İşte Beştepe'yi koruyacak silah

15 Temmuz 2016 FETÖ işgal girişimi sırasında Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, TBMM ve MİT saldırıya uğradı. Bu saldırılar sırasında TBMM ve Ankara Emniyet’i F-16 savaş uçaklarınca bombalandı. Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve MİT saldırı helikopterleriyle saatlerce tarandı.

Yusuf AKBABA / aksam.com.tr

Saldırılar sonrasında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin hava savunması için savunma sanayi uzmanları tarafından bazı sistemler dile getiriliyor. 

Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin hava savunması için daha önce yerli sistem talebinde bulunulmuştu. Sistemin geliştirilme safhasında gecikme olunca Beştepe’ye teslimatı da gecikti. Beştepe’nin mutlak bir hava savunmaya sahip olması için gerekli yerli ve milli sistemler neler?

EN KÜÇÜK HAVA ARACINI BİLE GÖRÜYOR

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle hava savunma konsepti uzmanlar tarafında şu şekilde sıralanıyor. Çok alçak, alçak, orta ve yüksek irtifa şeklinde sıralanan hava savunma sistemleri. Beştepe gibi önemli tesislerin savunmasında öncelikli olarak çok alçak ve alçak irtifa hava savunma sistemleri kullanılıyor.
Çok alçak irtifa hava savunmasında ‘DRONE’ diye tabir edilen mini insansız hava araçlarını önlemeye yönelik ASELSAN üretimi milli sistem İHTAR Anti Dorne Sistemi kullanılabilir.

İHTAR, şehir içi ve kırsal alanlarda; done, mini ve mikro IHA tehditlerini yok etmek ve kritik tesisleri korumak için tasarlandı. Radar, Elektro Optik (E/O) Sensor, Elektronik Taarruz Birimi, Komuta Kontrol Ünitesi olmak üzere beş birimden oluşuyor. Azami 40 km menzile sahip ve mikro İHA’lara karşı dahi üstün koruma sağlıyor. İHTAR anti done sistemi ASELSAN tarafından kritik bir üsse entegre edildi ve şuan kullanılıyor.

İLK GÖREVİ KİLİS’İ KORUMAK 

KORKUT, Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi. Korkut sistemi, 1 adet Komuta kontrol aracı ve 3 adede kadar silah sistem aracından oluşuyor. KORKUT 4km irtifaya kadar hedefleri etkisiz hale getirebiliyor. 
KORKUT hava savunma sistemi, SERHAT havan tespit radarı ile koordineli şekilde çalışarak havan ve katyuşa tarzı küçük roketlere karşı da koruma sağlıyor.
Kilis şehir merkezini savunması için KORKUT-AİC ve SERHAT sistemi sınıra konuşlandırıldı.

HEPSİNE KARŞI KORKUT
KORKUT; İHA’lar, seyir füzeleri, helikopterler, havan ve roketlere karşı kritik binaları ve merkezleri korumak için kullanılabiliyor. KORKUT, uzmanlar tarafında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin savunması için en ideal sistem olarak gösteriliyor. 
Ayrıca KORKUT hava savunma sistemine daha yüksek irtifadaki helikopter ve uçaklara karşı STİNGER hava savunma füzesi de entegre edilebiliyor.