İstanbul'a getirilen küçük ve büyükbaş kurbanlıklar Sultangazi Belediyesi'nin Esentepe Mahallesi'ndeki görücüye çıkarıldı. Pazarda büyükbaş hayvanın fiyatı 6 bin ile 22 bin lira arasında değişirken, küçükbaş kurbanlıklar da 600 lira ile bin 200 lira arasında değişen fiyatlardan satışa sunuluyor. Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için, hayvanın yemek ve nefes boruları ile iki şah damarının kesilmesi gerekir. Kurban kesildikten sonra sahibi, Allah rızası için iki rekat namaz kılar, sonra da dua ederek Cenâb-ı Hak'tan dileklerde bulunur. Kurbanlıklarını alırken vatandaşların hayvanların raporlarına bakması gerektiğini vurgulayan Günal, bu sene hayvanın bol olduğunu da belirterek, "Büyükbaş hayvanlarımızı kilosuna göre 6 bin lira ile 20 bin lira arasında satışa sunuyoruz. Geçen sene küçükbaş hayvanlar 600 liradan satılırken bu sene bin ve bin 200 arasında satışa sunuldu. Vatandaşlarımız bir çadıra girip de hemen almasınlar, çadırları gezsinler. Hayvanları alırken parlaklığına dikkat etsinler ve yatarken almasınlar." ifadelerini kullandı.
Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenler
Sultangazi İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden veteriner hekim Ersin Coşkun, Sultangazi'de şu ana kadar 140 çadırın dolduğunu ve yaklaşık 4 bin civarında büyükbaş hayvanın, 200 civarında da küçükbaş hayvanın geldiğini kaydetti. Vatandaşların kurban pazarında dikkat etmeleri gereken konularla ilgili bilgi veren Coşkun, şöyle konuştu:
Bakanlığın yeni uygulamasından bahseden Coşkun, "Bakanlığımızın yeni bir uygulaması var. hayvanbilgi.tarim.gov.tr'den ulaşabilecek bir sorgulama alanı var. Kurbanlık olarak düşünülen hayvanın kulak küpe numarası bu internet sitesine girildiğinde sorgulama yapıldığında hayvanın ırkı, yaşı ve aşılama bilgilerine ulaşılıyor. Böylece hayvanın kurbanlığa uygun olup olmadığı da bu şekilde anlaşılıyor." şeklinde konuştu.
İşte marketler ile vakıfların kurbanlık fiyatları:
Migros kurbanlık fiyatları : Migros 2017 yılı kurbanlık fiyatları 12 kilogramlık kurbanlık koçu 995 TL, 16 kilogramlık koç için ise 1.155 lira olarak belirledi. 21 kilogramlık 1/7 oranında eşit hisse büyükbaş kurbanlık ise bin 295 TL’den satılıyor. Migros kurbanlık paketlerini evlere de servis ediyor. Canlı kurban kesimi ise yapılmıyor.
CarrefourSA kurbanlık fiyatları : “Küçükbaş Karaman Kurban Paketi” 990 TL, 1/7 oranında “Büyükbaş Kurbanlık Hisse” 1.190 TL, “Küçükbaş Kıvırcık Kurban Paketi” 1090 TL, “Küçükbaş Keçi Kurban Paketi” 950 TL olarak belirlendi. CarrefourSa kurbanlık paketlerinin yanı sıra canlı kurban satışı da yapıyor. İstanbul'da iki mağazada canlı kurban satışı ve kesimi yapılacağı ilan edildi.
A101 Kurbanlık fiyatları : Bu yıl A 101 marketleri de kurbanlık satışı yapıyor. A 101 kurbanlık fiyatları şöyle açıklandı : Karaman koç kemikli 14-16 kg 995 TL, Dana 1/7 hisse 18-22 kg kemiksiz 1095 TL. A101 kurbanlık alımlarında Bonus, maximum ve world karta özel 9 taksitle ödeme kolaylığı sunuyor.
Kızılay kurbanlık fiyatları : Kurbanınızı Kızılay vakfı aracılığıyla kestirebilirsiniz. Kızılay'ın 2017 yılı kurbanlık fiyatları yurt içinde 735 lira, yurt dışı için ise 500 lira olarak belirlendi. Kızılay kestiği kurbanları konserve ve kavurma yaparak yılboyunca ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.
