İşte 17 günün detayları

17 gün herkes evde. Bahane yok seyahat yasak. İçişleri Bakanlığı 81 ile ‘tam kapanma' genelgesi gönderdi. Tam kapanmayla ilgili yayınlanan İçişleri genelgesi vatandaşın en çok merak ettiği konulara cevap oldu. Bu kapsamda 17 gün boyunca işyerleri kepenk indirecek, seyahat yasaklanacak, marketler pazar günleri kapalı olacak.

YELDA GÖKDAĞ

Yarın saat 19.00 itibarıyla Türkiye tam kapanıyor. Salgının hızını kontrol altına almak amacıyla tüm Türkiye, 17 Mayıs günü saat sabah 05:00'e kadar evlerinde kalacak. İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeye göre alınan kararlar şöyle:

MARKETLER PAZAR KAPALI: Bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, evlere servis yapabilecek. Zincir ve süper marketler pazar kapalı kalacak.

PAKET SERVİS: Restoran, lokanta, pastane gibi yeme-içme yerleri paket servisle çalışacak. Bayrama kadar bu yerler 24 saat servis yapabilecek. Bayramda restoranlar en fazla gece 01:00'e kadar paket servis yapabilecek. Fırınlar açık olacak.

ALKOL SATIŞI YASAK: Alkol satışı 17 gün boyunca yapılamayacak.

UZAKTAN ÇALIŞMA: Temel gıda, ilaç ve temizlik ürünlerinin satıldığı yerler ile üretim, imalat ve lojistik zincirleri haricindeki tüm işyerleri uzaktan çalışacak.

KAMUDA ESNEKLİK: Kamu kurumlarında asgari personel dönüşümlü çalışacak. Bankalar 10.00-16.00 görev yapacak.

REZERVASYON BAHANE DEĞİL: Konaklama tesisleri sadece zorunlu durumlara bağlı olarak seyahat izin belgesi alan kişilere hizmet verecek.

YABANCILAR DA DAHİL: Türkiye'de bulunan yabancılar muaf, yerleşik yabancılar kısıtlama kapsamında olacak.

ŞEHİRLER ARASI YASAK: Şehirlerarası seyahatlere zorunlu haller dışında izin verilmeyecek. Yolculuklar sadece toplu taşıma araçlarıyla yapılacak. Uçak, tren, gemi veya otobüs gibi toplu taşıma seferlerinde HES kodu sorgulaması yapılacak. Araçların yolcu kapasitesi yüzde 50'yi geçmeyecek.

SİTE YÖNETİMİNE YETKİ: Kısıtlama süresince site yöneticilerine de kuralları ihlal edenleri uyarma yetkisi verildi.

AŞI RANDEVUSU MUAF: Şehirlerde sıkı denetim yapılacak. Öte yandan doktor ve aşı randevusu olanlar gidebilecek. Cuma namazı eve en yakın camide kılanabilecek. Cenazeye 1. derecede yakınlar gidebilecek.

İSTANBUL'DAN KAÇAN KAÇANA

Yasak başlamadan memleketlerine gitmek isteyenler, İstanbul'daki havalimanları ve otogarlara akın etti. Bilet fiyatları üç kat artarken, otobüs firmaları ek sefer koydu. Yoğunluk nedeniyle bilet satış sistemleri kilitlendi.

İZİN İÇİN KAYMAKAMLIĞA AKIN

Seyahat kısıtlamasında izin almak isteyenler, kaymakamlıklara akın etti. Avcılar'daki kaymakamlığa bu amaçla gelenlere görevliler e-Devlet üzerinden başvuru yapmalarını önerdi.

ÇEKİRDEK AİLENİZLE KAPANIN

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, kapanma döneminde evlerde, çekirdek aileyle zaman geçirilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Devlet bu kadar önlem almışken, tüm vatandaşlarımız bu denli fedakar davranacakken, hepimizin mutlaka evimizde zaman geçirmesi gerekiyor."

İŞTE MUAF OLAN SEKTÖRLER

TBMM üyeleri ve çalışanları, güvenlik güçleri, din görevlileri, havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, karayolları, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri, PTT, eczacılar, veterinerler, kargo şirketleri, oteller, gazeteciler, akaryakıt istasyonları çalışanları, altyapı çalışanları, su, tüp, gazete dağıtıcıları, hayvan besleyenler muaf tutulacak.

HSK: 'DURUŞMALAR ERTELENSİN'

HSK, tam kapanma döneminde acil işler dışındaki duruşmaların ertelenmesi tavsiyesinde bulundu. Bu kapsamda müzakere ve keşifler ertelenecek, suç ve suçlulara ilişkin ihbar ile şikayetler alınabilecek. Tutuklu ve müdafi SEGBİS üzerinden dinlenecek. Ertelenmesine karar verilen duruşma ve adli işler, 17 Mayıs sonrası yapılacak.