İstanbul Havalimanı nerede, nasıl gidilir? İstanbul Yeni Havalimanı ulaşım yolları!

İstanbul Havalimanı nerede nasıl gidilir? Atatürk Havalimanı’nın yolcu uçuşlarına kapatılmasının ardından İstanbul Havalimanı ulaşım güzergahları merak edilmeye başlandı. İstanbul Yeni Havalimanı’na ulaşım nasıl sağlanır? İstanbul Yeni Havaalanı ile şehir merkezi arasında ulaşım sağlayacak metro hatlarının çalışması devam ediyor. Gayrettepe- Yeni Havalimanı metrosu, 2019 yılında hzimete girecek. Halkalı-Yeni Havalimanı metrsounun ise 2020 yılı sonunda açılması planlanıyor.

İstanbul Yeni Havalimanı ulaşım yolları ve alternatifleri hava yoluyla seyahat edecek vatandaşlar tarafından araştırılıyor. İstanbul Havalimanı nerede nasıl gidilir sorularına yanıt aranıyor. Atatürk Havaalanı, İstanbul Yeni Havaalanı'na taşındı. İstanbul Yeni Havaalanı'ına şehir merkezine ulaşım, metro, hızlı tren, taksi ve özel araçlarla ulaşım sağlanacak. İstanbul Havaalanı'na 18 farklı hattan 150 otobüs, şehir merkezinden havalimanına ve havaalanına ulaşım sağlanacak. Havaalanından şehir merkezine en uzak hat Pendik yönünden 30 TL, en sık sefer düzenlenen hat ise 18 TL ile Yenikapı-Sirkeci olacak.

İSTANBUL YENİ HAVALİMANI’NA NASIL GİDİLİR?

Asya, Avrupa ve Orta Doğu'nun kesiştiği noktada önemli bir merkezi olan İstanbul Yeni Havalimanı, dünyanın en önemli havacılık merkezlerinden biri olarak büyük bir uçuş ağının merkezi olacak. Yeni Havalimanı'na ulaşım birçok ulaşım araçları ile sağlanabilecek. Özel araçlarla gidilebilecek olan Yeni Havalimanı'na otobüs, hızlı tren ve metro ile de kolaylıkla ulaşım olacak.

İstanbul Yeni Havalimanı'na 18 farklı hatta 150 otobüs, şehir merkezinden havalimanına ve havaalanından şehir merkezine yolcu taşıyacak. Yeni Havalimanı'ndan şehir merkezine en uzak hat Pendik yönünde 30 TL, en sık sefer düzenlenen hat ise 18 TL ile Yenikapı-Sirkeci.

İstanbul Yeni Havalimanı'ndan şehir merkezine olan otobüs hatları şu şekilde:

Yeni Havalimanı-Mecidiyeköy arasında gerçekleştirilecek H2 hattı sırasıyla Mecidiyeköy Metrobüs, Çağlayan, Nurtepe, Hasdal, Kemer Yolu, Orman Yolu, Kıyı Emniyeti ve İhsaniye Kavşağı'ndan geçerek, Yeni Havalimanına ulaşacak. H3 Yeni Havalimanı-Halkalı hattı ise Gümrük, 4.Cadde, Rumeliler, Atatürk Mahallesi, Demirciler Sitesi' nden geçerek Yeni Havalimanı'na ulaşırken en az durağa sahip hat olan H4 Yeni Havalimanı-Atatürk Havalimanı hattı Atatürk Havalimanı, Bahçeşehir Metrokent' ten geçerek İstanbul Yeni Havalimanı'na ulaşacak.

İSTANBUL HAVALİMANI NEREDE?

3. Yeni Havalimanı Avrupa yakasında Karadeniz kıyısındaki bölgede yer alıyor. Tayakadın ve Akpınar köyleri arasındaki 76,5 milyon metrekare alan üzerinde inşa edilen İstanbul Yeni Havalimanı, Çatalca, Göktürk Arnavutköy kavşağında ve Terkos Gölü'ne yakın bir alanda inşa edildi.

METRO İLE ULAŞIM

İstanbul Yeni Havalimanı ile şehir merkezi arasında ulaşımı sağlayacak metro hatlarının çalışmaları devam ediyor. Gayrettepe-Yeni Havalimanı metrosu, 2019 yılı sonunda hizmete açılacak, 6 istasyon ve 27 kilometre uzunluğa sahip olacak Halkalı-Yeni Havalimanı metrosunun ise 2020 sonunda hizmete açılması planlanıyor.

YENİ HAVALİMANI İÇİN ORTAK ALTYAPI KURULDU

Yeni Havalimanı'nda iletişim noktasında Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell iş birliğiyle ortak altyapı kuruldu. Böylece yeni havalimanında cep telefonu, siber altyapı ortak kullanılacak.

İstanbul Yeni Havalimanı'nda bulunan bilişim teknolojileri sisteminin altyapı ve yazılım hizmetlerini sağlamak üzere de İGA Havalimanı İşletmesi AŞ tarafından İGA Bilişim şirketi kuruldu. İGA Bilişim, yerli mühendislerin geliştirdiği milli sistemleri kullanacak.

"Teknoloji üssü gibi hizmet verecek ve dünyanın en akıllı havalimanlarından" biri olacak havalimanı, Türkiye'nin teknolojik kalkınma sürecine de büyük ivme katacak.

İlk kez yer radarları kullanılıyor

Güvenliğin üst düzeyde düşünüldüğü havalimanına yer radarları yerleştirildi. Türkiye'de ilk kez bir havalimanına konulan radarlarla hareketlilik 2,5 kilometreden itibaren tespit edilebiliyor. Havalimanında 60 metrede bir sabit, 360 metrede bir PTZ, 720 metrede bir termal kameralar ve fiber optik sensörlerle hareketin kaynağının hızla bulunması, iki farklı istasyondaki güvenlik güçleriyle de anında müdahale edilebilmesi planlanıyor.

Terminal ve otoparklardaki 9 bin akıllı kameraya kusurlu görülen 8 hareket tanımlandı. Bu hareketlerden birini yapanlar anında belirlenecek.

Plaka tanıma sistemlerinin de bulunduğu havalimanına, yüz tanıma için altyapı kuruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 29 Ekim 2018'de ilk fazı hizmete alınan İstanbul Havalimanı, bu çalışmalarla büyüklüğünden altyapısına, güvenlik sistemlerinden mimarisine kadar pek çok alanda dünyaya örnek oldu.