İstanbul'da FETÖ'yle ilgili dava sayısı 870'e ulaştı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından örgüte yönelik darbe eylemleri dışında kalan faaliyetlerine ilişkin açılan dava sayısı 870'e ulaştı.

İstanbul Cumhuriyet  Başsavcılığınca FETÖ'ye yönelik elde edilen deliller ve ifadeler ışığında  yürütülen soruşturmalar devam ediyor. Terör örgütünün faaliyetlerinin açığa çıkarılarak sonlandırılması,  üyelerinin de yargı önünde hesap vermesi amacıyla adli ve kolluk kuvvetlerince  yürütülen çalışmalar, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından daha da hız  kazandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nda  görevli savcılarca, terör örgütünün darbe girişimi eylemlerinin dışındaki  faaliyetlerine ilişkin yürütülen soruşturmaların tamamlanmasıyla birçok dava  açıldı. Bu kapsamda 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından hızlanan  soruşturmalar neticesinde FETÖ'nün medya, avukatlık, finans, akademi, emniyet,  mülkiye ve yargı yapılanması ile "Ergenekon",  "Balyoz", "futbolda şike" ve  "ıslak imza" gibi kumpas dosyalarıyla birlikte açılan dava sayısı 870 oldu. Terör örgütünün darbe girişimi eylemlerinin dışında kalan  faaliyetlerine yönelik başlatılan 500'ü aşkın soruşturma ise halen devam ediyor.

Bu dosyalar arasında kamuoyunun yakından takip ettiği bazı davalar ve  hazırlanan iddianameler şöyle: FETÖ ile iltisaklı olduğu gerekçesiyle meslekten çıkarılan hakim ve  savcılara yönelik soruşturma sonucunda kamuoyunda "Ergenekon", "Balyoz", "Askeri  casusluk", "Odatv", "Futbolda şike", "17/25 Aralık", "Selam Tevhid", "MİT  tırları", "Yasa dışı dinleme", "Tahşiye", "Usulsüz tahliyeler" gibi soruşturma ve  kovuşturmalarda görev yapan Cihan Kansız, Mehmet Ekinci, Sedat Sami Haşıloğlu,  Metin Özçelik, Mustafa Başer ve Hikmet Usta'nın da aralarında bulunduğu 25  şüphelinin "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15'er yıla kadar hapisle  cezalandırılması istemiyle iddianame hazırlandı.

FETÖ/PDY'nin yayın organı olduğu gerekçesiyle kayyuma devredilen ve  daha sonra kapatılan Zaman gazetesinin eski yönetici ve yazarlarına yönelik  soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede, Mümtazer Türköne, Ahmet Turan Alkan,  Şahin Alpay, Mustafa Ünal ve Ali Bulaç'ın da aralarında bulunduğu 21'i tutuklu 30  sanığın "darbeye teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı  tero?r örgu?tu?ne üye olma" suçundan da 15'er yıla kadar hapis cezasına  çarptırılması istendi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianame  kabul edildi. Sanıklar, 18 Eylül'de Silivri'de hakim karşısına çıkacak.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde görev almayıp daha sonra  yapılabilecek eylemler için kendilerini gizledikleri iddia edilen aralarında  muvazzaf asker ile merkeze alınan vali yardımcısının da bulunduğu 41'i tutuklu 45  sanığın yargılanmasına, 8 Mayıs'ta İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.

Darbe girişimini önceden bildikleri ve bu konuda çağrışım yapan  mesajlar verdikleri iddia edilen Ekrem Dumanlı, Emre Uslu, Tuncay Opçin, Ahmet  Altan, Nazlı Ilıcak, Mehmet Altan ve Prof. Dr. Osman Özsoy'un da aralarında  bulunduğu 17 sanığın yargılanmasına başlandı.

ÖRGÜTÜN AKADEMİK YAPILANMASI 

Terör örgütünün akademik yapılanmasına ilişkin yürütülen  soruşturmalarda ise aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eski  başdanışmanlarından Doç. Dr. Fatih Gürsul'un da bulunduğu İstanbul Üniversitesi  yapılanması ile Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve  Marmara Üniversitesi yapılanmasında haklarında dava açılan sanıkların  yargılamaları sürüyor. FETÖ/PDY'nin futbol yapılanmasında eski futbolcular İsmail Demiriz,  Uğur Tütüneker ve firari sanık Arif Erdem, "terör örgütü üyeliği" suçundan  İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince yargılanıyor.

