İstifa yok, kongre var

Yerel seçimlerde ülke genelinde %3.77 oy alan İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinden gelen istifa çağrılarının ardından olağanüstü kongreye gideceklerini açıkladı.

Yerel seçimlere tek başına giren İyi Parti, 2019'daki oylarının yarısını kaybederek kurulduğu günden bu yana en düşük oy oranına imza attı ve %3.77'de kaldı. 81 ilden yalnızca 1 il belediyesi alan parti, eski AK Partili başkan Rasim Arı ile girdiği yarışta Nevşehir'i kazandı. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yerel seçimlerde aldığı hezimetin ardından sessizliğe büründü, partide tansiyon yükseldi. Akşener'e yönelik sert eleştirilerle istifa çağrıları yapıldı. Bunun üzerine Akşener, dün basın açıklaması yaptı. 31 Mart sonuçlarının tüm partilere mesajlar verdiğini belirten Akşener, milletin seçimden yorulduğunu ve iktidara ekonomi üzerinden mesaj gönderdiğini söyledi. Akşener, "Rahmetli Demirel'in sözlerini hatırlatıp 'Tencere her iktidarı sallar' demiştik. Kendisi umarım artık çağrılarımızın arkasında milletimizin sesi olduğunu anlamıştır" dedi.

OLAĞANÜSTÜ KONGRE KARARI

Akşener, "Seçimlerde milletimiz 1 il, 23 ilçe ve 7 belde olmak üzere toplam 31 yeri İYİ Parti'ye emanet etti" dedi. Akşener, "Milletimiz şüphesiz, en esaslı mesajı da iktidara verdi artık yeter dedi. Yıllardır hak yiyen, hakka giren hukuku çiğneyen adaletsizliğe artık yeter dedi. İyi Parti olarak üzerimize düşen sorumluluğu alacağız. Seçim sonuçlarına ilişkin öz eleştirimizi yapacağız" dedi. Siyasi partilerin sandıktan çıkan mesajı duymak zorunda olduğunu söyleyen Akşener, bu doğrultuda parti olarak gerekli adımları atacaklarını anlattı. Akşener, "Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da milletimizin bize verdiği mesajı ve bizim için çizdiği istikamet doğrultusunda gereken adımları atacağız. Parti tüzüğümüzün bana verdiği yetki gereği en kısa sürede olağanüstü seçimli kongremizi toplayacağız" diye konuştu.

TABELA PARTİSİ HALİNE GELDİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a kaybettirmek üzere genel seçimlerde CHP ile hareket eden ancak yerel seçimlerde ittifaka davet edilmeyen Saadet, Deva, Gelecek ve Demokrat Parti, 31 Mart yerel seçimlerinde hüsrana uğradı. Ahmet Davutoğlu liderliğindeki Gelecek Partisi, Türkiye'nin hiçbir noktasında belediye seçimini kazanamadı. Ali Babacan'ın kurduğu Deva ve Saadet Partisi 1 ilçe ve 1 beldede kazanabildi. Gültekin Uysal'ın yönettiği Demokrat Parti ise 2 ilçe ve 2 beldede yönetime gelebildi. CHP'nin eski ittifak ortakları, tek başına girdikleri seçimde yalnızca 8 belediye alabildi. Bu 4 partinin oy oranları ise şöyle listelendi: Saadet Partisi: %1.09, Deva Partisi: %0.33, Demokrat Parti: %0.20, Gelecek Partisi: %0.07

MEMLEKET 2, TİP 1 İLÇE

Memleket Partisi 2 ilçe ve 2 belde, DSP ve TİP 1'er ilçe ve 1'er belde, EMEP ile SOL Parti ise 1 ilçe kazanabildi.