astronot Alper Gezeravcı'nın da yer aldığı uzay yolculuğu önceki gece başladı. SpaceX, NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden Axiom 3 fırlatmasını saat 00.49'da gerçekleştirdi. Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) doğru 36 saat sürecek yolculuğuna başlayan Dragon kapsülünde bulunan Alper Gezeravcı ve diğer 3 astronot, ilk mesajlarını dünyaya ulaştırdı.

Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözleri, "Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk'ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata'mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir" şeklinde oldu. Geri sayımdan itibaren şu ana kadar yaşadıklarının harika duygular olduğunu belirten Gezeravcı, "Uzun zamandır bunun hayalini kuruyordum. Bu harika bir duygu. Başından itibaren şu ana kadar her şey çok iyiydi" şeklinde konuştu.

Alper Gezeravcı, yer çekimini test etmek için tabletinin kalemini çevirdi. Sosyal medyada hem cam kenarı, hem de kalem çevirme espri konusunu oldu.

Uzay yolculuğu başlayan Alper Gezeravcı, NASA tarafından ilk Türk astronot unvanını aldı.

KENETLENME SAAT 13.15'TE

Türk, İspanyol-Amerikan, İtalyan ve İsveçli olmak üzere çok uluslu Ax-3 mürettebatı, bugün Türkiye saatiyle saat 13.15'te alçak dünya yörüngesindeki laboratuvar olarak tanımlanan ISS'e kenetlenecek. Kenetlenme işlemi gerçekleştikten sonra Gezeravcı, Michael Lopez-Alegria, Walter Villadei ve Marcus Wandt'tan oluşan mürettebat, halihazırda 7 astronotun bulunduğu ISS'te, bilimsel deneylerini gerçekleştirmeye başlayacak. Gerçekleştirdiği uzay yolculuğuyla "ilk Türk astronot" unvanını da alan Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS'de 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak.

14 GÜNDE 13 DENEY

Gezeravcı, mikro yer çekimi, uzay ortamında insan sağlığı, Tuz Gölü bitkisinin uzay ortamında araştırılması, katı-akışkan karışımların yerçekimsiz ortamda araştırılması gibi deneyler yapacak. Deneyler, kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar geniş bir yelpazeden seçildi.

UZAYDA DÜNYA MOZAİĞİ

Ax-3 ekibini, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bulunan Expedition 70 ekibi karşılayacak. Axiom-3 ekibini, yer çekimsiz ortamın eğlencesinden uyku bölmelerine ve konserve yiyeceklere, halihazırda UUİ'de bulunan 7 kişiyle bir arada yaşamaktan birçok deney yapabilme fırsatına kadar eşsiz birçok tecrübe bekliyor. Ax-3 misyonunda bulunan Michael Lopez-Alegria, Alper Gezeravcı, Marcus Wandt ve Walter Villadei, günlerini bir arada deneylerle geçirecek. UUİ, 6 uyku bölmesi, 2 banyosu, bir spor salonu ve 360 derece görünüm sağlayan yuvarlak penceresiyle 6 odalı bir evden daha büyük bir alandan oluşuyor.

7 KİŞİLİK EKİP KARŞILAYACAK

UUİ'de misyonlarına 27 Eylül 2023'te başlayan Expedition 70 ekibinde Expedition 70 astronotları ve kozmonotları karşılayacak. Rus, ABD'li, Japon ve Danimarkalı 7 astronota; Türk, İspanyol asıllı ABD'li, İsveçli ve İtalyan'dan oluşan 4 kişilik Ax-3 ekibinin de katılmasıyla mini bir dünya mozaiği oluşacak. Yiyecekleri özel poşette tüketecek olan ekip, suyun da yaklaşık yüzde 93'ünü geri dönüştürülerek kullanıyor. Astronotların nefes alıp verişlerinden, bedensel atık ve sularından elde edilerek saf hale getirilen su, UUİ'deki temel sıvı kaynağı.

'SARILAMADIK AMA OLSUN...'

Alper Gezeravcı'nın annesi Sıdıka, babası Ali Gezeravcı, "Sarılmak istedim ama karantinada olduğu için yapamadım onun üzüntüsü var. Gurur ve hüznü aynı anda yaşadık" dedi.

GÜLÜMSETEN DİYALOG: 'VUHH... GİTTİ ADAM'

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolcuğu başladığı anlarda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır'ın heyecanını ve "Vuhh, gitti adam" sözlerini AK Parti Ankara Milletvekili Zehranur Aydemir görüntüledi. Bakan Kacır yaptığı açıklamada, "Uzay bilimine olan iddialı girişimiz Alper Gezeravcı ile başlıyor. O sadece bir astronot değil aynı zamanda milli gururumuzdur" dedi.

'TÜRKLER SEÇKİNLER KULÜBÜNE GİRİYOR'

ABD'Lİ CNN, fırlatmayı 'çığır açıcı bir görev' olarak tanımladı. "SpaceX, ilk Türk astronotu fırlattı" başlıklı haberinde, misyonun, tamamı Avrupalı astronotlardan oluşan ilk özel uzay görevi olduğuna dikkat çekildi. Aralarında Türkiye'den ilk astronotun da bulunduğu bir grup Avrupalı astronotun uzaya çıktığı belirtildi.

İLHAM KAYNAĞI OLACAK

New York Times, Gezeravcı'nın, ilk Türk astronotu olarak ülkesinde gelecek nesillere ilham kaynağı olmayı umduğuyla ilgili ifadelerine yer verildi. Reuters, "Türkiye, Alper Gezeravcı'yı göndererek UUİ'nin konuk ülkeleri arasında seçkin ve büyüyen bir kulübe girmeye hazırlanıyor" denildi. Yunan Kathimerini "Türkiye 44 yaşındaki Alper Gezeravcı ile ISS'nin konuk ülkelerinin seçkin ama büyüyen kulübüne girmeye hazırlanıyor" diye yazdı. Fransız Le Monde "Türkiye'nin ilk astronotu SpaceX Falcon roketiyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlatıldı" denildi.

ALTUN: 'DEVAMI GELECEK'

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye'nin insanlı ilk uzay yolculuğuna ilişkin, "Yolun açık olsun Alper Gezeravcı" mesajını paylaşarak SpaceX'e ait uzay aracının başarıyla fırlatıldığı görüntülere şu notu düştü: "Ülkemizin insanlı ilk uzay yolculuğu başladı. Yolun açık olsun Alper Gezeravcı. Gurur duy Türkiye, devamı gelecek."

81 İL NEFESSİZ İZLEDİ

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu Türkiye'nin birçok yerinden anbean takip edildi. İstanbul başta olmak üzere birçok noktaya "dome çadır" adı verilen dev kubbeli planetaryumlar kuruldu, bilim merkezleri ise bu tarihi an için doldu taştı. Köylerden şehirlere, çadırlardan Türkiye'nin dört bir yanına kadar herkes bu kutlu yolculuğa dualarıyla ortak oldu.

YÖRÜKLER UYUMADI

Gezeravcı'nın memleketi Mersin Silifke'de ise ayrı bir heyecan vardı. Hemşehrileri Gezeravcı'nın uzay yolculuğunu çadırlarından, evlerinden ve şehir merkezine kurulan dome'lerden takip etti.