İstanbul Boğazı açıklarında bulunan mayın imha edildi

İstanbul Boğazı'nda balıkçılar tarafından fark edilen mayın için Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri harekete geçti. Konuyla ilgili açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar mayının etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

DHA

Rusya Ukrayna savaşı devam ederken Rusya'dan flaş bir iddia ortaya atılmıştı. Ukraynalılar tarafından Odessa açıklarına döşenen mayınlarda kopmalar başladığını söyleyen Rus kaynaklar, mayınların İstanbul Boğazı'na sürüklenebileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu. Bu açıklamalardan sonra Boğaz'da endişe veren görüntüler kaydedildi. Mayınlardan birinin sürüklenerek İstanbul Boğazı girişine geldiği iddia edilirken MSB'den bir son dakika açıklaması geldi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar konuyla ilgili hem Rus hem de Ukrayna makamlarıyla görüştüğünü açıkladı: "(İstanbul Boğazı'nda bulunan mayın) Konuyla ilgili hem Rus hem Ukrayna makamlarıyla görüştük. Koordinasyonumuz devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Açıklamasının ardından Bakan Akar, mayının etkisiz hale getirildiğini duyurdu: "26 Mart 2022 tarihinde sabah saatlerinde İstanbul Boğazı açıklarında mayın benzeri bir cismin sivil ticari bir gemi tarafından tespit edilmesi üzerine olay mevkine Sualtı Savunma Timleri (SAS) süratle intikal ettirilmiştir. Bahse konu mayın benzeri cisim SAS Timleri tarafından emniyete alınmış ve etkisiz hâle getirmek maksatlı müdahaleye başlanmıştır."

İSTANBUL BOĞAZI TRAFİĞE YENİDEN AÇILDI

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, İstanbul Boğazı'nın güvenlik nedeniyle çift yönlü olarak trafiğe kapatıldığını duyurmuştu. Mayının etkisiz hale getirilmesinin ardından Boğaz yeniden gemi trafiğine açıldı.

2. MAYIN İHBARI

Sarıyer-Garipçe açıklarında ikinci kez mayın olduğu tahmin edilen bir cisim belirlendi. İhbarı alan Sualtı Savunma Grup Komutanlığı (SAS) timleri bölgede çalışma başlattı.

İKİNCİ MAYININ BELİRLENDİĞİ İDDİASI YALANLANDI

İstanbul Boğazı açıklarında ikinci mayının belirlendiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Güvenlik kaynakları tarafından yapılan açıklamada, "İstanbul Boğazı açıklarında ikinci bir mayın belirlendiği yönündeki paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır." ifadesi kullanıldı.