2017 KURBAN FİYATLARI
Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, hali hazırda kurbanlık şartlarına haiz, satışa hazır 3 milyon civarında küçükbaş hayvan stokunun bulunduğunu belirterek, "Halen canlı küçükbaş hayvanın kilogram fiyatı piyasada 17-19 liraya işlem görürken, kurbanlık şartlarına haiz ortalama 45-50 kilogramlık küçükbaş hayvanın fiyatı 750-950 lira arasında değişiyor." dedi
Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'na bir ay kala kurbanlık hayvan piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'de son yıllarda kırmızı et üretim sorununun yaşandığına dikkati çeken Çelik, sıkıntının yetiştiriciden kaynaklanmadığını, Anadolu topraklarının küçükbaş hayvan yetiştirmeye çok uygun olduğunu ve yetiştiricilerin de alın teriyle bu mesleği yaptıklarını söyledi.
Çelik, halihazırda kurbanlık şartlarına haiz, satışa hazır 3 milyon civarında küçükbaş hayvan stoku bulunduğuna işaret ederek, "İthalata ihtiyacımız olmadığı gibi, küçükbaş hayvan sayısı da yeterlidir." ifadesini kullandı.
Halen canlı küçükbaş hayvan piyasasında fiyatların kilogram başına 17-19 lira seviyesinde olduğunu anlatan Çelik, şöyle devam etti:
"Kurbanlık şartlarına haiz ortalama 45-50 kilogramlık küçükbaş hayvanın fiyatı 750-950 lira arasında değişiyor. Bu fiyatlar bölge şartlarına göre de farklılık gösteriyor. İstanbul ve Elazığ'daki kurbanlık hayvan fiyatlarının aynı olmasını bekleyemeyiz. Doğu illerinde biraz daha uygun fiyata kurbanlık hayvan satılabiliyor. Geçen sene de kurbanlık hayvan fiyatları 700-750 liraydı. Dolayısıyla fiyatlarda artış söz konusu. Mevcut girdi fiyatlarına ve piyasa değerlerine göre bugünkü enflasyon şartlarını göz önünde bulundurduğumuzda yüzde 17'yi bulan artışın uygun olduğunu düşünüyoruz."
DİYANET VEKALET KURBAN FİYATLARI
2017 Kurbanlık fiyatları ile ilgili açıklamada bulunan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdürü Mustafa Tutkun vekalet kurban bedelinin yurt içinde 850, yurt dışında 600 lira olarak belirlendiğini açıkladı.
Yaptığı açıklamada Türkiye'de 275 merkezde, yurt dışında 135 ülke ve 400 bölgede, yaklaşık 275 bin hisse kurban kesimini planladıklarını belirten Tutkun dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların kurban coşkusunu yaşanması için çalıştıklarını dile getirdi. Diyanet Vakfı’na vekâlet vermek isteyen vatandaşlar için, “Türkiye'den vekâlet vermek isteyen vatandaşlarımızın yurt içinde kurbanlarının kesilmesi için 850 lira, yurt dışında kurban vekâleti için ise 600 lira bedel belirlendi. Yurt dışından kurban vekâletlerini verecek vatandaşlarımız ise 150 avro üzerinden belirlenen rakamlarla, vekâletlerini TDV'ye ulaştırmış olacak.” Açıklamalarında bulundu.
Yurt içi ve yurt dışı kurban faaliyetlerinin birebir takip edildiğini ve tamamen İslami usullere göre yapıldığının güvencesini veren Tutkun bağışların, "www.diyanetvakfi.org.tr" adresi, online bankacılık sistemi, anlaşmalı banka, PTT ile TDV il ve ilçe şubeleri, müftülükler ya da mahallelerdeki din görevlileri aracılığıyla vekaletlerin vakfa ulaştırılabileceğini bildirdi.
Kurban nasıl kesilir?
Hayvan incitilmeden kesilecek yere götürülür. Devenin dışındakiler kıbleye karşı sol tarafları üzerine yavaşça yatırılır. Kolaylık olması için üç ayağı da bağlanır. Sonra kesecek olan:
Allahü ekber, Allahü ekber, lâ İlâhe illallahü vellahü ekber, Allahü ekber ve Lillahilhamd. Bismillâhi Allahü ekber der, ara vermeden büyük ve keskin bir bıçakla keser.
Sadece “Bismillâhi Allahü ekber” diye kesse de olur.
Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için, hayvanın yemek ve nefes boruları ile iki şah damarının kesilmesi gerekir.