Örgütün medya yapılanmasına ilişkin yürütülen ve aralarında Atilla  Taş, Oğuz Usluer, Bülent Ceyhan, Ünal Tanık, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Ufuk Şanlı ve  Hanım Büşra Erdal ile "fuatavni'' hesabının kurucusu Said Sefa'nın da bulunduğu  13'ü tutuklu 29 sanığın İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına devam  ediliyor.

FETÖ'ye mensup oldukları iddiasıyla Başbakanlık Sektörel İzleme ve  Değerlendirme Birimi çalışanlarına yönelik 13 sanığın yargılanması, İstanbul 25.  Ağır Ceza Mahkemesince yapılıyor.

Ayrıca örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları  gerekçesiyle yürütülen soruşturmalar kapsamında haklarında "silahlı terör  örgütüne üye olmak" suçundan dava açılan 200'ü aşkın asker ve 235 polisin de  İstanbul ağır ceza mahkemelerinde yargılamaları sürüyor. FETÖ'ye yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan iş adamları Mustafa  Seyitoğlu ve Serdar Seyitoğlu'nun da ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıla kadar  hapis cezası istemiyle yargılanmaları devam ediyor.

Doğan Holding Ankara Temsilcisi Barbaros Muratoğlu'nun "FETÖ silahlı  terör örgütüne yardım etme" suçundan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle  yargılandığı davada İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 15 Haziran'da kararını  açıkladı.

Mahkeme heyeti "terör örgütü üyesi olmamakla birlikte bilerek ve  isteyerek yardım etmek" suçundan 2 yıl bir ay hapis cezası verdiği Muratoğlu'nun  tahliyesine hükmetti. Muratoğlu'nun bu davası, darbe girişiminden sonra açılan  davalarda ilk karar olma özelliğini taşıyor.

KUMPAS DAVALARI 

FETÖ'nün CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek'e, Ergenekon davasında  delil kabul edilen "İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' belgesinde ıslak imzası  bulunduğunu öne sürerek kumpas kurduğu gerekçesiyle haklarında dava açılan,  aralarında dönemin Jandarma Kriminal Daire Başkanı olan emekli Albay Burhanettin  Cihangiroğlu, eski Adli Tıp Kurumu Başkanı Cengiz Haluk İnce'nin de bulunduğu 18  sanık hakkındaki dava da devam ediyor.

Yine örgütün "futbolda şike" soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasıyla  örgütün elebaşı Gülen'in de aralarında bulunduğu 14'ü tutuklu 108 sanığın  yargılandığı dava, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.

ENİS BERBEROĞLU'NA CEZA    

Darbe girişiminden önce eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni  Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül ile CHP İstanbul Milletvekili Enis  Berberoğlu'nun MİT tırlarının durdurulması olayına ilişkin "silahlı terör  örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçu ile Berberoğlu  hakkında ''devletin gizli kalması gereken bilgi ve belgelerini askeri ve siyasal  casusluk amacıyla temin etme" suçundan açılan dava karara bağlandı.

Berberoğlu'na 25 yıl hapis cezası veren mahkeme heyeti, Gül, Dündar ve  Berberoğlu'nun, ''FETÖ'ye üye olmamakla birlikte bilerek veya isteyerek yardım  etmek'' suçundan açılan davanın ise devamına karar verdi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine  ilişkin eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek,  eski İstihbarat Daire Başkanlığı Personel Şube Müdürü Coşgun Çakar ve eski  İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ile Yargıtay'ın  bozduğu ana davanın 8 sanığının da aralarında bulunduğu 35 kişinin yargılanması  da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde sürerken yeni bir gelişme yaşandı. Hrant  Dink cinayetine ilişkin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz,  gazeteciler ve jandarma görevlilerinin de aralarında bulunduğu 51 sanık hakkında  hazırlanan dosyanın da bu davayla birleştirilmesine karar verildi. FETÖ'nün "mahrem" nitelikli sözde emniyet teşkilatı yapılanmasında  yönetici oldukları iddiasıyla haklarında ''silahlı terör örgütü yöneticisi  olmak'' suçundan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame  hazırlanan 181'i tutuklu 198 sanık ise, 17 Temmuz'da İstanbul 29. Ağır Ceza  Mahkemesinde hakim karşısına çıkacak.

