İşte yeni şehirler

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 11 ilde yapılacak yeni yerleşim alanlarının haritasını kamuoyuyla paylaştı. İlk etapta 199 bin 739 kalıcı konut ile 73 bin 972 köy evi sağlam zemine, az katlı olarak inşa edilecek.

11 ilde depremzede için yapılacak yeni konut alanları ve projeler şekillenmeye başladı. Depremzedeler için ilk etapta yapılacak 199 bin 739 kalıcı konut ile 73 bin 972 köy evi yöresel mimariye uygun ve az katlı olarak inşa edilecek.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı eliyle Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde kurulacak yeni şehirler ortaya çıkmaya başladı. Depremzedeler için ilk etapta 199 bin 739 kalıcı konut ile 73 bin 972 köy evi yapılacak. Bu kapsamda, belirlenen yeni alanlarda TOKİ eliyle ilk etapta Kahramanmaraş'ta 45 bin 67, Malatya'da 44 bin 770, Hatay'da 40 bin 426, Adıyaman'da 25 bin 882, Gaziantep'te 18 bin 544, Osmaniye'de 9 bin 550, Diyarbakır'da 6 bin, Elazığ'da 3 bin 750, Şanlıurfa'da 3 bin, Adana'da 2 bin 200 ve Kilis'te 250 konut olmak üzere 199 bin 739 konut inşa edilecek.

85 METREKARE OLACAK

Konutlar, merkeze yakın, şehrin sosyolojisine, kültürel yapısına, demografik yapısına ve vatandaşın ihtiyacına göre belirlenen rezerv alanlarda yapılacak. Zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlar, balkonlar hariç 105 metrekare brüt, 85 metrekare net, 3 artı 1 olarak planlanıyor. Köylerde ikamet eden, evleri yıkılan veya acil yıkılacak durumda olan depremzedelere de yöresel mimariye uygun, verandalı, net 93 metrekare 3 artı 1 köy konutları yapılacak. Bu kapsamda Malatya'da 17 bin 990, Hatay'da 15 bin 59, Kahramanmaraş'ta 13 bin 16, Adıyaman'da 9 bin 896, Gaziantep'te 9 bin 536, Diyarbakır'da 2 bin 927, Şanlıurfa'da 2 bin 81, Kilis'te 1002, Adana'da 701, Elazığ'da 386, 73 bin 972 köy konutu inşa edilecek.

ESNAFA GEÇİCİ İŞ YERİ YOLDA

Deprem bölgesinde yeni yerleşim yerleri için çalışma yürüten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ilgili kurumlarla Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini yürüttüklerine dikkati çekerek, amaçlarının ilk etapta rezerv alanlardan başlamak olduğunu dile getirdi. Kurum, esnaf için de geçici iş yerlerinin kurulumuna başlayacaklarını belirterek "Ticari faaliyetlerin devam ettirmesi lazım" dedi.

DEPREM EVLERİ İÇİN 'OHAL KARARLARI' DEVREDE

Deprem sebebiyle ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan yeni bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile depreme yönelik yerleşme ve kalıcı yapılaşma işlemlerine yönelik tedbirler belirlendi. Buna göre Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen geçici veya kalıcı iskan alanlarında gerekmesi halinde kamulaştırma yapılacak. Kamulaştırmaya ilişkin değer tespiti bedelleri SPK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından yapılacak.

Bakanlığın belirlediği iskan alanlarında bulunan, mesire yerleri, taşınmaz ve parklara ilişkin kira sözleşmeleri resen iptal veya feshedilmiş sayılacak.

İHALEYE DÜZENLEME

İskan alanının ruhsatın tamamını kapsaması halinde maden ruhsatı resen iptal edilecek. Ancak burada ara ürün üretme şartlı ihalelere ilişkin ruhsatlar hariç olacak.

İskan alanlarındaki kamu kurumlarına ait taşınmazlar ile özel mülkiyete tabi taşınmazlar için devir veya acele kamulaştırma kararı alınabilecek.

Yapılacak işlerde Kamu İhale Kanunu'nun, 'kamulaştırma ve imar işlemleri tamamlanmadan ihaleye çıkılamaz' hükmü uygulanmayacak.

Afet alanlarından çıkan atıklar, geri dönüşüme tabi tutularak altyapı kullanılacak.

VERANDALI KÖY EVLERİ

74 bine yakın köy evi net 93 metrekare olacak. Köy evleri verandalı ve yöresel mimariye uygun olacak şekilde inşa edilecek.

ŞİRKETLER EV YAPIP BAĞIŞLAYABİLECEK

Yerli veya yabancı kişiler, kurumlar ve kuruluşlar, deprem bölgesindeki konut ve işyeri ihtiyacını karşılamak ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına hibe edilmek üzere Bakanlıkça gösterilecek yerlerde ve Bakanlıkça belirlenecek tip projelere uygun konut ve işyeri yapabilecek veya yaptırabilecek. Bu kapsamda bakanlığa hibe edilen konut ve işyerleri hak sahiplerine verilmek üzere AFAD'a devredilecek.

