İstanbul Modern Müzesi'nin yeni binası açıldı... Başkan Erdoğan: Dünya İstanbul'u çok daha farklı tanıyacaktır

İstanbul Modern Müzesi'nin yeni binasının açılış töreninde konuşan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ''Dünya, İstanbul'u 'İstanbul Modern' ile çok daha farklı tanıyacaktır.'' dedi.

AA

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Gazi Mustafa Kemal, 19 Mayıs'ta yaktığı istiklal meşalesini 4 yılı aşkın çetin bir mücadelenin ardından 29 Ekim 1923'te son devletimiz Cumhuriyetimizin kuruluşunun ilanıyla zirveye taşımıştı. İnşallah biz de Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde Türkiye Yüzyılı'nın inşasını başlatıyoruz." dedi.

AA'da yer verilen habere göre, Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 4 Mayıs'tan itibaren yeni binasında ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan İstanbul Modern Sanat Müzesi'ne gerçekleştirdiği ziyarette bir konuşma yaptı.

Burada bulunmaktan mutluluk duyduğunu anlatan Erdoğan, İstanbul Modern'in yeni binasının İstanbul'a ve tüm sanatseverlere hayırlı olması dileğinde bulundu.

İstanbul Modern'in artık kendileri için bir ulusal değil uluslararası niteliği olan bir müze olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Tabii bu uluslararası niteliğiyle birlikte burada Galataport'la adeta bütünleşen bir yapı ortaya koyuyor. Bu da İstanbul'umuz için, Türkiye'miz için ayrı bir zenginlik. Bundan dolayı özellikle Oya Hanım'a (İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı), Eczacıbaşı ailesine çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Tüm gençlerin ve milletin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı tebrik eden Erdoğan, şunları kaydetti:

başkan Erdoğan, gençlerin bayramı olan 19 Mayıs'ın, mensubu olmaktan şeref duydukları aziz milletin işgal girişimleri karşısında direniş azminin sembolü, hürriyet aşkının en güçlü nişanesi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"ÇOK DAHA KARARLI BİR ŞEKİLDE KALKINMA HAMLELERİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Bununla ilgili çalışmalarını uzun süredir yürüttüklerini vurgulayan Erdoğan, her yıl ortalama yüzde 5,5 oranında büyüyerek milli geliri 236 milyar dolardan 1 trilyon dolar sınırına getirmenin bunun hazırlığı olduğunu söyledi.

Başkan Erdoğan, istihdamı, ihracatı, turizmi, 3, 5, 10 kat arttırmanın da bunun bir hazırlığı olduğunu dile getirerek, "Hedeflediğimiz büyük şahlanışı gerçekleştirebilmemiz için ihtiyacımız olan ne varsa hepsini tek tek tamamlayarak ülkemizi bugünlere hazırladık. İnşallah önümüzdeki dönemde çok daha güçlü, çok daha kararlı bir şekilde kalkınma hamlelerimizi sürdüreceğiz. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü 85 milyon olarak hep birlikte ülkemize ve milletimize yakışır bir özgüvenle kutlayacağız." diye konuştu.

Cumhuriyet tarihi boyunca sözü en çok edilip de icraatı en az yapılan işlerin başında kültür-sanatın geldiğini anlatan Erdoğan, "Bizden önceki medeniyetlerin mirasları olarak devraldığımız değerleri bir kenara bırakırsak, maalesef özgün kültür-sanat ürünlerinin ortaya çıkarmasında uzunca bir süre arzu ettiğimiz mesafeyi katedemedik. Bunun için hiç uzağa gitmeye gerek yok. Hepimizin içinde yaşadığı şu İstanbul'un son bir asırdaki serencamını şöyle bir gözden geçirmek bile hakikati ispatlamaya yeterli." değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Erdoğan, 4 Mayıs'tan itibaren yeni binasında ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan İstanbul Modern Sanat Müzesi'ne yaptığı ziyaretteki konuşmasında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini devraldığı günleri hatırladığını anlattı.

Bu şehirde Osmanlı döneminden kalma kültür sanat eserlerinin çoğunun ya tahrip edildiğini ya da görmezden gelindiğini anlatan Erdoğan, "Cumhuriyet döneminde yapılan 3-5 eser ise şehrin ne potansiyelini taşıyabilecek ne de ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumdaydı. Biz, belediye başkanlığı dönemimizde sadece şehrin su, temizlik, ulaşım, çevre ve diğer sorunlarını çözmekle kalmadık aynı zamanda İstanbul'a güçlü bir kültür sanat altyapısı kazandıracak ilk adımları da attık. Bunlardan en önemlisi Haliç Kongre Merkezi'dir." diye konuştu.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nin durumunu, çevresini İstanbulluların gayet iyi bildiğini dile getirerek, "Orası mezbahanelerin olduğu yerdi. İşte o mezbahanelerin olduğu yeri şu andaki Haliç Kongre Merkezi'ne dönüştürdük. Bunu dönüştürürken de bir taraftan o kokulardan geçilmeyen Haliç'i bugünkü hale getirdik." ifadelerini kullandı.

Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı dönemlerinde ülke geneline yaydıkları bu hassasiyeti önlerine çıkartılan engellere rağmen hiç kaybetmediklerini vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"DÜNYA İSTANBUL'U İSTANBUL MODERN'LE ÇOK DAHA FARKLI BİR ŞEKİLDE TANIYACAKTIR"

Başkan Erdoğan, şöyle devam etti:

"RAMİ KIŞLASI'NDA GENÇLERLE BİR ARAYA GELECEĞİM"

Şehrin kültür sanat hayatına katılan yeni bir renk olan kültür merkezlerine, kütüphanelerine çıkartılan zorlukları hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

Başkan Erdoğan, sıkıntıların hepsini de göğüslediklerini dile getirerek, "Her tuzağı bozduk, her engeli aştık ve bugünlere geldik. Türkiye'nin tüm kültür ve sanat hazinesini en üst düzeyde, en verimli şekilde değerlendirmenin çabası içerisindeyiz. Kültür ve sanat hayatımıza zenginlik katacak, bu alanda çeşitliliği arttıracak her türlü eseri, her türlü projeyi teşvik ediyoruz. Sanatımıza katkı veren herkese, tüm sanatçılarımıza destek olmayı görev telakki ediyoruz. Sanatçıları ve sanat dalları arasında ayrım yapan değil, tüm değerlerini bağrına basan kuşatıcı bir yaklaşımla hareket ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"ABİDE ESERLERLE KÜLTÜR SANAT DÜNYAMIZIN FİZİKİ ALTYAPISINI GÜÇLENDİRİYORUZ"

Eskiden resmi ideoloji tarafından cezalandırılmış, yasaklanmış, ötelenmiş kim varsa, hangi fikir ve sanat insanı varsa hepsine kucak açtıklarını belirterek, şunları söyledi:

"KÜLTÜR MERKEZLERİMİZİN SAYISINI 42'DEN 122'YE ÇIKARDIK"

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, her ne kadar birilerinin ısrarla bu eserleri karalamak için yalan ve iftira kampanyaları yürütse de milletin kendisine kazandırdıkları bu değeri gördüğünü ve takdir ettiğini dile getirdi.

Ülkenin dört bir köşesinde faaliyet gösteren kültür merkezlerinin sayısını 42'den 122'ye çıkardıklarını aktaran Erdoğan, "Son yıllarda belediyelerimiz de kendi şehirlerine gerçekten estetik ürünü ve gayet işlevsel kültür merkezleri kazandırdılar. İstanbul'dan Gaziantep'e, ülkemizin her yerinde bu örnekleri bizzat gördük. Örneğin ben yine huzurlarınızda Sayın Şahenk'e de teşekkür ediyorum. Yani Göbeklitepe bunlardan bir tanesi." diye konuştu.

Başkan Erdoğan, yurt içinde 5 bin 800 vakıf kültür varlığının restorasyon veya onarımını gerçekleştirdiklerini, ülke genelinde 165 müzeyi, mevcut yerlerinde onarım, restorasyon ve teşhir tanzim düzenlemeleriyle tamamen yenilediklerini anlattı.

Ayrıca, 59 yeni müzeyi ilk kez ziyarete açarken, 23 müzenin de binasını yeniden yaptıklarını aktaran Erdoğan, koleksiyonuyla dünyanın sayılı örnekleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni restore ettiklerini kaydetti.

Erdoğan, İslam Medeniyetleri Müzesi'nden İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'ne, İzmir Kültür Sanat Fabrikası'ndan Adana Milli Mensucat Fabrikası Müzesi'ne kadar nice eseri ülkeye kazandırdıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"İSTANBUL MODERN, ÜLKEMİZİN BİRİKİMİNİN KÜRESEL ÖLÇEKTE PAYLAŞILMASINA VESİLE OLDU"

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, amaçlarının Cumhuriyetin 100. yılını kutlayacakları 2023'e daha güçlü, daha üretken, daha zengin ve daha özgür bir iklimde girmek olduğunu aktararak, bu yolda Türkiye'nin değerlerini, ülkenin bu alandaki zengin birikimini tüm renkleriyle kucaklamaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Bugün, bu çok yönlü gayretlerin, ortak çabaların yeni bir sevincini daha paylaşmak üzere bir arada olduklarını dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Erdoğan, Cumhuriyetin 100. yılına bir armağan olarak değerlendirdiği İstanbul Modern'in yeni binasının şehre çok büyük değer katacağına inandığını belirterek, İstanbul Modern'in yeni binasıyla Türkiye'nin en prestijli, çağdaş sanat merkezlerinden biri olmayı sürdüreceğini vurguladı.

Bu güzel eserin İstanbul'a, kültür ve sanat camiasına kazandırılmasına vesile olan Kültür ve Turizm Bakanlığına, Eczacıbaşı Topluluğuna, Doğuş Grubuna ve Bilgili Holdinge teşekkür eden Erdoğan, "İstanbul Modern'in yeni binasının ülkemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. Çok daha farklı bir şey ifade ediyorum; bu bir zihinsel devrimin de önemli adımıdır, diye ifade ediyorum." şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından Erdoğan'a Oya Eczacıbaşı tarafından hediye takdim edildi. Erdoğan, programın sonunda katılımcılarla fotoğraf çektirdi.

Programa, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ile Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili katıldı.