İstanbul Valiliği, “Yadigâr” projesi ile bin tarihi eseri restore edecek

İstanbul Valiliği tarafından İstanbul'un 15 ilçesindeki tüm tarihi çeşmeler, tarihi cami hazireleri, türbeler, korunması gereken sokak ve çarşılardan oluşan 1000 eser, Yadigâr projesi kapsamında ilçe belediyelerinin iş birliği ile restore edilecek. Projenin tanıtım toplantısı, İstanbul Valiliği'nde yapıldı.

İstanbul Valisi Davut Gül'ün ev sahipliğinde yapılan tanıtım toplantısına; Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, İlçe Belediye Başkanları, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Handan İnci, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Tarihçi- Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, İl Müdürleri, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu personelleri ile çok sayıda davetli katıldı.

"İSTANBUL VALİSİ DAVUT GÜL: ECDATTAN YADİGÂR ESERLERİ KORUMAK BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ"

Yadigâr projesinin amacına değinen Vali Gül, "Tarihi bir güne şahitlik ediyoruz. Fatih'ten, ecdattan yadigâr bu eserleri korumak ve gelecek nesillere bırakmak birinci önceliğimiz. Bizden önce de bunlar yapıldı, bizim zamanımızda da yapılıyor ve bundan sonra da yapılacak. Bu eserlerin bir kısmı vakıflara ve diğer kurumlara ait. Yapmak istediğimiz iş, ilçe belediyelerimizle birlikte güç ve kaynaklarımızı birleştirerek daha hızlı, fazla ve etkili bir ihya gerçekleştirmek. Projelerin sahibi, ilçe belediyeleri ve valiliğimiz. Birlikte, İstanbul modeli ile, kardeşlik ve birlikte iş yapma modeli ile yapacağız." ifadelerini kullandı.

"PROJENİN KAYNAĞI KÜLTÜR KATKI PAYI OLACAK"

Projenin finansmanı, ilçe belediyelerinin topladığı ilan ve reklam paralarının yüzde 10'un olan paydan İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) birimine aktarılarak sağlanacak. Projenin tüm kurum ve kuruluşlarla yürütüleceğine değinen Vali Gül, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu projeyi himaye ediyor. Türkiye Yüzyılı'nda her konuda olduğu gibi restorasyonlarla da dünyanın sayılı yer ve ülkelerinden biri olmamız gerekiyor. Cumhurbaşkanımız, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İlçe Belediyelerimiz, Valilik, Üniversitelerimiz ile herkesin bir ucundan tutarak sahiplendiği bir proje olacak." dedi.

"VALİ GÜL: 3 YIL İÇİNDE 1000 ESERİ İHYA EDECEĞİZ"

Yadigâr projesi kapsamında bin eserden 225'inin fiili olarak restorasyonu başladı. Projede kaybolan 180 eser ise yeniden restore edilecek. Vali Gül, "Yaklaşık 3 yıl içerisinde bin eseri restore edeceğiz. Şu an 148'i çeşme, 77'si de diğer sivil mimari örnekleri olmak üzere 225 tanesinin restorasyonu fiilen başladı. 1000 eserin şu anda 180 tanesi kayıp durumda. Kaybolan eserleri aslına uygun tekrardan inşa edeceğiz." ifadelerinde bulundu.

"SOSYAL MEDYADA YAPILAN SEÇİMLER İLE PROJENİN İSMİ YADİGÂR OLDU"

Vali Gül, projenin ismini belirlemek için sosyal medya hesabından 4 öneriyi içeren bir anket yaptı. Ankette en çok oyu alan proje ismi "Yadigâr" oldu. Vali Gül, "Projemizin isim babası Üsküdar Belediyesi. Belediye Başkanımız ve herkesle konuşurken proje ismi için yadigâr olsa bence iyi olur denildi. Sosyal medyada bu 4 öneriyi vatandaşlarımızın beğenisine sunduk. En çok yadigâr ismi seçildi. Bizim de içimize sinmiş oldu." dedi.

Vali Gül, konuşmasını Tarihçi-Yazar Prof. Dr. Ortaylı ve emeği geçenlere teşekkür ederek ve projenin hayırlı olmasını dileyerek sonlandırdı.

"PROF. DR. İLBER ORTAYLI İLE TARİH SÖYLEŞİSİ YAPILDI"

Vali Gül'ün moderatörlüğünde İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Yılmaz ve Tarihçi-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı ile bir tarih söyleşisi gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ortaylı, İstanbul'da kaybolan tarihi eserlerin ihyasının çok önemli olduğunu ifade ederek ilimizdeki tarihi yapıların muhafaza edilmesi gerektiğine, şehrin dokusunun korunması ve restorasyon konularına da değindi. Prof. Dr. Ortaylı, İstanbul Valiliği'nin yürüttüğü projenin önemine dikkat çekti.

"İLÇE BELEDİYELERİ İLE PROTOKOL İMZA TÖRENİ DÜZENLENDİ"

Vali Gül, Vali Yardımcısı Dr. Ahmet Süheyl Üçer, ilçelerin kaymakamları ve belediye başkanları, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Yılmaz ve Prof. Dr. Ortaylı tarafından Beyoğlu, Eyüpsultan, Fatih, Silivri, Üsküdar ve Kağıthane ilçeleri için protokoller imzalandı.