İLK ADIM 14.597 KONUTLA ATILIYOR

Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde deprem konutları için ilk kazma vurulurken, teslimat ise 7 ay sonra yapılacak. İlk etapta yapılacak 14 bin 597 konut için de 28 Şubat'a kadar imza süreci tamamlanacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, depremzede vatandaşların bir yıl içinde kalıcı konutlara yerleştirilmesi hedefiyle düğmeye bastı. Zemin etüt çalışmaları biten yerlerde Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 855 konut için ilk kazma vurulurken farklı bölgelerde 14 bin 597 konut için sözleşme süreci başladı. 28 Şubat'a kadar bu konutlar için imza süreci tamamlanacak.

HEMEN BAŞLANIYOR

İnşaat çalışmalarıyla ilgili paylaşımda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Tüm çabamız, vatandaşlarımızı bir an önce evlerine kavuşturmak için. Sözleşmelerini imzaladığımız, zemin etüt çalışmaları tamamlanmış alanlarda hemen işe koyuluyoruz, TOKİ eliyle Nurdağı ve İslahiye'de ilk etapta yapacağımız 855 konutumuz için ilk kazmayı vurduk" dedi. Kurum'un verdiği bigiiye göre Nurdağı ilçesindeki çalışmalar Bademli Mahallesi'nde gerçekleştiriliyor. Zemin etüt çalışmaları tamamlanan alanda iş makineleriyle hafriyat işlemleri gerçekleştiriliyor.

ÖNCELİKLİ KONUTLAR

Bu arada bakanlıktan alınan bilgiye göre sözleşme süreci başlayan konutların ilçelere göre dağılımı şöyle: Kahramanmaraş Dulkadiroğlu'nda 1490, Elbistan'da 1452, Pazarcık'ta 1097, Afşin'de 501, Malatya Batalgazi'de 1073, Doğanşehir'de 349, Adıyaman Örenli'de 580, Hatay İskenderun'da 492, Altınözü'nde 364, Hassa'da 376, Payas'ta 821, Gaziantep İslahiye'de 399, Nurdağı'nda 456, Nizip'te 921, Şanlıurfa Birecik'te 534, Eyyübiye'de 363, Diyarbakır Kayapınar 595, Adana Sarıçam'da 590, Osmaniye Toprakkale'de 152 konut ile Adıyaman genelinde 250 köy konutu.

İLK KAZMA VURULDU 7 AY SONRA TESLİM EDİLECEK

Nurdağı'nda çalışmalara başlayan inşaat firması yetkilisi Murat Ulusoy, Nurdağı'nda 456 konutun inşa edileceğini ifade ederek, "Devletimizin emriyle şu an burada 24 bina yapıyoruz. İslahiye'de de 17 binanın temeline başlamış durumdayız. Şu anda zemin etütleri yapıldı. Biz hafriyat çalışmasına başladık. İnşallah önümüzdeki hafta temel atma yapılacak. 7 ay gibi sürede bitirip teslim edeceğiz" diye konuştu.

KAMU MÜTEAHHİTLERİ: HAZIRIZ AMA TEK KORKUMUZ STOKÇULUK

Kamu müteahhitleri deprem konutları için hazırlıklara başladı. Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği Başkan Vekili Nedip Şimşek, kamu müteahhitleri olarak deprem bölgesinde inşa edilecek afet konutlarını yaparken hammadde fiyatlarında artışla karşılaşmaktan korktuklarını belirterek, "Bizler her zaman olduğu gibi devletimizin yanında ihalelere giriyoruz" dedi. TOKİ eliyle yapılacak konutlara ilişkin ihalelerin başladığını ve müteahhitlik firmalarının da bu ihalelere girdiğini ifade eden Şimşek "İhalelere çıktı ancak burada hammadde konusunda stokçuluk olması nedeniyle sıkıntı yaşıyoruz. Müteahhitlik firmalarının korktuğu tek şey bu. Örneğin, yalıtım malzemeleri için '1 yıldan önce teslimat yapmayız' deniliyor. Bölgedeki demir çelik tesislerinin hasar alması bahane edilerek demir fiyatlarında yükseliş yaşanıyor. Bu durum, müteahhit firmalarımızı ürkütüyor" dedi.

KİLİS DEVECİLER: 1.290 KONUT

KAHRAMANMARAŞ TÜRKOĞLU: 3.200 KONUT

HATAY İSKENDERUN: 4 BİN KONUT

ADIYAMAN ÖRENLİ: 4 BİN KONUT

MALATYA BATTALGAZİ / YEŞİLYURT: 43 BİN KONUT