İstanbul'un fethinin 570. yılında Ayasofya'ya akın

Hazreti Muhammed'in müjdelediği İstanbul'un fethinin 570. yıldönümü büyük coşkuyla kutlandı. Sabah namazından itibaren Ayasofya'da buluşan İstanbullular gün boyu fethin sembolünü doldurdu.

Fatih Sultan Mehmed'in 21 yaşındayken büyük zafer sonucu Türk medeniyetine kazandırdığı dünyanın en değerli hazinelerinden İstanbul, 570 yıldır medeniyetin öncü ve eşsiz şehri olmayı sürdürüyor. İstanbul; Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu gibi üç imparatorluğa başkentlik yaptı. İstanbul, "İkinci Roma", "Yeni Roma", "Byzantion", "Konstantinopolis" ve "Konstantiniyye" olarak adlandırıldı. İstanbul'un fethinin 570. yıldönümü nedeniyle Ayasofya Camisi'nde sabah namazında kutlama programı gerçekleştirildi. Çok sayıda vatandaş sabah namazı vaktinde camiyi doldururken, namazı Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı.

MEVLİT OKUTULDU

Fetih nedeniyle Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde mevlit okutuldu. İstanbul Valiliği tarafından düzenlenen programda, İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş da fetih duasını etti. Yerlikaya, sosyal medyadan "İstanbul gibi emsalsiz bir şehri emanet eden Fatih Sultan Mehmet Han'ı, onun muzaffer askerlerini rahmet ve minnetle yad ediyorum" dedi. Programların ardından Ayasofya ziyaretçi akınına uğradı.

FATİH SULTAN MEHMET'İN TÜRBESİNE ZİYARET

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul'un fethinin 570. yıldönümü dolayısıyla, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile Fatih Sultan Mehmet ve eşi Gülbahar Hatun'un türbelerini ziyaret etti. Soylu, "Fatih Sultan Mehmet Han'ın huzurundayız. Hem Fatih Sultan Mehmet Han'ı hem o fethi gerçekleştiren bütün ecdadımıza dua ettik. Allah'a şükürler olsun. Her şey için söylenecek tek cümle budur. Milletimiz var olsun" dedi.

TARİHE KAZINMIŞ MÜHÜR

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un fethinin 570. yıl dönümünü tebrik etti. Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Anadolu'nun ebedi Türk yurdu olarak kalacağının tarihe kazınmış mührü olan İstanbul'un Fethi'nin 570'inci yıl dönümünü tebrik ediyorum. Peygamberimizin müjdesine mazhar olan, çağ açıp çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet Han'ı ve kahraman ordusunu rahmetle yad ediyorum" ifadelerine yer verdi.

85 MİLYON TEK YÜREĞİZ

Emine Erdoğan, ikinci tur sonuçlarıyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu: "Güven, istikrar, büyük ve güçlü Türkiye diyerek sandığa giden tüm vatandaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. İlk günkü aşkla bir ve beraber olmaya devam edecek, Türkiye Yüzyılı idealimize 85 milyon, tek yürek olarak ulaşacağız. Bu yolda desteğini ve emeğini esirgemeyen yol arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Türkiye Yüzyılı hepimize kutlu olsun."

FETİH BAŞKA İŞGAL BAŞKADIR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İstanbul'un fethinin 570. yıldönümü dolayısı ile bir mesaj paylaştı. Bahçeli, "Fetih başka işgal başkadır. Tıpkı fikrin başka fitnenin başka olduğu gibi. Fetih bir gönül hareketi, bir medeniyet hamulesi, bir muhabbet hususiyetidir" diyerek şunları kaydetti: "İstanbul'un alınmasından 570 yıl sonra yeni bir Türk Yüzyılının ilk adımı da fetih ruhuyla atılmıştır. Türk milleti sinesinden Fatihler çıkaran, bunun yanı sıra fetih şuurunu canlı tutan dünya üzerindeki nadir milletlerden birisidir. Bu beşeri cevher ve servet gerçeği tarihin akışını değiştirme kabiliyet ve karakterine zamanlar üstü bir vasıfla sahiptir. Fetih mührüyle varlığı zırha bürünen İstanbul, Türk-İslam medeniyetinin incisi, itibarı, ebedi iftiharıdır."