FETÖ/PDY'nin mülkiye yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında,  aralarında eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, eski İstanbul Emniyet Müdürü  Hüseyin Çapkın'ın da bulunduğu, 13'ü tutuklu 15 eski vali ve kaymakam hakkında  hazırlanan iddianame İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Çapkın ile  eski Denizli Valisi Abdülkadir Demir tutuklanarak cezaevine gönderildi.

TAHLİYE EDİLMİŞTİ TEKRAR TUTUKLANDI 

FETÖ'ye finansman sağlayıp örgüt adına himmet topladıkları ve  kurdukları şirkette usulsüzlük yaptıkları gerekçesiyle eski Boydak Holding ve  Kaynak Holding yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 40'ı tutuklu 137 şüpheli  hakkında 5 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. FETÖ'nün iş dünyası yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında  hazırlanan ve aralarında Fetullah Gülen, kapatılan TUSKON'un başkanı Rızanur  Meral ve genel sekreteri Mustafa Muhammet Günay ile Ömer Faruk Kavurmacı ve Faruk  Güllü'nün de bulunduğu 3'ü firari, 30'u tutuklu 86 şüpheli hakkında hazırlanan  iddianame, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Mahkeme, bir süre  önce sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen Kavurmacı'nın tutuklanmasına karar  verdi.

FETÖ'nün medya yapılanması davasında tahliye edildikten sonra "darbe  girişimi" soruşturmasında gözaltına alınan Atilla Taş ve Gökçe Fırat Çulhaoğlu,  Yakup Çetin, Bünyamin Köseli, Cihan Acar, Abdullah Kılıç, Oğuz Usluer, Hüseyin  Aydın, Murat Aksoy, Mustafa Erkan, Seyit Kılıç, Yetkin Yıldız ve Ali Akkuş  hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "Türkiye Cumhuriyeti  Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs"  suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava  açıldı.

Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'in trafik kazasında  ölümünün ardından yazılan bazı haberlerle FETÖ'yle mücadele edenlerin  itibarsızlaştırıldığı gerekçesiyle başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan  Cumhuriyet Gazetesi İnternet Sitesi Yayın Yönetmeni Oğuz Güven hakkında, ''terör  örgütü propagandası yapmak, terör örgütünün yayınlarını basmak ve yayınlamak"  suçlarından 10,5 yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianameyi kabul eden  İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi, sanığı tahliye etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosunca, Sözcü  gazetesinin sahibi Burak Akbay ile çalışanlarına yönelik ''FETÖ'ye üye olmamakla  birlikte örgüt adına suç işledikleri'' iddiasıyla yürütülen soruşturma  kapsamında, gazetenin internet sitesinin müdürü Mediha Olgun, "terör örgütüne  bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan, muhabir Gökmen Ulu ise "terör  örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek" ve "Cumhurbaşkanına suikast ve fiili  saldırıya yardım etmek" suçlarından tutuklanmasına karar verildi.

FETÖ adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan  Maltepe'deki "Pinhan Restoran"da örgütün gizli toplantılarının yapıldığı,  karargah olarak kullanıldığı, himmet ve diğer gelirlerin sanki şirketinmiş gibi  sisteme sokulduğu iddiasıyla 14'ü firari, 12'si tutuklu 47 sanık hakkında açılan  dava dosyası, görevsizlik kararıyla Anadolu Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.  İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ/PDY'ye iltisakı nedeniyle  meslekten ihraç edilen 162 hakim ve savcı hakkında "terör örgütü üyesi olmak" ve  bağlı suçlardan dava açıldı. Dosyada, kamuoyunun yakından takip ettiği "Balyoz",  "Ergenekon", "Askeri Casusluk", "KCK", "Zirve Yayınevi" "Yazıcıoğlu'nun ölümü  soruşturması", "Diyarbakır'daki faili meçhuller davası", "17/25 Aralık", "Selam  Tevhid" gibi dava ve soruşturmalara bakan hakim ve savcılar "sanık" olarak yer  alıyor.

FETÖ'ye iltisakı olduğu iddiasıyla aralarında eski İstanbul Valisi  Hüseyin Avni Mutlu'nun da bulunduğu 53 vali ve kaymakam hakkında "silahlı terör  örgütüne üye olmak" suçundan yürütülen soruşturma ise sürüyor. Soruşturma  kapsamında, 448 hakim ve savcı, 29 vali ve kaymakam tutuklu bulunuyor. (AA)