İstanbul'da büyük tehlike... Şimdi de ‘Batı Nil Virüsü' alarmı

Kovid-19 salgınıyla boğuşan İstanbulları yeni tehlike bekliyor. Kentte bir yılda incelenen her 4 ölü kuştan birinde ‘Batı Nil Virüsü'ne rastlandı.

DHA

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi tarafından bir yıldır ölü kuşlar üzerinde yapılan çalışmada korkutucu sonuçlar ortaya çıktı. Daha önce sivrisineklerden insana bulaştığı saptanan Batı Nil Virüsü'nü kuşların taşıdığı tespit edildi. Araştırma kapsamında ölü haldeki 24 karga ve 12 saksağan incelendi. 36 kuştan 8 kargada ve 1 saksağanda virüse rastlandı.

Sivrisinekler yayıyor

Virüsün sivrisineklere de kuşlardan bulaştığını belirten Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, süreci şöyle anlattı: "Sinekler kuşların kanını emince vüris kapıyor, bulaş hızlanıyor. Geçen sene kuş ölümleri bildirildi. Özellikle karga ölümleri. Karga ölümleri üzerine gittik. Biz kargalardan örnekler topladık. 24 kargadan 8'inde Batı Nil Virüs'ünü saptadık. Ancak asıl bulaşma yolu sivrisinekler." ölümcül olabilir

Bir tür enfeksiyon olan virüs, insandan insana geçmese de ölümlere yol açabiliyor.

Ölü kuşlardan uzak durun

'Her kuştan direkt virüs bulaşıyor' algısının yanlış olduğunu belirten Yılmaz, ölü kuşlardan uzak durulmasını istedi: "Özellikle çocuklar ölü kuşlarla temas edip ellerini ağız ve burunlarına sürebiliyor. Virüs, kan ve eldeki çizik gibi açık yara yoluyla da kolayca bulaşabilir."